IZVOZ ŽITARICA

Ukrajina i Rusija potpisale važan ugovor: 'Ovo je sporazum za cijeli svijet'

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Ukrajina i Rusija potpisale važan ugovor: 'Ovo je sporazum za cijeli svijet'
22.07.2022.
u 16:32
Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi. Stabilizirat će globalne cijene hrane - rekao je Antonio Gutteres, glavni tajnik UN-a
Pogledaj originalni članak

Rusija i Ukrajina u Turskoj su potpisale ugovor za izvoz žitarica koje su blokirane u lukama na Crnom moru. Ugovor su uz Ukrajinu i Rusiju potpisale su Turska i Ujedinjeni narodi. 

- Ovaj sporazum omogući će izvoz žitarica iz Ukrajine, a UN će raditi kako bi osigurao njegov uspjeh. Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad. Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet. Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi. Stabilizirat će globalne cijene hrane - rekao je Antonio Gutteres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda. 

Prema sporazumu, Turska će pregledati brodove kako bi se uvjerila da ne prevoze oružje. Smatra se to diplomatskom pobjedom u ratu koji sada ulazi u šesti mjesec. Ugovor će omogućiti izvoz oko 20 milijuna žitarica koje su blokirane u crnomorskim lukama. 

Ukrajinski redatelj Maksim Nakonečni

I prije Putinove invazije živjeli smo u izvanrednom stanju u kojem su se mnogi borili s PTSP-om

"Inspiracija za film bila je priča jedne od vojnikinja koja je od suboraca tražila da ju ubiju ako bude u opasnosti od zarobljeništva" priča redatelj filma "Vizija leptira" koji je u pulu došao iz Kijeva. Iako ima posebnu propusnicu za potrebe promocije filma, Nakonečni ne razmišlja o izbjeglištvu: nakon festivala na hrvatskoj obali vraća se u ukrajinsku ratnu stvarnost

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

CA
CABA
19:07 22.07.2022.

SAD uvozi umjetno đubrivo iz Rusije ?! Prvi brodovi se već istovaruju....

CA
CABA
18:38 22.07.2022.

Uslov Rusije je bio slobodan izvoz žitarica i iz Rusije (skidanje tog dela sankcija), dakle, ako je sporazum potpisan, onda i Ukrajina i Rusija mogu da slobodno izvoze !!!

SA
Sarkastičar
17:14 22.07.2022.

Stvarno nisam znao da Ukrajina hrani Afriku.