VARAŽDIN

Učiteljica: Uz pomagačicu Ivana je postala sasvim drugo dijete

Foto: MARKO JURINEC / PIXSELL
Učiteljica: Uz pomagačicu Ivana je postala sasvim drugo dijete
20.05.2010.
u 15:12
Nekoliko varaždinskih školaraca već ima pomagače, no za sada ih još plaćaju njihovi roditelji. Od 1. rujna pomagače će plaćati Grad Varaždin, jer država ne želi.
Pogledaj originalni članak

U samo tjedan dana kako je dobila pomagačicu u nastavi, Ivana je drugo dijete. Do sad je bila nesigurna. Znala je da puno toga ne može pa je bila nesigurna i s onim što zna. Sad se počela javljati, odgovarati na pitanja... A i meni je neusporedivo lakše, stalno sam imala osjećaj da je netko zakinut, ili Ivana ili ostala djeca u razredu - priča Ružica Trogrlić, učiteljica 10-godišnje Ivane Mihalinec. Ivana, učenica 3. razreda ima cerebralnu paralizu i treba pomoć s kompjutorom, mišem i torbom, kaže njezina majka Katarina. Pomagačicu u nastavi dogovorila joj je majka, preko udruge Idem i sama ga plaća, jer država ne preuzima taj teret.

No grad Varaždin, odlučeno je jučer, od 1. rujna počet će plaćati pomagače za djecu kojima treba pomoć.

- Uvodimo pomagače za djecu koja su prema rješenju Državne uprave uključena u redovnu nastavu. Ne treba svima pomoć. Usredotočili smo se na djecu s motoričkim i senzoričkim smetnjama te autizmom. U gradu je 12 takve djece kojima treba stalna pomoć, a većina je u 6. osnovnoj školi, koja je prva imala dizalo - kaže Karmen Trubić, gradska pročelnica za obrazovanje.

Prvo će se zatražiti suglasnost ministarstva, a potom raspisati javni poziv zainteresiranima za taj posao. Traže se defektolozi, učitelji, apsolventi... Izabrani će proći tečaj od 15-ak sati, a uputit će se i roditelji te nastavnici.

Kad grad počne plaćati pomagače ni Katarina Mihalinec više neće trebati plaćati. U 6. osnovnoj i jedan dječak drugog razreda ima pomagača od početka ovog polugodišta, kojeg također plaćaju njegovi roditelji.

- Pokazao je ogroman napredak od kad je dobio pomagača. Ima ADH, poremećaj u ponašanju i komuniciranju. No sad više nema ispada, bacanja po podu - priča njegova učiteljica Petra Kanešić. Kako saznajemo, roditelji dječaka trebali su se i kreditno zadužiti kako bi plaćali pomagača, pa će im, kad uskoči grad, biti puno lakše. Biti će to novo opterećenje za gradski proračun.

Dio će se financirati iz Zaklade solidarnosti grada Varaždina, a krajem godine održat će se i veliki humanitarni koncert.

- U Europi to uglavnom plaća država - kaže gradonačelnik Ivan Čehok.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.