Pucanje stare veze

Udaljavanje SDP-a i HNS-a vidi se i u Saboru i na terenu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Vrdoljak i dalje očekuje da SDP podrži inicijativu za rušenje Vlade kada krene nova sjednica Sabora
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Vrdoljak i dalje očekuje da SDP podrži inicijativu za rušenje Vlade kada krene nova sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mnogi u HNS-u, ali i SDP-u, ne vide Bernardića kao kandidata za premijera
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mnogi u HNS-u, ali i SDP-u, ne vide Bernardića kao kandidata za premijera
13.05.2017.
u 23:50
U Dubrovniku, Rijeci, Međimurju... svatko sa svojim kandidatom
Pogledaj originalni članak

Udaljavanje SDP-a i HNS-a traje već neko vrijeme, a zadnjih se dana dodatno intenziviralo, što se moglo vidjeti u njihovim postupcima u Saboru, nekim potezima koje su stranke vukle na lokalnoj razini, ali i neslužbenim izjavama nekih visokorangiranih HNS-ovaca da u slučaju novih izbora ne mogu sa SDP-om dok im stranku vodi Davor Bernardić.

Ponoviti inicijative

Uostalom, nije slučajnost da jedino HNS od starih partnera SDP-a nije potpisao Deklaraciju o dobrom društvu, a zanimljivo je i da SDP idući tjedan planira potpisivanje sporazuma o strateškoj suradnji s HSS-om, a potom i HSU, dok HNS i dalje prijeti da će na nove izbore s IDS-om. U HNS-u zamjeraju SDP-u što su im odbili dati potpise za njihovu inicijativu za opoziv Vlade, a SDP-ovce je razljutilo što su HNS-ovci dali potpise za opoziv šefa Sabora Bože Petrova.

– Ako smo opozicija, onda bismo se trebali i ponašati kao opozicija – kaže predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak čija će stranka, kako kaže, istu inicijativu za rušenje Vlade pokrenuti i kada počne nova sjednica Sabora, a vjerojatno će, dodaje, pokrenuti i inicijativu za raspuštanje Sabora.

– Očekujem da će svi SDP-ovci potpisati za opoziv Vlade, kao što očekujem i da svi mostovci neće potpisati za isto jer ih jedan dio ne želi na nove izbore i ne želi preuzeti odgovornost za zemlju, već sjediti u opoziciji – kaže Vrdoljak.

S druge strane, SDP-ovcima smeta što je HNS dao potpise HDZ-u za rušenje Bože Petrova s mjesta šefa Sabora. Taj potez, kaže naš izvor iz SDP-a, nikome nije pomogao, a itekako je odmogao Anki Mrak Taritaš kao zajedničkoj kandidatkinji za gradonačelnicu Zagreba.

– Što se tiče njihove inicijative za opoziv Vlade, pitanje je koji je uopće njen smisao. Pa na izglasavanju potpore novim ministrima vidjet će se ima li premijer Andrej Plenković većinu ili nema – kaže naš izvor iz SDP-a.

Osim različite kombinatorike u Saboru, SDP-ovci i HNS-ovci su se razišli i na terenu. Nakon što je SDP odlučio podržati upravo Mrak Taritaš u Zagrebu, očekivali su da će HNS isto učiniti i u Dubrovniku, ali i Rijeci. Međutim, HNS je u oba grada istaknuo svoje kandidate za gradonačelnike, dok je pak SDP odlučio ići sa svojim kandidatom u Međimurskoj županiji s Mladenom Novakom koji je izravna konkurencija HNS-ovu Matiji Posavcu.

Iskoristili priliku

U Primorsko-goranskoj županiji došlo je pak do razvrgavanja koalicije između SDP-a i HNS-a u zadnji čas, a u HNS-u kažu da je to na svoju ruku učinio potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Distanciranje HNS-a od SDP-a nije od jučer. Počelo je kad je Zoran Milanović objavio da se povlači s mjesta šefa SDP-a, što je rezultiralo i potresom unutar stranke koja se još nije konsolidirala. I tu činjenicu HNS želi dobro iskoristiti, učvrstiti svoju poziciju na centru u nadi da će uspjeti pridobiti i dio biračkog tijela razočaranog SDP-om.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
11:05 14.05.2017.

Miki vrati se i napravi malo reda na ljevici !!!!!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
08:51 14.05.2017.

neće prag proci

RE
redo
10:20 14.05.2017.

HNS, po svim anketama ne prelazi izborni prag od 5 %, dakle ne može biti parlamentarna stranka. Toga su itekako svjesni u HNS-u i naivno bi bilo očekivati da će izaći na izbore samostalno. Dakle, koalicija je neizbježna sa velikom strankom. Ako to nije SDP, onda im ostaje samo HDZ. Vrdoljak je svjestan rasula u SDP-u i razumno je da ne želi s njima u koaliciju. Pa molim vas, kakva je to stranka (SDP), koja ima ambiciju preuzeti vlast, koja je vladala zemljom, a koja nema političke snage i hrabrosti ići sa svojim kandidatom na izbore u Zagrebu, već podržavaju kandidatkinju koja pripada stranci koju podržava max 2 % birača? Podržavaju kandidata stranke protiv čijih su istaknutih članova podignute optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti. Podržavaju kandidatkinju koja je obnavljala kuće u Gunji po 1.700,00 eura po kvadratu?! Jedini logičan zaključak je da je SDP svjestan gubitka izbora u Zagrebu i zato je podržao kandidata druge, marginalne stranke, da bi umanjio posljedice poraza na izborima. Čak sam siguran da im i odgovaraju afere Gđe. Mrak, kako bi na tome opravdavali svoj izborni neuspjeh. Predizborne koalicije su najveće zlo izbornoga sustava. Svaka stranka bi morala sama izaći na izbore, prijeći prag i na taj način steći politički legitimitet, a onda, kao takva, postizborno koalirati sa drugim strankama.