vl pokrovitelj

U znaku Vukovara u Beču održan 20. jubilarni Hrvatski bal

Foto: Snježana Herek/VLM
U znaku Vukovara u Beču održan 20. jubilarni Hrvatski bal
06.03.2011.
u 13:54
Uvjeren sam da će naša zemlja ostvariti ciljeve koje si je postavila, a na tom nam putu nesebično pomažu naši austrijski prijatelji, kojima se od srca zahvaljujem, kazao je novi hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota
Pogledaj originalni članak

BEČ – Jubilarni 20. Hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport (AHZ) održan je u subotu navečer u poznatom bečkom Kursalonu.

Bal je bio posvećen gradu Vukovaru, a okupio je više od 800 Hrvata koji žive i rade u Beču, njihove goste iz domovine i Austrijance. Otvorila ga je skupina plesača bečke plesne škole „Immervoll“.

„Tijekom dva desetljeća postojanja, Hrvatski je bal postao simbol okupljanja Hrvata u Beču i Austriji, s kojom nas povezuje zajednička prošlost, ali i budućnost“, rekao je predsjednik Zajednice Miroslav Piplica. Dodao je kako su Hrvati u Austriji važna spona između Austrije i Hrvatske, a očuvanje hrvatskog identiteta, kulture i jezika jedna im je od glavnih zadaća.

„Ovaj jubilarni bal održava se u godini kada Hrvatska obilježava 20. obljetnicu svoje nezavisnosti i kada joj predstoji završetak pregovora za pristup Europskoj uniji. Uvjeren sam da će naša zemlja ostvariti ciljeve koje si je postavila. Na tom nam putu nesebično pomažu naši austrijski prijatelji, kojima se od srca zahvaljujem“, rekao je novi hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, čestitajući Austrijsko-hrvatskoj zajednici za kulturu i šport u Beču na 20. godišnjici njenog postojanja. Posebno je zahvalio gradonačelniku Vukovara Željku Sabi i dogradonačelniku Zadra Darku Kasapu što su svojim dolaskom uveličali bečku svečanost, ustvrdivši kako su ova dva hrvatska grada heroja „simbol zajedništva“.

„Bez njih ne bi danas bilo ni Hrvatske“, istakao je Bakota.

Vukovarski gradonačelnik Sabo je rekao kako je rijeka Dunav poveznica Vukovara i Hrvatske s prijateljskom nam Austrijom, a poznata hrvatska sportašica s austrijskom putovnicom, Vukovarka Mirna Jukić uspješna promotorica tog povezivanja.

Dogradonačelnik Zadra istakao je odlične veze Zadra i Zadarske županije s Austrijom te pozvao Austrijance da posjete Zadar i okolicu.

Predstavnik grada Beča, čelnik Kluba socijaldemokrata (SPÖ) u bečkom parlamentu Rudi Schicker je rekao da je Beč grad integracije, a Hrvatski bal neizostavni dio porodice Bečkih balova. Zaželio je Hrvatskoj skori ulazak u EU.

Drugi predsjednik bečkog parlamenta iz redova desničarske Slobodarske stranke (FPÖ) Johann Herzog naglasio je da je Hrvatska za Austriju „značajna zemlja i poslovni partner“.

Bal je održan pod pokroviteljstvom hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, grada Beča i Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport iz Beča.

Medijski pokrovitelj bala, između ostalih, bio je i Večernji list.

Na Balu u Beču nastupio je Miroslav Škoro, Tomislav Bralić i klapa Intrade, hrvatska grupa Harmonius iz Beča, Luka Gudelj koji je na otvorenju Bala otpjevao hrvatsku himnu te predsjednica hrvatske udruge „Hrvatski san“ u Salzburgu Vera Papić s etno-modnom revijom hrvatske tradicijske odjeće i nakita.

Glavne sportske zvijezde bala bili su bivša plivačica Mirna Jukić i nogometaš Ivica Vastić.

 

 

 

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
17:37 06.03.2011.

Kakav je to hrvatski bal bez von Sanadera ??? Pa mogli su ga pustiti uz pratnju policije na 24 h.

B6
Booyaka 619
18:03 06.03.2011.

Ziher je Sanader pobjegao na bal poput Pepeljuge, ali se nakon ponoći kočija pretvorila u samicu... Eh, te bajke...

OB
-obrisani-
17:49 07.03.2011.

ovu bih ja aTtjanu Batinic ja rado