Bez izlaza

Učenici ne mogu u cvjećare i vrtlare! Završit će na cesti?

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Učenici ne mogu u cvjećare i vrtlare! Završit će na cesti?
16.10.2012.
u 11:00
Županijski ured donio je takvu odluku s obzirom na to da Šumarska nije u Mreži škola za ta zanimanja, nego Prirodoslovna
Pogledaj originalni članak

Učenici Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac upisani u četverogodišnja zanimanja s manjim brojem bodova, ne mogu se ipak prebaciti u cvjećare i vrtlare. Razlog je tome što Šumarska nije u Mreži škola za ta zanimanja, nego Prirodoslovna.

 Pitanje za ministra

 Takvu je odluku donio županijski ured, nakon prošlotjedne odredbe ministarstva da se srednjoškolcima ponudi neki trogodišnji program. Novonastala situacija izazvala je ogorčenje učenika i njihovih roditelja, koji šest tjedana idu na nastavu, a sada će, čini se, završiti na cesti.

Svi se pitaju gdje da se učenici upišu kada su završili svi rokovi i mjesta drugdje više nema.

 – To treba pitati ministra i ministarstvo. Ne razumijem njihove poteze. Sve odluke koje se sada donose protivne su svim propisima. U prvom razredu meteoroloških tehničara ostat će petero učenika. Što je s ostalih deset? Drugo bi bilo da je upisan učenik s, primjerice, 34 boda, a onaj sa 37 nije.

Međutim, ovdje to nije bio slučaj i za sve je bilo mjesta. Ovo nije dobro. Žalostan sam što ispaštaju djeca. To nije u njihovu interesu. Stav je Županije da su upisani s manjim brojem bodova trebali ostati na nastavi uz upozorenje da se sljedeće godine to više nikako ne ponovi – rekao je pročelnik Ureda za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Karlovačke županije Željko Šančić.

Podsjetimo da se zbog manjka bodova 24 učenika moralo najprije ispisati iz Prirodoslovne škole Karlovac, čijeg je tadašnjeg ravnatelja Damira Jakšića ministar odmah smijenio. U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi utvrđen je 31 takav učenik. I oni su se također trebali ispisati.

 Stalne prepreke

 Međutim, nakon što je ravnatelj Robert Erdeljac otišao iz osobnih razloga, za ‘prekobrojne’ se pokušalo pronaći rješenje. Iako je većini bio neprihvatljiv i upis za cvjećare i vrtlare, sada im više ni to nije preostalo.

 – Činim što mogu, ali uvijek naiđem na prepreke. Nekoliko učenika opredijelilo se za stolare, a ostali podižu dokumente. Ne znam gdje će se upisati. Vidjet ćemo što dalje – napomenula je d. d. ravnateljica škole Đurđica Janjanin.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

NE
NeKaTamo
12:27 16.10.2012.

Ma znate šta? Uništavate živote ove djece. Jel ima među onima koji donose odluke ikoga tko shvaća da su to klinci sa cca nekih 15 godina, koji ne mogu odgađati sada nastavu jer kako će uloviti gradivo poslije, kojima će ovo skresati samopouzdanje? To su djeca u pubertetu. Kako njima objasniti nešto kao što je ovaj zakon zbog kojeg ne idu u školu? Kako ih utješiti? Gdje su sada dječji pravobranitelji? Pa dajte učinite nešto... Nisu oni krivi što su upisani tu gdje jesu pa da se preko njihovih leđa sve prelama. Nađite neko rješenje koje će ići njima na ruku.

NE
NeKaTamo
18:09 16.10.2012.

Nemam ništa protiv minusa, samo što ste mogli dati svoje argumente zašto mislite drugačije. Prihvaćam kritiku i priznajem ako griješim, pa evo, čekam objašnjenje ako vam se da.

KO
komicr
20:47 16.10.2012.

@Nekatamo Ne tipkam minuse, ali se ne slažem s tobom....istina da svugdje u tim slučajevima ispaštaju djeca, ali to nema veze sa njihovom pravobraniteljem.....više bi to imalo veze sa državnim odvjetništvom ili nekom sličnom institucijom koji bi se pozabavili RAVNATELJIMA koji NE POŠTUJU ZAKON ! Da podsjetim....bilo koji zakon, dok je važeći MORA se poštivati, kako god manjkav ili čak glup bio....na ostalim institucijama je da mijenjaju taj zakon (ovo je bilo generalno i općenito). Zašto nitko ne krivi ravnatelje? Smeta me izjava jednog roditelja "zašto nisu naša djeca jednaka sa ostalim..." e pa NISU JEDNAKA....razlikuju se u ocijenama kroz osnovnu školu, pa samim time i bodovima....pa onaj tko je bio uspješniji (više učio) ne može i NE SMIJE biti jednaki sa onim koji to nije....konačno treba početi vrednovati RAD od malih nogu....