RAT U EUROPI

Jedna osoba poginula u napadu na Herson; ISW: Rusi prebacuju svoje elitne postrojbe u Zaporižje

Foto: Stringer/REUTERS
Aftermath of a Russian missile attack in Kyiv region
Foto: Stringer/REUTERS
Aftermath of a Russian missile attack in Kyiv region
Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
Ukrajina : Zelenski posjetio vojnike na istočnom bojištu
Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
Ukrajina : Zelenski posjetio vojnike na istočnom bojištu
Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
Ukrajina : Zelenski posjetio vojnike na istočnom bojištu
Autori Vecernji.hr, Hina
27.08.2023.
u 15:06
Ukrajinska vojska uništila je ukupno četiri krstareće rakete tijekom noćnog ruskog zračnog napada, izvijestile su kijevske zračne snage rano u nedjelju
Pogledaj originalni članak

Trojica ukrajinskih pilota poginula su ove subote nakon sudara dva školska zrakoplova L-39 nad Žitomirskom oblašću u središnjoj Ukrajini. Dok je istraga o padu zrakoplova u Rusiji još u tijeku, u kojem je bio i Jevgenij Prigožin, ruski predsjednik uveo je obavezno polaganje prisege plaćeničkoj grupi Wagner. 

Tijek događaja:

15:02 - Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je najnovije izvješće o stanju u Ukrajini, navodeći da Rusija ''raspoređuje neke od svojih elitnih trupa'' u regiju Zaporižje. 

Američki institut izvijestio je kako su dijelovi elitne 76. gardijske zračno-jurišne (VDV) divizije prebačeni u područje Robotjne iz područja Kremina na zapadu Zaporižja.

Inače, na tom su području ukrajinske snage postigle "taktički značajne uspjehe" posljednjih dana, a ISW prenosi nekoliko ukrajinskih i ruskih izvora koji kažu da kijevske snage napreduju kroz ono što je "možda jnajizazovniji niz pripremljenih ruskih obrambenih položaja".

14:24 - Jedna žena je poginula i još jedna je ozlijeđena  u ruskom napadu na regiju Herson, objavio je ured ukrajinskog državnog tužitelja. 

- Oko 12.40 sati po lokalnom vremenu okupatori su granatirali selo Tjaginsk u Hersonu - objavljeno je. - Trenutno znamo da je još jedna osoba ozlijeđena te je prevezena u bolnicu - dodano je.

12:34 - Smrt zapovjednika ruske paravojne skupine Wagner, Jevgenija Prigožina, u padu zrakoplova u srijedu u Rusiji, potvrđena je molekularno-genetičkom ekspertizom, objavilo je u nedjelju rusko Istražno povjerenstvo. "Dovršena je molekularno-genetička ekspertiza", provedena nakon nesreće koja se dogodila 23. kolovoza u regiji Tver, objavilo je povjerenstvo nadležno za glavne istrage u Rusiji.

Utvrđeno je da identitet desetero stradalih, čija su tijela pronađena nakon pada, "odgovaraju popisu" putnika i članova posade zrakoplova, među kojima je bio i Prigožin, izvijestilo je Istražno povjerenstvo, ne objavivši pojedinosti. 

>> VIŠE OVDJE

8:24 - Rusija je izvela noćni napad na Kijev i ostale dijelove Ukrajine, objavila je u nedjelju ukrajinska vojska, dodajući da je protuzračna obrana uništila projektile ispaljene prema glavnom gradu. Cijela Ukrajina je u nedjelju bila tri sata pod uzbunom, sve do šest sati ujutro, objavile su ukrajinske zračne snage. "Neprijateljske mete koje su se kretale u pravcu Kijeva uništila je naša prouzračna obrana", rekao je čelnik vojne uprave KIjeva Serhij Popko.

U napadu na Kijev, dodao je, korišteni su krstareći projektili. Ukrajinska vojska uništila je ukupno četiri krstareće rakete tijekom noćnog ruskog zračnog napada, izvijestile su kijevske zračne snage rano u nedjelju. Rečeno je da su ukrajinske snage otkrile do osam ciljeva u zraku, ali nije precizirano gdje su drugi projektili pogodili. Za sada nema informacija o silini napada, mogućoj šteti ili žrtvama.

POVEZANI ČLANCI:

Rusija je izvijestila o nizu napada dronovima na svoj teritorij. Jedna je osoba poginula u pograničnom području s Ukrajinom, a privrememo su zatvorene tri moskovske zračne luke, Šermetjevo, Domodedovo i Vnukovo. Moskovski gradonačelnik Sergei Sobjanin je priopćio da je protuzračna obrana srušila ukrajinski dron iznad moskovskog okruga Istra, oko 50 kilometara zapadno od Kremlja.

U oblasti Belgorod, na granice Ukrajine i jugozapada Rusije, jednu je osobu usmrtio šrapnel od drona, potvrdio je guverner Vjačeslav Gladkov. Prekogranična granatiranja i napadi dronovima u južnoj Rusiji traju već mjesecima, no napadi dronovima na Moskvu su novija pojava. Od svibnja je izvedeno nekoliko napada dronovima na Moskvu, a poslovno središte ruske prijestolnice je bilo pogođeno nekoliko puta. U tim napadima nije bilo žrtava niti veće materijalne štete.

 >> VIDEO Ukrajina uništila važan protuzračni ruski sustav na Krimu

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 74

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:54 27.08.2023.

Zaporožje: Novaprokopovka, borbe na sjeveru mjesta, Ukrajinci probili obranu, ruski vojnici se povlače i neorganizirano bježe na jug u smjeru Ilčenkove. Ukrajinska artiljerija neprestano tuče vojnike u bijegu, ruska artiljerija je ranije desetkovana u tom dijelu fronte i ne vodi protubaterijsku borbu. Ukrajinci gađaju i prilaze selu Verbovi s istoka Bakhmut-Doneck: Klishchivka: Ukrajinci su južno zauzeli 3/4 grada i drže i gađaju s visova, Rusi se drže još na samom sjevernom kraju i utvrđuju i dalje obranu kod nasipa željezničke pruge. Herson: Ukrajinci drže područje sjeverno od rijeke Konke, svojom artiljerijom sjeverno od Dnjepra nanose stalne gubitke ruskoj vojsci. Kozachi Laheri je pod kontrolom Rusa.U ruskoj 205 brigadi se vojnici bune protiv nesposobnog zapovjednika koji šalje neistinite izvještaje višoj komandi, a brigada je praktički ostala bez artiljerijske podrške i trpi velike gubitke.

AK
Al kemičar
09:36 27.08.2023.

"Rusija je uložila velika sredstva u farme trolova gdje operateri, koji se često pretvaraju da su Ukrajinci ili zapadnjaci, provode dane šireći prorusku propagandu na internetu. Međutim, čini se da ih nadmašuje NAFO, rastuća dobrovoljna skupina samo- stilizirani kao "psi iz crtića s oštećenim mozgom" koji razotkrivaju dezinformacije i rugaju se ruskim trolovima koji ih šire."

FU
Fusnota
08:57 27.08.2023.

Sve ide po planu. Rat se vraća odakle je i došao.