RAT U EUROPI

SAD: 'Rusi su predali osvojeni teritorij Ukrajincima, povlače se na sjever i istok'

Foto: Vyacheslav Zadorenko/REUTERS
Residents greet soldiers in a location given as Kozacha Lopan
Foto: Stringer/REUTERS
Firefighters work at a site of a thermal power plant damaged by a Russian missile strike in Kharkiv
Foto: Stringer/REUTERS
Firefighters work at a site of a thermal power plant damaged by a Russian missile strike in Kharkiv
Foto: Stringer/REUTERS
A man stands in market destroyed by a Russian missile strike in Dnipro
Autori Vecernji.hr, Hina
12.09.2022.
u 23:07
U najgorem porazu moskovskih snaga otkako su u ožujku odbijene od predgrađa glavnog grada Kijeva, tisuće ruskih vojnika ostavile su za sobom streljivo i opremu dok su bježale iz grada Izjuma, kojim su se koristili kao logističkim središtem
Pogledaj originalni članak

Ukrajinsko ministarstvo obrane izvijestilo je kako su njihove snage u regiji Harkiv uspjeli osloboditi desetke sela i gradova od ruske okupacije. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja: 

22:58 - Ruske su vlasti na zasad neodređeno vrijeme odgodile referendum o pripajanju Rusiji samoproglašene Narodne Republike Lugansk i Narodne Republike Donjeck, kao i okupirana područja Zaporižje, Harkiv i Herson. 

Jedini razlog odgode ovog referenduma su uspjesi ukrajinskih vlasti u regiji Harkiv, doznaje Meduza od izvora bliskih Kremlju. 

>> VIŠE OVDJE 

22:40 - SAD procjenjuje da je Rusija u većoj mjeri predala osvojeni teritorij blizu Harkiva i da je veliki broj ruskih vojnika napustio Ukrajinu, prešavši preko granice natrag u Rusiju, rekao je u ponedjeljak viši američki vojni dužnosnik.

"Sve u svemu procjenjujemo da Ukrajinci napreduju dok se bore da oslobode i ponovno zauzmu teritorij na jugu i istoku", rekao je novinarima američki vojni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti. 

"Na terenu u blizini Harkiva procjenjujemo da su ruske snage u većoj mjeri predale osvojeni teritorij Ukrajincima i da su se povukle na sjever i istok. Mnoge od ovih snaga prešle su se preko granice u Rusiju", rekao je dužnosnik.

Zbog pritiska ukrajinske protuofenzive, rusko ministarstvo obrane tijekom vikenda je, više od pola godine nakon početka rata, najavilo povlačenje ruskih trupa iz Harkiva.

Kao službeni razlog za povlačenje navedeno je „regrupiranje“ snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij priopćio je u ponedjeljak navečer da su ukrajinske snage u rujnu povratile pod svoju kontrolu 6.000 četvornih metara teritorija.

Ukrajinske snage u posljednja su 24 sata ponovno zauzele više od 20 naselja te se nastavlja njihovo brzo napredovanje na istoku zemlje, priopćili su iz Kijeva rano u ponedjeljak.

„Nastavlja se oslobođenje područja pod ruskom okupacijom u regijama Harkiv i Doneck“, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

U izvješću stoji i da su ruske snage napustile Velikji Burluk i Dvoričnu, dva velika naselja na sjeveru regije Harkiv.

20:37 - Općinski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt Peterburga potpisali su dokument kojim traže ostavku ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi ruski Insider. 

''Mi, općinski zastupnici Rusije, vjerujemo da postupci predsjednika V. Putina štete budućnosti Rusije i njezinih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije'', piše u izjavi zastupnice Semenovskog okruga Sankt Peterburga Ksenia Torstrem. 

''Razgovarali smo sa zastupnicima da bismo željeli podržati zastupnike iz općine Smolninsk. Ali sada je zbog represije teško javno govoriti. Stoga smo došli do ovako sažetog teksta. Zastupnicima još nije zabranjeno mišljenje. A također nije zabranjeno govoriti za ostavku predsjednika. On nije monarh, već najamni radnik, prima plaću od naših poreza. Naša funkcija je da zastupamo interese naroda, a vidimo da narod nije zadovoljan. A naš narod je po Ustavu izvor vlasti. Ja osobno ne razumijem motive postupaka Vladimira Putina. Mislim da ne možete biti toliko dugo na vlasti'', dodala je. 

