Afera Watergate

Uhićena petorka na ilegalnim priključcima zaradila 7,5 mil.kuna

Foto: 'Patrik Macek/Vecernji list'
Uhićena petorka na ilegalnim priključcima zaradila 7,5 mil.kuna
11.11.2011.
u 22:17
Troškove priključka izvodili su na trošak poduzeća, a novčanu su naknadu od naručitelja zadržavali za sebe i međusobno je dijelili.
Pogledaj originalni članak

Visokopozicionirani djelatnici gradskog poduzeća Vodoopskrba i odvodnja Vladimir Č. (56), šef odjela radionica, Jaroslav H. (59), kontrolor vodomjernih okana, Đorđe S. (58), referent za tehničku pripremu Vodoopskrbe, Marica S. P. (55), rukovoditeljica službe prodaje i naplate, te Miroslav J. (43), rukovoditelj službe održavanja i izgradnje i “mozak operacije”, osumnjičeni su da su oštetili Vodoopskrbu i Grad Zagreb za 7,5 milijuna kuna, priopćila je zagrebačka policija (ne navodeći imena i funkcije). Petorka je jučer, uz kaznenu prijavu za zloporabu položaja i ovlasti, čekala da ih ispitaju DORH-ovi istražitelji.

Dobro razrađeno

Glasnogovornica Županijskog suda u Zagrebu Dunja Pavliček, za Večernji list je potvrdila kako je svim uhićenima u aferi “Watergate” određen istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Tako je odlučio sudac na jučerašnjem ročištu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kako je utvrdila policija, petorka je od 2008. odobravala i provodila naplaćivanje novih priključaka na vodovodnu mrežu mimo propisane zakonske procedure, odnosno za 936 građana i tvrtki naplaćivali su niže cijene od zakonom propisanih.

Stranka bi došla na šalter u Vodoopskrbu i zatražila novi priključak, čija je inače cijena oko 10.000 kuna. Zahtjevi građana dolazili bi do osumnjičenih djelatnika, s kojima su se građani i zaposlenici tvrtki i dogovarali. Djelatnici bi odobravali priključak mimo procedure te službenicima izdavali naloge da to naprave.

Izvršena i premetačina

Zatim bi se na teren slali radnici koji bi priključak i napravili. Petorka je zarađeni novac rasporedila između sebe. Nije moguće procijeniti koliko su stavili u džep, no prema standardnim cjenicima, procijenjeno je da su oštetili Vodoopskrbu za oko 6,4 milijuna kuna, a Grad za oko 1,2 milijuna kuna.

– Do podataka smo došli putem medija, ali i u suradnji s rukovodstvom tvrtke – rekao je na konferenciji za medije Marko Mikulić, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Policija je pretražila i neke od stanova kojima se osumnjičeni koriste te je pronašla i dokumentaciju koja petorku tereti.

S obzirom na rezultate interne kontrole u Vodoopskrbi, prema kojima je, neslužbeno smo doznali, ilegalna naplata komunalnih priključaka trajala od 2005. i 2006. i kojom je bilo obuhvaćeno oko 3000 građana i tvrtki, a šteta se procjenjuje i na 20 milijuna kuna, policija najavljuje da će u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom nastaviti kriminalističko istraživanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

SR
s☺r@n
13:51 11.11.2011.

Gdje je nestalo pola komentara. V.L se opet sramoti priglupom, primitivnom cenzurom. Dobro ukinite onda komentiranje i ostavljajte samo izvještaje i članke, pa da vidimo koliko će biti prometa. Po meni 70% manje.

DU
Deleted user
13:14 11.11.2011.

Tko ce biti pokajnik????\' Za kog su skupljali novac??? I sto je sa onom cifrom koja je bila gotovo 50 milijuna!!!! 1000 prikljucaka puta minimalno 5000 kn u crne fondove, a bilo ih je skoro 3000 -e . GO SDP-e

OB
-obrisani-
14:12 11.11.2011.

Dakle nije Sanader sam, ima dosta Sanadera !!! Tjesi se Ivo...........:-)))))