PRILAGODILI PROGRAM

'U vrtiću svi paze na mene jer znaju da nemam pola srca'

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
'U vrtiću svi paze na mene jer znaju da nemam pola srca'
06.06.2013.
u 11:33
Razvoj dječaka je u napretku, a druga djeca uče o važnosti pomaganja drugima i toleranciji, kažu u vrtiću
Pogledaj originalni članak

- Šest puta su me rezali i opet šivali i nešto su mi tu ugradili – govorio nam je šestogodišnji Fran i usput pokazivao ožiljke na prsima od više operacija srca na kojima je bio jer je rođen sa sindromom hipoplastičnog lijevog srca ili jednostavnije, sa pola srca. Fran dobro zna što mu je, a to je kaže objasnio i svim svojim prijateljima u vrtiću.

Voli loviti cure

- Nitko me nikada nije pogurnuo, niti se ne bojim da bi netko mogao. Svi smo prijatelji, igramo se, a najviše volimo loviti cure – u jednom dahu ispričao nam je mali Fran kojeg je jako razveselilo što će biti u novinama. Sa prijateljem je doslovno skakao od sreće nekoliko minuta, a nakon euforije dječaci su se uozbiljili i došli pitati: "A koje su to novine i gdje ih ima?". Djelić je to vesele atmosfere koja nas je dočekala u vrtiću Dječji svijet u Varaždinu koji je pokrenuo program "Naš zajednički rast" kroz koji prilagođava redovan program vrtića za djecu s posebnim potrebama.

- Fran je jedan od mališana čiji roditelji nisu mogli naći vrtić koji bi ga primio, jer su odgajatelji bili previše uplašeni zbog njegovog zdravstvenog stanja - objašnjavala nam je odgajateljica Jelena Kežić, a mali Fran nadglasavao ju je objašnjavajući nam da se treba paziti na razne simptome koji ako se pojave treba zvati doktore i mamu.

- Ja sam već jednom pao u nesvijest pa znam – kazao je ozbiljno Fran.

Velika prijateljstva

Osim Frana, u vrtiću "Dječji svijet" je i 3-godišnji Vid koji ne govori i selektivno komunicira.

- Vid ponekad reagira agresivno pa je bilo vrlo važno da djeca razumiju što se događa i da mu ne vraćaju istom mjerom nego da uz pomoć odgojitelja to riješe – objašnjava odgojiteljica Jelena.

Mali Vid tako u vrtiću već ima "velike prijatelje". Šestogodišnji Tomislav kaže da često ne razumije što Vid govori, ali se svejedno puno igraju i "veliki su prijatelji".

- Mislim da ćemo se još više družiti kada Vid malo poraste – kazao je Tomislav. Vrtić je program "Naš zajednički rast" pokrenuo na inicijativu roditelja koji su imali potrebu dati dijete u vrtić, ali nisu mogli pronaći odgovarajući vrtić.

- Zato smo odlučili kroz drugačiju organizaciju rada sami stvoriti uvjete za dvoje mališana, jer nikome ne treba uskratiti sreću druženja s ostalima – kazala je odgojiteljica Jelena i dodala da na taj način i druga djeca od najranije dobi uče o važnosti pomaganja drugima i tolerancija.

- Rezultat toga je da svi roditelji i djeca surađuju međusobno bez ikakvih posebnih izdvajanja, a razvoj dječaka je u svakodnevnom napretku - kažu u vrtiću.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.