17:28 - Ukrajinska vojna obavještajna jedinica tvrdi da je general zadužen za rusku Zapadnu skupinu oružanih snaga smijenjen nakon samo 16 dana na toj dužnosti.

General-pukovnik Roman Berdnikov je smijenjen i zamijenit će ga general-pukovnik Oleksandr Lapin, navodi se u Telegram objavi GUR-a.

Budućnost generala Berdnikova, koji je prethodno zapovijedao ruskom vojnom intervencijom u Siriji, je "u razmatranju", rekao je GUR.

Na dužnost je imenovan tek 26. kolovoza, nakon što je zamijenio general-pukovnika Andreja Sičevoja, koji je i sam bio na toj dužnosti tek od 20. srpnja.

17:05 - Bijela kuća je obećala da će nastaviti s potporom Ukrajini dok ukrajinska vojska vraća teritorij koji je Rusija zauzela.

Tajnica za tisak Bijele kuće Karine Jean-Pierre obećala je osuđujući ruske zračne napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, zbog kojih su mnogi u Harkovu ostali bez struje i vode.

Gospođa Jean-Pierre rekla je novinarima:

"Prepustit ćemo Ukrajini da opiše njihove operacije, ali jasno je da se žestoko bore da povrate teritorij.

"Nastavit ćemo podupirati Ukrajinu dok ona nastavlja braniti svoju demokraciju od ruske agresije."

16:59 - Komentatori na ruskoj državnoj televiziji prisiljeni su improvizirati govoreći o brzom napredovanju ukrajinskih snaga u Harkivskoj oblasti i povlačenju ruskih snaga.

Od početka ruske "posebne vojne operacije", ratoborni gosti u debatama na državnoj televiziji obično su se nastojali nadglasati u pružanju potpore ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kritiziranju Ukrajine i njezinih saveznika.

No u svjetlu munjevite ukrajinske protuofenzive, raspoloženje je umjerenije i govori se o tome kako su ukrajinske snage navodno puno brojnije od Rusa na sjeveroistoku zemlje.

Informativni kanal Rusija-24 intervjuirao je u ponedjeljak Vitalija Ganševa, dužnosnika u Harkivskoj oblasti kojeg su na vlast postavili Rusi, a koji je rekao da su ruske postrojbe u toj regiji bile brojčano nadjačane "osam puta". Rekao je i, ne iznoseći za to dokaze, da su ukrajinske snage pojačane "zapadnim plaćenicima".

"Krajnje težak tjedan na fronti", rekao je voditelj Dmitrij Kiseljov otvarajući svoju emisiju u nedjelju navečer u udarnom terminu.

Uz studijsku pozadinu na kojoj je pisalo "Pregrupiranje", Kilseljov je rekao da su ruske snage napustile "ranije oslobođena naselja" pod pritiskom "nadmoćnih neprijateljskih snaga". 

U rijetkom iskazu suprotnog mišljenja, Boris Nadeždin, bivši liberalni političar i redoviti gost televizijskih debata, rekao je za Gazpromov NTV kanal da su Putina obmanuli njegovi savjetnici da povjeruje da će se Ukrajina brzo predati i pozvao na hitne mirovne pregovore kako bi se prekinulo sukob.

Drugi komentatori pokušali su pozitivno prikazati situaciju.

Na dnevnom talk showu 60 Minuta, voditeljica Olga Skabeyeva otvorila je emisiju u ponedjeljak ujutro opisavši rusko bombardiranje ukrajinskih elektrana i posljedične prekide u opskrbi strujom u istočnoj Ukrajini kao "prekretnicu u posebnoj vojnoj operaciji".

Nekoliko gostiju spomenulo je također Putinove riječi iz srpnja da Rusija "još nije započela ništa ozbiljno", ustvrdivši da će Moskva sada intenzivirati vojnu akciju.

