Tradicija

Učka: Dan u prirodi uz domaće specijalitete, izložbe, učenje ...

Foto: 'sasa miljevic'
Učka: Dan u prirodi uz domaće specijalitete, izložbe, učenje ...
05.09.2010.
u 15:32
Posjetitelje je oduševio tor s domaćim blagom, istarskim boškarinima, ovcama i tovarom, etno izložba i tradicijski zanati
Pogledaj originalni članak

Na četvrtom Učkarskom sajmu na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka okupilo se danas više posjetitelja nego ikad dosad. Lokalni proizvođači, njih tridesetak, izložili su svoje proizvode - sir, med, pršut, kobasice, rakije raznih vrsta, vino, kolače, marmelade, koji se mogu kušati i, naravno, kupiti.

Po prvi put izložene su i raznovrsne gljive s područja Učke i Ćićarije i puževi, a najviše zanimanja izazvao je tor s domaćim blagom - autohtonim istarskim govedima boškarinima, ovcama i istarskim tovarima te izložba tradicionalnih alata, oruđa i posuđa i tradicionalnih zanata. Posjetitelji su tako mogli vidjeti lončarenje na kolu i obradu vune "po starinski", a oni koji su dan na čistom zraku odlučili provesti baš na Učki, imali su priliku i nešto naučiti u učionicama u prirodi na kojima je bilo riječi o bolestima maruna i izgradnji žičare na Učku.

Da nitko ne ostane gladan pobrinuli su se domaćini iz Javne ustanove Park prirode Učka koji su uz pomoć ugostitelja i lovaca posjetiteljima ponudili razovrsna jela, od lovačkog gulaša u kotliću do domaćih kobasica s kupusom ili tartufima, raznih maneštri i domaćih kolača. Ni zabave nije nedostajalo, na sve strane sviralo se i pjevalo uz harmonike, klape , domaće skupine i folkloraše.

Prema riječima Suzi Petričić, ravnateljice Parka prirode Učka, sajam , na koji je do podneva došlo nekoliko tisuća posjetitelja među kojima i brojni turisti, je i ove godine pokazao da je specifična ponuda ovog kraja zanimljiva i da se manifestacijom koja objedinjava nematerjalnu baštinu široj javnosti najbolje predstavljaju ljepote i vrijednosti Parka prirode Učka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.