Visoko

Učenici OŠ Visoko slave Dane europske baštine

Foto: Privatna arhiva
Učenici OŠ Visoko slave Dane europske baštine
21.09.2011.
u 13:35
Župnik Ivan Šestak priredio je zanimljivo predavanje za učenike i upoznao ih s brojnim povijesnim podacima o gradnji i izgledu današnjeg crkvenog zvonika
Pogledaj originalni članak

Svakog rujna, u zemljama članicama EU, održava se manifestacija pod nazivom “Dani europske baštine“ koju je utemeljilo  Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine, gdje se već petnaestu godinu uspješno nastavlja tradicija održavanja dana. Ove godine u Hrvatskoj obilježavanje Dana europske baštine ima temu zvonika i zvona pod naslovom  "Zvonici – glasnici baštine“. Poticaj za ovu tematiku nastao je svakodnevnim susretanjem konzervatora sa zvonicima i zvonima koji u sjedinjavanju zvuka i građevine bitno utječu na prepoznatljivu sliku i doživljaj mjesta. 

 U obilježavanje Dana europske kulturne baštine uključio se i sedmi razred OŠ Visoko. Učenicima je bila organiziran posjet  župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Župnik Ivan Šestak priredio je zanimljivo predavanje za učenike i upoznao ih s brojnim povijesnim podacima o gradnji i izgledu današnjeg crkvenog zvonika. Učenici su upoznati i sa značenjem zvona u pučkoj kulturi i predaji. Posjet crkvi završen je razgledavanjem zvonika crkve, gdje su se učenici okušali u pokretanju zvona. Od dobivenih podataka učenici će uz pomoć vjeroučiteljice Kristine Kožić i pedagoga Tibora Martana napraviti edukativan materijal namijenjen ostalim učenicima i roditeljima, dok će na satu likovne kulture pod vodstvom učiteljice Marije Tomurad oblikovati zvona od žice.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.