Zmija otrovnica u parku

U središtu grada Petrinje - viđen poskok

Foto: Antun Petračić
Poskok u središtu Petrinje
Foto: Pixsell
Poskok u Petrinji
13.05.2014.
u 10:30
Pretpostavka je da je opasna zmija stigla bježeći od poplava te se naselila u neki od srušenih objekata u gradu
Pogledaj originalni članak

Dugačka, šarena zmija u gradskom parku, u samom središtu Petrinje, snimljena mobitelom, s fotografijama objavljenim na lokalnom portalu53, uzbudila je i iznenadila građane. Na društvenim mrežama raspirila se nelagoda i strah, ali i nagađanja je li neotrovna bjelouška, otrovna riđovka ili još opasniji poskok. Svim trima vrstama stanište je na Banovini, a dilemu o kojoj se radilo riješili su stručnjaci.

Potvrda iz Zoološkog vrta

– Prema fotografiji, riječ je o poskoku, dojavljeno je iz Zoološkog vrta u Zagrebu. Gmizao je po travnjaku blizu župne crkve sv. Lovre, pokraj glazbenog paviljona i fontane, u srcu Strossmayerovog šetališta. U nedalekom vrtu samostana Kčeri Božje ljubavi sličnu takvu, ali manju zmiju, vidjela je i sestra Vesna, a o psu u dvorištu, uznemirenom od zmije, svjedoči i građanin iz toga predjela grada.Petrinjcima nije ugodno što po parku, po kojem šeću roditelji s djecom, gmižu otrovnice, a podosta je zabrinutih za sigurnost ljudi.

–Nema razloga za paniku, zmija neće napasti ako nije uznemirena i ugrožena. Sada u proljeće su najaktivnije zbog parenja i traženja hrane, objašnjavaju iz Udruge Prijatelji životinja.O otrovnicama usred Petrinje očitovao se i gradonačelnik.

– Vjerojatno su se doselile s nedavnom velikom poplavom Petrinjčice i Kupe, a sklonište im je u ruševinama i ostacima građe na državnom zemljištu na početku Gupčeve ulice. Konzultirat ću se sa stručnjacima i opasnost ukloniti. Svaka čast zmijama i njihovoj zaštićenosti, ali trebaju biti što dalje od središta grada- kaže Darinko Dumbović.

Sumnja u stanište

Gradske čistačice nisu vidjele nijednu zmiju u parku, a tijekom poplave radnici komunalne tvrtke i vatrogasci na višednevnom dežurstvu u obrani nasipa uočili su zmije, čak vidru i dabra.

– Zmije nemaju stanište usred parka i u centru Petrinje, to bi uočili, vidjeli i znali naši radnici na stalnom održavanju nasada i čišćenju grada, odlučno tvrde iz Komunalca Petrinja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.