REAGIRANJA

Ukinuti diskriminaciju stanara, a vlasnicima dati naknadu

28.10.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Evo nekoliko primjedaba potaknutih napisima u Večernjem listu: "Na ulicu nas izbacuju prekupci stanova" (19. listopada o. g.) i "Vlasnici imaju pravo na svoju imovinu" (21. listopada o. g.).

Prekupci stanova kupovali su za vrijeme SFRJ neuseljive stanove od izvornih vlasnika za otprilike deset posto tržišne cijene koju bi imao useljiv stan, ili još jeftinije - a ne za "tridesetak posto cijene", kako piše u prvom napisu. Ustav propisuje da se vlasništvo može ne samo "ograničiti" (što piše u istom napisu), nego se može i oduzeti kada je to u interesu Republike Hrvatske.

Vlasnička prava i stan kao imovina (vrijednost stana izražena u novcu) oduzeti su još za vrijeme SFRJ, dodjelom stanarskog prava koje se zauvijek prenosilo na potomke odnosno članove kućanstva, a plaćala se je vrlo mala stanarina, pedesetak puta manja od one koju bi plaćao običan najmoprimac. Sve je to upravo i bio razlog da su izvorni vlasnici tako jeftino prodavali te oduzete stanove prekupcima.

Protivno Rezoluciji 1096 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz svibnja 1996., po kojoj se oduzeta imovina ne vraća ako bi se time prekršila prava stanara, ukinuto je stanarsko pravo u listopadu 1996. Zakonom o najmu stanova. Time su teško oštećeni i diskriminirani nositelji stanarskog prava u privatnim neuseljivim stanovima u odnosu na ostale stanare, čije stanarsko pravo se nije kršilo, već su oni vrlo jeftino otkupili ne samo društvene stanove nego i nacionalizirane, koji nisu vraćeni izvornim vlasnicima. Štoviše, i korisnici jednog dijela privatnih stanova dobili su jednako pravo otkupa, i to bez pristanka vlasnika, dok je to pravo otkupa neopravdano uskraćeno nositejima stanarskog prava u spomenutim neuseljivim privatnim stanovima!

Jasno je da se ta nepravda i diskriminacija mora ukinuti, te se svim stanarima mora dati jednako pravo otkupa, a vlasnicima tržišna naknada, kao što je SDP predložio na 38. sjednici Sabora 1999. godine. Sve je jasno, ali se neki prave da to ne razumiju, te stalno ponavljaju neistinite tvrdnje, u nadi da će im povjerovati bar jedan dio čitatelja.

Pogledajte na vecernji.hr