INICIJATIVE

Ukidanje vojnog roka želi svaki treći mladić

20.07.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

"Ukidanje vojnog roka kvalitetna je inicijativa koja nema nijednu lošu stranu. Potrebno je samo slomiti staromodno shvaćanje nacionalne sigurnosti. Time Hrvatska ne bi bila ugrožena, jer naša zemlja, djelomice i zbog rata, već ima profesionalnu vojsku, ali je treba pomladiti. Promjenom u pristupu obrambena će spremnost biti veća, jer će ljudi biti mlađi, bolje uvježbani i opremljeni, te motivirani jer će vojska biti njihov profesionalni odabir", objašnjava bivši ministar obrane Jozo Radoš zašto se tako snažno zagrijao za ovu ideju.

On je usprkos otporima u vojnoj nomeklaturi, u MORH-u i u koaliciji inzistirao na njoj toliko da je ukidanje vojnog roka postao projekt po kojemu se prepoznaje njegova stranka Libra. Bez pomoći MORH-a Radoš je napisao izmjene Zakona o obrani i Zakona o oružanim snagama, koje je ovoga tjedna uputio u Sabor, a raspravu, kaže, očekuje ujesen. S obzirom na to da će izbori biti pred vratima, nisu mogli pogoditi bolje vrijeme za parlamentarnu prezentaciju zakona čije donošenje priželjkuje najmanje 30 posto mladića u RH. Naime, broj zahtjeva za civilnim služenjem vojske toliko se povećava da danas svaki treći mladić traži da ga država rasporedi negdje gdje obvezu prema domovini može odraditi bez uniforme i spavanja u vojarni. I porast interesa za civilnim vojnim rokom naveo je Radoša da razradi tu ideju, ali i to što je trend ukidanja ročne vojske prisutan u cijeloj Europi. Velika Britanija ju je ukinula još 1962, a SAD 1973. godine i nisu vojno manje spremne.

U Ministarstvu obrane Radošev je prijedlog izazvao uglavnom rezerviranost, ali ga nisu odbacili. No, izabrali su sporiji pristup, pa se trenutačno izrađuje temeljita studija. Za Radoša je to gubitak vremena, pa je izradom zakonskih prijedloga doveo Sabor pred gotov čin.

Uglavnom, ukinuo bi se obvezni vojni rok, ali bi ostala vojna obveza koja bi jednako vrijedila za sve punoljetne građane, neovisno o spolu. To znači da bi u slučaju rata mogli biti mobilizirani svi muškarci i žene i raspoređeni na različite zadatke - od onih na ratištima pa do radnih obveza u tvrtkama. Ukinulo bi se novačenje, a uveo javni natječaj za one koji žele vojnu karijeru. S njima bi se sklapali ugovori o profesionalnoj službi, najprije za devetomjesečnu obuku, a potom i ugovori na 30 mjeseci o pripadnosti profesionalnom sastavu. Profesionalni vojnici ne bi bili stariji od 27 godina.

Pogledajte na vecernji.hr