Burza rada

U travnju nezaposlenost smanjena za 22 tisuće, jagma za volonterima

Foto: Arhivska fotografija
U travnju nezaposlenost smanjena za 22 tisuće, jagma za volonterima
07.05.2012.
u 10:00
Po volonteru država godišnje daje 25.000, poslodavac 5000 kuna
Pogledaj originalni članak

Travanj je donio preokret na burzi rada, jer se broj nezaposlenih smanjio za 22 tisuće, na 317.767 nezaposlenih osoba. Burzu je ispraznilo sezonsko zapošljavanje u turizmu i poljoprivredi, ali i start državnih mjera za zapošljavanje. Vlada je za subvencionirano zapošljavanje izdvojila 350 milijuna kuna, što je mamac poslodavcima da zaposle ili stručno osposobe oko 35 tisuća nezaposlenih.

Javni radovi

U nepuna dva mjeseca HZZ primio je 3861 zahtjev za uključivanje 11.267 osoba u jedan od šest ponuđenih programa. Polovica pristiglih zahtjeva odnosi se na javne radove, gdje privremeni posao pronalaze stariji i teško zapošljivi radnici. Javne radove najčešće organiziraju lokalne jedinice, ali na natječaje se sve više javljaju i socijalne ustanove, za brigu o starijima. Neovisno o Zakonu o poticanju zapošljavanja, koji je upućen u Sabor, velik je interes i za stručno osposobljavanje, jednu od mjera koja se provodi od 2010. godine. U ožujku i travnju poslodavci iz javnog sektora zatražili su 1065 volontera s burze.

Riječ je o radu bez zasnivanja radnog odnosa, mladi ne dobivaju plaću, već 1600 kuna naknade s burze. U početku je pravo da angažiraju volontere dano samo javnom sektoru za zanimanja kod kojih postoji obveza polaganja stručnog ispita. Prve, 2010. kroz stručno je osposobljavanje prošlo 470 osoba, a na žalost, većina (80 posto) ih se nakon godinu dana vratila na burzu. U jeku izborne kampanje HDZ-ova je vlada “‘pojačala” tu mjeru te je 4700 osoba rasporedila na usavršavanje po javnim ustanovama. Ova će vlada stručno osposobljavanje pretočiti u zakonski okvir, a kad se zakon izglasa, volontiranje će se dopustiti i privatnom sektoru te proširiti na sva VSS zvanja (i obrtnike) neovisno o tome je li im stručni ispit preduvjet za posao. Ove bi godine kroz stručno osposobljavanje trebalo proći 10 tisuća mladih. Tijekom ožujka i travnja HZZ je dobio 1065 zahtjeva za volontiranje medicinskih sestara, tehničara, laboranata, fizioterapeuta, odgojitelja, učitelja, profesora, socijalnih radnika.

Zapeli im za oko

Volonteri su zapeli za oko i jedinicama lokalne samouprave koji su zatražili diplomirane pravnike, ekonomiste, informatičare, sociologe, politologe te inženjere građevine, arhitekture, geodezije i prometa. Poslodavce će oni stajati približno 5 tisuća kuna godišnje, a vrijeme provedeno na usavršavanju priznat će im se u staž. Njihovo će jednogodišnje usavršavanje državu stajati oko 25 tisuća kuna po osobi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

AU
autoritet
11:22 07.05.2012.

Dakle, vladine mjere statističkog smanjenja nezaposlenosti ipak daju rezultate. Klince prisiliti da ropski rade, one starije potjerat u raniju mirovinu - i brojke nezaposlenih se smanjuju čudo jedno.

Avatar bereza
bereza
11:24 07.05.2012.

\"Sezonski poslovi i javni radovi ispraznili burzu\" - Kakav je ovo nadnaslov? Zar je autorica postala PiPijeva glasnogovornica? Kakvo pražnjenje? Ova vlast, kao i sve dosadašnje, najlakše i najbrže će isprazniti burzu tako da dekretom odluče ukinuti nezaposlene i zabrane objavljivati podatke o stalnom padu broja zaposlenih u realnom sektoru. Nakon Uskrsa svake godine broj nezaposlenih počinje privremeno padati, a od Male Gospe brojka se vrati na \"normalu\". Lijepo je biti optimist, ali sve dok barem polovica od preostalih 311 tisuća i nešto ne bude nekako trajno zaposleno, idiotizam je od ove brojčice sezonski zaposlenih praviti slona.

OB
-obrisani-
11:08 07.05.2012.

Pa naravno svi se sezonski restorani kafici i hoteli otvaraju trebaju im kuhari perosude konobari itd itd mitd itd