Zdravlje

U vodi iz lokalnog vodovoda nađena je Escherichia coli!

Foto: 'Marko Jurinec/Vecernji list'
U vodi iz lokalnog vodovoda nađena je Escherichia coli!
01.11.2010.
u 16:35
Mještani Oštrica i Ključa, inače, imaju velikih problema s pitkom vodom kad se topi snijeg i kada padaju obilne kiše jer im je voda tada mutna i blatna
Pogledaj originalni članak

Učenici i zaposlenici područne škole u Ključu neugodno su se iznenadili kada su prilikom ispitivanja vode koju crpe iz lokalnog vodovoda nađene veće količine bakterije Escherichije coli. Nekoliko sati nisu smjeli piti vodu, no nakon hitne intervencije gradske komunalne tvrtke Novokoma, koja održava vodovod, školi i mještanima Ključa ubrzo je puštena voda iz Varkomova vodovoda.

– Nije prvi put da je nalaz vode takav jer je riječ o starom, lokalnom vodovodu. Vodu često ispitujemo, imamo ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i ovaj put dobili smo nalaz da voda nije bakteriološki ispravna. Uzet ćemo još uzoraka s drugih mjesta, pa i s izvora, kako bismo pronašli žarište, vidjeli gdje je problem i to riješili. Dotad će mještani Ključa imati Varkomovu vodu, tako da nema potrebe za širenjem panike – kazao je direktor Novokoma Božidar Šafran.

Napominje da su mještani na svakom zboru građana bili upoznati s tim da voda koju piju nije baš mikrobiološki ispravna.

– Već 30 godina pijemo vodu iz lokalnog vodovoda i nikad se nikome nije ništa dogodilo. Ni sami izvori nisu baš čisti, cijevi su stare... To je kod lokalnih vodovoda tako – kaže Šafran.

Što se pak same škole tiče, trebalo bi ispitati instalacije jer je moguće da se i zbog nečistoće u njima namnožilo mnoštvo spomenutih bakterija. Danas bi se trebali ispitati i bunari kako bi se utvrdio uzrok problema. Mještani su, inače, ogorčeni time što ih nitko nije obavijestio da voda nije za piće.

– Ni mi nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Osim toga, odmah smo pustili vodu iz Varkomova vodovoda, tako da nije bilo potrebe - kazao je Šafran. Mještani Oštrica i Ključa, inače, imaju velikih problema s pitkom vodom kad se topi snijeg i padaju obilne kiše. Voda je tada mutna, prljava, pa čak i blatna.

– Jedino pravo rješenje bila bi rekonstrukcija vodovoda i priključenje na Varkomovov vodovod – napominje Šafran.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.