Udovica ne može do mirovine

Ubijen na Ovčari, a za HZMO je stradao od – ozljede na radu

Foto:
Pavlović
Foto:
Pavlović
11.10.2014.
u 13:26
S. Pavlović: Zlatko je vođen kao branitelj, a sad je odjednom pripadnik Civilne zaštite
Pogledaj originalni članak

Samo dan nakon što je toga 19. studenoga 1991. napunio 28 godina, Vukovarac Zlatko Pavlović (1963.) brutalno je ubijen na Ovčari. Svoj je zadnji rođendan dočekao u hangaru zajedno s oko 200 zatočenika s kojima je potom ubijen. Danas, 23 godine poslije, za vukovarski HZMO Pavlović je stradao od – ozljeda na radu!?

Dijete bez primanja

U rješenju Područnog ureda HZMO-a u Vukovaru, koji je prije nekoliko dana došao na adresu Pavlovićeve udovice Svetlane, stoji da je njezin zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu neosnovan. U obrazloženju, pozivajući se na Zakon o mirovinskom osiguranju i Statut HZMO-a, navodi se da temeljem potvrde Ministarstva branitelja nije utvrđeno da je Pavlović bio hrvatski branitelj, da je mobiliziran kao pripadnik Civilne zaštite te da je on u trenutku smrti imao 28, a ona 25 godina i dva mjeseca. Posebno u oči upada stavka po kojoj je uzrok smrti Zlatka Pavlovića, ubijenoga na Ovčari, ozljeda na radu pri obavljanju građanske dužnosti u obrani.

– To je sramota, strašno je i nedopustivo takvo što napisati. Molila bih referenticu koja je vodila predmet i predstojnika u Vukovaru, do kojega je nemoguće doći, da nam svima objasne kako je to poginuo na Ovčari. Da nije zapeo za nekoga, sapleo se ili što? Jer svi dobro znamo što se i kako tamo odvijalo – kaže Svetlana Pavlović, koja od 1998. pokušava ishoditi obiteljsku mirovinu jer joj je suprug ubijen na Ovčari. Kaže i kako u rješenju nigdje ne stoji da je Zlatko s njom imao i sina od dvije godine, kojega su sve ovo vrijeme ostavili bez primanja. Nije uzeta u obzir ni činjenica da je Zlatkova majka od 1. siječnja 1991. dobivala naknadu veću od 5000 kuna na ime ubijenog sina, gdje jasno u rješenju stoji da je on bio hrvatski branitelj.

Poniženje i uvreda

– Nije mi jasno kako je Zlatko jedno vrijeme vođen kao hrvatski branitelj, pa čak i posmrtno dobio čin časničkog namjesnika, da bi poslije to bilo obrisano i sada je pripadnik Civilne zaštite – ističe Svetlana Pavlović. Dodaje da je dosad o ovom slučaju vođeno i nekoliko upravnih postupaka, pa čak i da je dobila naknadu zbog dugoročnosti procesa. U istom uredu HZMO-a rekli su joj i da donese potvrdu od banke za račun na koji joj se može početi isplaćivati mirovina, da bi nekoliko mjeseci poslije bila odbijena. U međuvremenu je ostvarila pravo na invalidninu u visini od oko 1900 kuna.

– Sigurno je da neću odustati od svojih zahtjeva, a posebno ne nakon ovoga poniženja i uvrede. Zbog svega toga, kao i proživljenoga od 1991. do danas, razboljela sam se, imala sam srčani udar i svakodnevno sam na tabletama – kaže Svetlana Pavlović.

"Radi dodatne provjere svih činjenica na kojima se temelji negativno rješenje Područnog ureda, Središnja služba Zavoda revidirat će cijeli predmet te će pozvati Svetlanu Pavlović da tim povodom izjavi žalbu na rješenje kako bi se mogao započeti drugostupanjski postupak", piše u odgovoru HZMO-a na upit Večernjeg lista. Svetlana Pavlović jučer nas je obavijestila da su je iz vukovarskog HZMO-a pozvali da podnese žalbu te da to može učiniti isti dan pa i usmenim putem. 

>> Otkriveno spomen obilježje masovne grobnice u Petrovcima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 54

DU
Deleted user
15:15 11.10.2014.

Bitno da su saborski zastupnici zaradili svoje mirovine a ostali nisu vazni.

CI
cinbenik
14:25 11.10.2014.

horvat hrvoje,sigurno si podrzavao udrugu "u ime obitelji"ali cije.........I Zlatko poginuli branitelj na Ovcari,a neupisan kao takav je ima obitelj a nema njega........

KB
kresh.belec.kb
15:17 11.10.2014.

bas bi rado cuo i drugu stranu. ceca kao da i nije bas sve rekla ...