PROMO

U što uložiti novac? Opcija je mnogo, ali ova se ipak izdvaja

Foto: Centar Zlata
Centar Zlata
Foto: Centar Zlata
Centar Zlata
Foto: Centar Zlata
Centar Zlata
Foto: Centar Zlata
Centar Zlata
05.06.2024.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Ako se pitate u što uložiti novac, niste jedini. Već je i pticama na grani jasno kako držanje novčane ušteđevine na bankovnom računu ili “u čarapi” nije nimalo isplativo zbog inflacije koja polako, ali sigurno izjeda kupovnu moć tog novca.

Kako bi se vrijednost novca zaštitila, ali i povećala, potrebno ga je uložiti u neki drugi oblik imovine koji je istovremeno relativno siguran, ali i unosan. Karakteristike koje dobro ulaganje mora imati su dobar prinos (zarada), relativno nizak rizik i visoka likvidnost (mogućnost pretvaranja imovine nazad u novac).

U što uložiti novac?

Iako na tržištu postoji pregršt opcija u koje je moguće uložiti novac, one se znatno razlikuju po isplativosti, jednostavnosti i dostupnosti široj javnosti.

Primjerice, ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj je još uvijek najpopularnija investicija, ali situacija se polako mijenja jer su stanovi i kuće postali preskupa ulagačka opcija za veliku većinu građana, a najavljivani porez na nekretnine mogao bi dodatno smanjiti isplativost. Uz to, nekrentine su relativno nelikvidna imovina koju je teško na jednostavan i brz način pretvoriti nazad u gotovinu.

U zadnje vrijeme, građanima koji se pitaju u što uložiti novac postala su dostupna državna ulaganja u vidu trezorskih zapisa ili narodnih obveznica. Iako su ove opcije relativno sigurne, nude poprilično nizak prinos koji nije uvijek dovoljan da nadoknadi gubitak vrijednosti uslijed inflacije. Nadalje, radi se o ulaganjima koja ograničavaju ulagača jer im je kapital “zarobljen” do dospijeća.

Foto: Centar Zlata
Centar Zlata

Uložiti novac u dionice i investicijske fondove mnogima je stoga prvi izbor, ali i ovdje postoje bitne napomene koje je potrebno uzeti u obzir prije investiranja.

Kao prvo, potrebno je odrediti u koje se dionice ili fondove ulaže, budući da ne nose svi isti prinos, a zatim je potrebno i odabrati brokera od kojih svaki naplaćuje razne naknade koje mogu smanjiti isplativost ulaganja. Ulaganje u dionice i fondove stoga može biti komplicirano, a u nekim slučajevima je na zaradu potrebno i platiti porez.

Investicijsko zlato – idealan miks sigurnosti i zarade?

Ako i dalje niste sigurni u što uložiti novac, ali ste sigurni da ga ne želite držati na neisplativoj bankovnoj štednji, možda je investicijsko zlato u fizičkom obliku baš za vas. Radi se o zlatnim polugama i zlatnicima koji su namijenjeni baš dugoročnom ulaganju i predstavljaju svojevrsnu alternativu bankovnoj štednji.

Foto: Centar Zlata
Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga, zlatnika i zlatnih kompleta

Glavni razlog zbog kojih ljudi ulažu u zlato je visok prinos. Naime, cijena zlata u posljednjih je 20 godina narasla za više od 500%, a prosječni godišnji prinos veći je od 8%! To je znatno više od prosječne stope inflacije u istom periodu, ali i od rasta većine drugih oblika ulaganja, što je investitorima u zlatne poluge i zlatnike osiguralo popriličnu zaradu.

Osim visokog rasta cijene, investicijsko zlato u fizičkom obliku privlačno je svima koji gledaju gdje uložiti novac i zato što je u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da sva zarada ostaje ulagaču, bez obveza prema državi. Uz to, zlatne poluge i zlatnici vrlo su likvidni jer ih je moguće brzo i jednostavno bilo gdje u svijetu prodati po aktualnom tečaju kroz otkup zlata.

Zlato je prenosivo, neovisno od banaka i države te služi kao pohrana vrijednosti već tisućljećima, a istu će ulogu imati i u budućnosti. Smatra se i sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima jer mu cijena u pravilu raste u razdobljima kriza, recesija, inflacije i geopolitičkih nestabilnosti, kada druga ulaganja u pravilu postaju rizična.

Kako uložiti novac u zlato?

Ulaganje novca u zlato danas je jednostavnije nego ikad prije. Kupnju i prodaju zlatnih poluga i zlatnika moguće je odraditi kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata – vodeći hrvatski distributer i otkupljivač investicijskog zlata.

S obzirom da zlatnici i poluge dolaze u raznim veličinama – od jednog grama do jednog kilograma – moguće je u asortimanu pronaći ponešto za svačiji džep, tako da ulaganje u zlato nije rezervirano samo za najbogatiji sloj građana.

Foto: Centar Zlata
Centar Zlata

Centar Zlata svoje poslovnice ima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, gdje je moguće kupiti odmah dostupne proizvode te na taj način započeti s ulaganjem. Kupljeno zlato možete preuzeti i pohraniti u vlastitom aranžmanu, a postoji i opcija pohrane u sefovima Centra Zlata koja je potpuno besplatna prvih godinu dana za sve klijente.

Osim poslovnica, kupnja investicijskog zlata moguća je i preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. U asortimanu Centra Zlata je moguće pronaći proizvode vodećih europskih talionica kao što je švicarski Argor Heraeus ili njemački Heimerle+Meule, a vrijednost vlastitih proizvoda od zlata i srebra moguće je pratiti u realnom vremenu korištenjem mobilne aplikacije “Centar Zlata”.

Ako razmatrate investicijsko zlato kao odgovor na pitanje “u što uložiti novac”, najbolju ponudu zlatnika i poluga na tržištu pronađite klikom na poveznicu: INVESTICIJSKO ZLATO

Djelatnike Centra Zlata za besplatne konzultacije o kupnji ili prodaji zlata možete dobiti pozivom na broj 01 3000 783 ili na e-mail info@centarzlata.com.

*Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne služi kao investicijski savjet.

Pogledajte na vecernji.hr