MLADI IRAČANIN

Uhićen još jedan mladić (18) u Beču zbog planiranja napada na koncertu Taylor Swift

Foto: ELISABETH MANDL/REUTERS
Fans gather after the government confirmed a planned attack at the venue of three Taylor Swift concerts, in Vienna
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS
Cars transit in Caile, where the main suspect of planning an attack at the venue of three Taylor Swift concerts in Vienna is from
Foto: ELISABETH MANDL/REUTERS
General view outside Happel stadium after Taylor Swift's three concerts in Vienna this week were canceled
09.08.2024.
u 12:15
Za najnovijeg osumnjičenika, 18-godišnjeg Iračanina, vjeruje se kako je bio u kontaktu s 19-godišnjakom, no nije bio uključen u planove napada
Pogledaj originalni članak

Austrijska policija uhitila je još jednog mladića zbog planiranja terorističkog napada na koncertu zvijezde Taylor Swift. Nakon dva uhićenja ove srijede, policija je danas potvrdila kako je u jučer uhitila još jednu osobu – 18-godišnjeg Iračanina za kojeg se vjeruje da je bio u kontaktu s glavnim osumnjičenikom, 19-godišnjakom iz Austrije, prenosi Heute.

Riječ je o 18-godišnjem državljaninu Iraka s priznatim izbjegličkim statusom u Austriji, koji se je navodno 6. kolovoza također kao i glavno osumnjičeni 19-godišnji Beran A. iz Ternitza u Donjoj Austriji zakleo terorističkoj organizaciji Islamske države (IS) na vjernost. Nadležne austrijske vlasti, prema pisanju Kronen Zeitung, upravo provode istragu vezanu uz novo uhićenog mladića zbog, kako se navodi, “pokušaja masovnog ubojstva”.

Istražitelji su došli do informacija da je navodno 18-godišnjak znao za planove uhićenog 19-godišnjeg Berana A. Kako saznaje Kronen Zeitung, uz istragu, upravo se radi na oduzimanju odnosno poništenju priznatog izbjegličkog statusa uhićenom iranskom državljaninu i negovom mogućem izgonu iz Austrije. 

Uz 19-godišnjaka, u srijedu je u Beču uhićen i 17-godišnjak za kojeg se doznalo da je tursko-hrvatskog podrijetla. Taj mladić, koji je trebao djelovati kao zaposlenik na koncertu, nema hrvatsko državljanstvo, a s Hrvatskom je povezan samo zbog toga što mu je jedan roditelj iz Hrvatske. Policija je inače ispitala i jednog 15-godišnjaka, no on nije na kraju bio priveden. Za najnovijeg osumnjičenika, 18-godišnjeg Iračanina, vjeruje se kako je bio u kontaktu s 19-godišnjakom, no nije bio uključen u planove napada. 

Pritvoreni 15-godišnjak, kako danas izvještava austrijski dnevni list Kurier pušten je sinoć na slobodu. On u istražnom procesu ima status svjedoka i nije navodno među osumnjičenima. Vezano uz glavno osumnjičenog Berana A., 15-godišnjak je rekao kako je IS fanatik mu govorio o napravama za potpaljivanje. Očito eksploziva.

Inače, glavni osumnjičenik, 19-godišnji Austrijanac koji vuče korijene iz Sjeverne Makedonije, na ispitivanju je priznao da je planirao koristiti se eksplozivom koji je sam prethodno izradio, kao i ubodnim oružjem, a on sam nije trebao preživjeti teroristički napad ispred stadiona na kojem je trebala nastupati svjetski poznata pjevačica Taylor Swift. Uhićen je bio u policijskoj akciji u srijedu ujutro, dok je 17-godišnjak uhićen u Beču. 

Swift je u srijedu navečer otkazala sva tri nastupa zakazana za četvrtak, petak i subotu. Haijawi-Pirchner rekao je da je odluku o otkazivanju donio organizator koncerata, a ne austrijska policija, no da je ta odluka razumljiva.  Zbog planiranog napada ne traga se za drugim osumnjičenicima, objavili su istražitelji. 

POVEZANI ČLANCI:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.