OPASNO GRIJANJE Nakon trovanja djevojčice u Zagorju i maloljetnika u Sesvetama

Ugljikov monoksid ubija za nekoliko minuta

26.01.2009.
u 21:18
Pogledaj originalni članak

Zbog neodgovorna ili neispravna načina loženja drva i uporabe plinskih bojlera opet se dogodilo nekoliko slučajeva trovanja ugljik monoksidom.

U prošlu subotu je preminula dvogodišnja djevojčica iz Zagorja, a danas je nastradao i maloljetnik u Zagrebu, srećom lakše. Stručnjaci upozoravaju da se redovito moraju kontrolirati plinski bojleri i dimnjaci. – Nepotpunim izgaranjem drva, ugljena, loživa ulja, plina, gume, mazuta, čak i papira nastaje ugljikov monoksid (CO) koji ubija jer se u krvi veže na hemoglobin.

Najgora je pritom vrlo niska koncentracija CO-a koja uzrokuje smrt, i to za samo nekoliko minuta – objasnio je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin dr. Miljenko Šunić.

A da se u nekoga javilo otrovanje ugljikovim monoksidom, prema riječima stručnjaka, može se raspoznati prilično lako jer simptomi su otrovanja višestruki: gubljenje koncentracije, nesvjestica, pjena na ustima, nepokretnost, smušenost, dezorijentiranost...

Posumnja li se prema ovim znacima na trovanje, osobu je potrebno što prije iznijeti na svjež zrak, da dođe do kisika, te odmah pozvati i Hitnu pomoć. Kako bi se izbjegle situacije koje mogu uzrokovati otrovanja, i to sad najčešće uporabom plinskih bojlera, treba obvezno poštovati upute stručnih osoba. – Najprije bojler treba biti propisno instaliran u odgovarajući prostor. Zatim ga treba uredno i redovito servisirati, i to jednom u dvije godine. To obavljaju ovlašteni serviseri.

No nije to sve. Da bi se dobio atest za upotrebu takva bojlera obvezno je i ispitivanje dimnjaka, njegove prohodnosti. Kontrolu, a po potrebi i čišćenje dimnjaka, treba obaviti dvaput u godini, jer i neispravni dimnjaci uzrokuju loše sagorijevanje i stvaranje ugljikova monoksida – kazao je dr. Šunić.

Pogledajte na vecernji.hr