analiza hrvatske politike

Ugledni američki medij o Hasanbegoviću: Hrvatska u Vladi ima tvrdoglavog fašistu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zlatko Hasanbegović
07.05.2016.
u 08:15
Za razliku od desničara Poljske i Mađarske, hrvatski nacionalisti pripremaju teren za eventualni napad na liberalnu demokraciju u zemlji, navodi se u članku američkog Foreign Policyija.
Pogledaj originalni članak

Foreign Policy, ugledni je američki medij koji je u analizi hrvatske Vlade ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazvao tvrdoglavim fašistom.

''Najnovija članica EU, Hrvatska ima neprikrivenog i tvrdoglavog fašista u svojoj Vladi. Pored njega desničari iz Poljske i Mađarske izgledaju kao mlakonje. Riječ je o hrvatskom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, 42-godišnjem povjesičaru koji je na vlast u siječnju došao iz desničarske koalicije koja je pobijedila na izborima''.

Novi ministar kulture bio je istaknuta osoba u maloj ultra desničarskoj stranci, a njegov historiografski rad se bavi relativiziranjem i umanjivanjem zločina koje su počinile ustaše. Uz to, bavi se bavi se i rehabilitiranjem njihovih ideja, piše Foreign Policy.

Za razliku od desničara Poljske i Mađarske, hrvatski nacionalisti pripremaju teren za eventualni napad na liberalnu demokraciju u zemlji, navodi se u članku i dodaje kako je Hasanbegović, otkad je došao na mjesto ministra, gurao radikalizam, nezavisnim medijima uskraćivao novac i javno i otvoreno podržao dokumentarni film "koji poriče razmjere zločina koji su izvršeni u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata."

Hasanbegović je, piše američki Foreign Policy, pripadao radikalnim krugovima kao mladić, i čak je nosio kapu sa simbolom ustaštva. Ta je fotografija i objavljena u tiskovini Croatian Weekly. Ipak, za razliku od umjerenijih nacionalista koji su samo željeli odrezati komad Bosne, Hasanbegović i njegovi prisni prijatelji htjeli su sve, baš kao i ustaše, navodi se u analizi hrvatske politčke scene ovog američkog medija uz opasku da je Hasanbegović musliman te da su njegovi roditelji podrijetlom iz Bosne.

"Ironično je, on je jedini pripadnik manjine u hrvatskoj Vladi i musliman u zemlji koja je sa svojim konzervativnim stajalištima blisko usklađena s učenjem katoličke Crkve, navodi se između ostalog u tekstu autora Paula Hockenosa, koji živi u Njemačkoj.  

>>Ministar Hasanbegović nije povećao već je smanjio potporu za queer programe

>>Hasanbegović je dobio poziv za međunarodnu konferenciju o slobodi medija, iako tvrdi da nije

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 167

BU
Bulaba
08:51 07.05.2016.

Inače, autor je bliski suradnik Josipovićevog savjetnika Srbina i jugoslovenčića Dejana Jovića. Iako iza ovog direktno stoji onaj fašist Ephraim Zuroff. :)

SU
suncesmokvemaslina
08:49 07.05.2016.

ah, tko ima je to šapće kakav je ministar kulture u HR? sad ćemo vidjeti što će diplomacija učiniti...

TO
tolitol
08:56 07.05.2016.

Tekst objavljenu u inače poznatom ljevičarskom Foreign Policyju je takva sprdačina koju već dugo nismo mogli čitati o Hrvatskoj. Istodobno je potvrda Hasanbegoviću, a i čitavoj vladi, da odlučno nastave rezati našem tzv. nevladinom sektoru koji svake godine sprčka stotine milijuna eura.