nerazješnjena ekspolozija

U Vinkovcima obilježena obljetnica smrti trojice pripadnika HOS-a

Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
01.03.2023.
u 14:28
Prilikom te eksplozije ranjeno je još 8 pripadnika HOS-a. - Treba znati kako Dom nisu digli Srbi nego Hrvati. Isto tako znakovito je da se eksplozija dogodila na dan kada je tadašnji predsjednik HSP-a i vrhovni zapovjednik HOS-a Dobroslav Paraga posjetio Vinkovce – rekao je predsjednik UDHOS 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci Ivica Zupković.
Pogledaj originalni članak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima danas je u Vinkovcima obilježena obljetnica smrti trojice pripadnika HOS-a (Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak) koji su poginuli u nerazjašnjenoj eksploziji u nekadašnjem Omladinskom domu koja se dogodila 1. ožujka 1992. godine. Prilikom te eksplozije ranjeno je još 8 pripadnika HOS-a. - Treba znati kako Dom nisu digli Srbi nego Hrvati. Isto tako znakovito je da se eksplozija dogodila na dan kada je tadašnji predsjednik HSP-a i vrhovni zapovjednik HOS-a Dobroslav Paraga posjetio Vinkovce – rekao je predsjednik UDHOS 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci Ivica Zupković.

Dodao je i kako je kroz 1. samostalnu bojnu "Marijan Baotić" prošlo oko 1.100 branitelja, a da ih je 38 poginulo i 298 ranjeno. Bojna je djelovala na bojištu Jarmina - Nuštar - Mala Bosna - Otok - Komletinci – Vrbanja. Vijenac je položio i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao kako je HOS, kao i druge postrojbe, dao svoj obol u obrani Vinkovaca i Hrvatske, ali i da su isto tako podnijeli velike žrtve. - Ovom prilikom prisjećamo se svih koji su dali svoje živote kako bi mi živjeli u slobodi kako smo i htjeli. Veliko im hvala, poštovanje njihovim obiteljima jer nije lako tri desetljeća provesti bez svojih najmilijih – rekao je Bosančić.

DOMOVINSKI RAT

Napad na policijsku postaju u Pakracu 1991.: Čuli su se rafali i eksplozije, stanovnici su bježali

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman tada je uputio pismo Predsjedništvu SFRJ, predsjedniku dr. Borisavu Joviću, potpredsjedniku Stjepanu Mesiću i ostalim članovima u kojem navodi kako postoje dokazi da su u događajima u Pakracu 'sudjelovali visoki oficiri JNA'. U pismu zahtjeva da se 'istinitost navoda ustanovi preko parlamentarne komisije sastavljene od jednakog broja članova Skupštine SFRJ i Sabora Republike Hrvatske'.

VIDEO: Kako je tekla izgradnja vijadukta Prapratno i mosta Ston

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
21:33 01.03.2023.

je li predsjednik došao na obljetnicu?