INTEL ZAUSTAVLJA GRADNJU TVORNICA

Europa pokleknula u ratu čipova između SAD-a i Kine: Novi udarac stiže od Amerikanaca

Foto: FABRIZIO BENSCH
Europa pokleknula u ratu čipova između SAD-a i Kine: Novi udarac stiže od Amerikanaca
20.09.2024.
u 06:28
Cilj bučno najavljivanog European Chips Acta bio je da EU ostvari 20 posto u svjetskom dobavnom lancu poluvodiča, no čini se da od toga neće biti ništa

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
Ključne riječi


Komentari 22

Avatar kozorog
kozorog
06:56 20.09.2024.

nisu povukli nego ih nisu ni planirali. ni sam intel u americi ne gradi obećane tvornice, niti je samsung bilo što napravio od onog što je obećavao. kao ni ekipa sa tajvana. niste shvatili još igru, da su na tajvanu svjesni da naprave tvornicu čipova u americi da bi to bila američka firma, ne njihova, da bi amerima morali predati i tehnologiju, know-how, kao što je to 80-ih napravila toshiba, kad je postala konkurent američkim korporacijama. nisu ameri naši saveznici, već samo žele da europa nije saveznik sa kinezima, rusima, bilo kime. europa pleše kako amer svira, i to već jako dugo. nema ni jednog eu političara kojem je eu na prvom mjestu. nikad lošija garnitura. a sad drugi mandat uršule.... put u propast je potaracan, i počelo je spuštanje. amer kontrolira eu industriju čipova, nizozemski asl ne može prodati ništa nikome bez američke dozvole. toliko o slobodi, neovisnosti, i nekoj moći europe. nula. predmet podsmjeha u svijetu.

EJ
ejStef
07:50 20.09.2024.

Ne razumijem zašto EU misli da će netko doći i investirati nešto ovdje? Najskuplji energenti na svijetu radi zelenih, najveća birokracija na svijetu, najviše birokratskih normi i pravila na svijetu, najviše radničkih prava (a daleko od toga da je najskuplji radni sat), manja efikasnost, manja dostupnost kapitala, itd, itd... Skoro pola EU tehnoloških kompanija koja pređu milijardu € seli se u SAD (ili negdje drugdje) u prvoj godini uzleta, niti jedna ne radi obrnuto. Sad će netko doći tu investirati najnoviju tehnologiju i nešto proizvoditi? Zašto bi?... Nedavno sam čuo da su političari nešto sramežljivo govorili o tome, ali osim praznih parola nisam čuo ništa drugo. Govorilo se o smanjenju birokracije, privlačenju kapitala i poticanju takvih investicija, no potezi su potpuno suprotni, sada se uz zelenu birokraciju stvara i rodna birokracija, a novac koji se štampa ide za bujanje iste... Tako da će EU i dalje sve više zaostajati za Amerikom i Azijom, nema neke realne šanse niti da donekle drži priključak, a kamoli da im se približi.

VO
Vorg
07:23 20.09.2024.

Amerika jedino od europske unije može da vrati industriju u svoju zemlju.od Kine više ne jer su ih Kinezi prevarili.jedini način da se EU vrati u vrh industrije je povezivanje sa Kinom Indijom ali na žalost trenutni EU birokrati su za to nesposobni jer su previše i ekstremno ljevi .