ŽENE I IZBORI

Udruge upozoravaju stranke da za kolegice nije rezervirano dno liste

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Udruge upozoravaju stranke da za kolegice nije rezervirano dno liste
27.09.2011.
u 15:30
Predstavljena je knjižica koja je nastala kao rezultat razgovora sa ženama diljem RH, a sastoji se od zahtjeva žena strankama.
Pogledaj originalni članak

Udružene feminističke organizacije jučer su predstavile dvije kampanje koje su pokrenule s istim ciljem – povećati broj kandidatkinja na izbornim listama barem do zakonski određene brojke od najmanje 40 posto.

– Na to su nas potaknuli nezadovoljavajući rezultati na prošlim izborima i, iako se nekima čini da stalno ponavljamo isto, činjenica je da moramo. Zakoni, naime, postoje, ali se ne poštuju i naša je dužnost stalno podsjećati na to – rekla je Jasminka Pešut iz Centra za ženske studije. Na posljednjim parlamentarnim izborima programi političkih stranaka bili su potpuno rodno neosviješteni, upozorile su predstavnice CESI-ja, Centra za ženske studije, Baba, Domina, Delfina te CGI-ja Poreč.

Predstavljena je knjižica Ženska platforma 2011. koja je nastala kao rezultat razgovora sa ženama diljem Hrvatske, a predstavlja zahtjeve žena političkim strankama uoči izbora. Osim toga, feminističke organizacije pripremile su i provokativne plakate koji zagovaraju poštovanje zakonske obveze i demokratske prakse od najmanje 40 posto žena na izbornim listama, a koji su postavljeni ispred stranačkih središnjica. Jedna je od poruka i "Dno liste nije rezervirano za kolegice".

– Tragično je što bi novčane kazne trebale natjerati stranke da ostvare tu zakonsku obvezu, a još je gore što se ne zna ni tko bi te kazne trebao izvršavati – zaključila je Tatjana Broz iz CESI-ja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.