OTKRIO PODATKE PACIJENTICE

Udruga prijavila Ćorušića, traže da mu se oduzme licenca: 'Napravio je pogrešku za koju se nije ni ispričao'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Tribina Liječništvo i zdravstvo - programi, rješenja, obećanja
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Primopredaja inkubatora kupljenih u sklopu akcije "Vratimo Palčiće u Petrovu"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Tribina Liječništvo i zdravstvo - programi, rješenja, obećanja
23.05.2022.
u 16:47
Traže od Ministarstva zdravstva da Ćorušić trenutno prekine obavljati dužnosti ravnatelja KBC Zagreb te od Državnog odvjetništva podizanje kaznene prijave
Pogledaj originalni članak

Prof. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb, javno je iznio detalje povijesti bolesti i prezime pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik, zbog čega je Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata podnijela prijavu protiv njega.  

- Nije bilo dovoljno što je napravio liječničku pogrešku za koju se nije niti ispričao, nego je prekršio prava zagarantirana zakonom o zaštiti prava pacijenata, povjerljivost podataka, prekršio kodeks medicinske etike i deontologije, Hipokratovu zakletvu te napravio povredu prava zaštite osobnih podataka - poručuju iz Udruge te zbog najtežih povreda u liječništvu, očekuju od Liječničke komore da protiv Ćorušića pokrenu postupak oduzimanja licence za rad. 

Traže od Ministarstva zdravstva da Ćorušić trenutno prekine obavljati dužnosti ravnatelja KBC Zagreb, od Državnog odvjetništva podizanje kaznene prijave, kao i zakonske sankcije od Agencije za zaštitu osobnih podataka. 

- S obzirom na posebnost i dodatne otežavajuće okolnosti, jer se radi o izrazito intimnim podacima, posebnu pažnju ćemo posvetiti praćenju reakcija ostalih tijela sukladno našem dopisu. Također moramo napomenuti neprikladno i nedostojanstveno ponašanje i komentar u slučaju pacijentice Čavajda izrečeno u istoj emisiji - poručili su iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kojoj je na čelu Jasna Karačić.

>> VIDEO Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: 'Tumor djeteta rapidno raste i pritišće dijelove mozga'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar madcap
madcap
18:04 23.05.2022.

Potpuno opravdan zahtjev. Ogriješio se o zakon. Dodatno, čovjek koji se pozove na savjest onda kada mu država kaže da je ima, nema šta radit ni na jednoj odgovornoj funkciji.

Avatar Zbregov
Zbregov
21:49 23.05.2022.

ovo je prije svega vrlo bolestan čovjek, ozbiljno bolestan!

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
19:10 23.05.2022.

Svakome se može dogoditi liječnička pogreška. Ali pozirati s visoka i istupati u javnosti besramno moralizirajući drugima nakon počinjene pogreške može samo licemjerni pripadnik zločinačke organizacije.