Ruske novine prenose tvrdnje ruskog ministarstva obrane da se provodi "taktičko pregrupiranje" ruskih snaga, no neki listovi citiraju vojne stručnjake koji sugeriraju da ne ide sve po planu.

List Izvestija je u pregledu stanja na fronti za vikend objavio da je Rusija ubila 4000 ukrajinskih vojnika i da je vojska "pregrupirala snage kako bi se fokusirala na Donbas".

Nezavisimaja Gazeta je bila kritičnija, objavivši da rusko ministarstvo obrane nije komentiralo "izrazito uznemirujuća izvješća iz Ukrajine ... nekoliko dana".

List je objavio da se, dok se ukrajinske snage približavaju zapadnoj granici Rusije, rusko vojno vodstvo nalazi tisućama milja daleko na dalekom istoku zemlje radi godišnjih vojnih vježbi u kojima sudjeluje 50.000 vojnika. 

15:24 -  Ukrajinske snage ponovno su, u posljednja dva tjedna zauzele oko 500 četvornih kilometara teritorija na jugu zemlje u sklopu protuofenzive protiv ruskih vojnih snaga, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica ukrajinskoga južnog vojnog zapovjedništva.

"Na različitim smo dionicama napredovali između četiri i nekoliko desetaka kilometara. Oslobodili smo područje od ukupno oko 500 četvornih kilometara", rekla je Natalia Humenjuk na konferenciji za novinare održanoj putem videoveze.

Objavila je imena pet mjesta u regiji Herson koja su Ukrajinci ponovno vratili.  Reuters nije uspio iz neovisnih izvora provjeriti njezine izjave.

14:24 -  U posljednjih šest mjeseci u Izijumu ubijenu je najmanje 1000 ljudi, no ukrajinski dužnosnici upozoravaju da je stvarna brojka ubijenih otkako su ruske snage zauzele grad kao glavno uporište.

Njegovo ponovno zauzimanje predstavlja veliki neuspjeh za Moskvu.

"Izijum je teško patio zbog ruske agresije", rekao je član gradskog vijeća Maksim Strelnjikov na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Rekao je da je 80 posto gradske infrastrukture, uključujući sustav centralnog grijanja, uništeno.

14:14 -  Kremlj je u ponedjeljak poručio da će Rusija ostvariti svoje vojne ciljeve u Ukrajini, u prvoj javnoj reakciji na dramatične uspjehe ukrajinske vojske na bojišnici. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je izravno odgovoriti na pitanje novinara vjeruje li predsjednik Vladimir Putin u svoje vojno vodstvo, odgovorivši da će se "posebna operacija" nastaviti dok ne ostvari svoje rezultate.

"Vojna operacija se nastavlja", rekao je Peskov. "I nastavit će se dok ciljevi koje smo u početku postavili ne budu ostvareni".

"Naravno, vrhovni zapovjednik obaviješten je o svim vojnim akcijama koje se izvodi", rekao je Peskov, govoreći o Putinu.

"Predsjednik je stalno u kontaktu s ministrom obrane i svim vojnim zapovjednicima. Drukčije ne može biti tijekom posebne vojne operacije".

To je reakcija Kremlja na prošlotjednu munjevitu ukrajinsku protuofenzivu u kojoj je Kijev oslobodio više od 3000 kilometara četvornih teritorija za samo nekoliko dana.

Na pitanje hoće li Putin narediti opću mobilizaciju zbog toga, Peskov je rekao da se to pitanje postavi ministarstvu obrane. Putin za sada nije mobilizirao ruske rezerviste kojih ima oko dva milijuna. Peskov je rekao da Rusija ne vidi nikakve izglede za mirovne pregovore s Ukrajinom niti osnove za to.

10:45 – Ukrajinska sigurnosna služba objavila je fotografije streljiva jutros na Twitteru uz poruku: “Ruski osvajači bježe od ukrajinskih vojnika te za sobom ostavljaju cijele arsenale streljiva. I svakako ćemo ih upotrebljavati za njihovu namjenu – protiv neprijatelja.”

 

10:38 – Prema britanskom Ministarstvu obrane, ruske snage vjerojatno će biti prisiljene povući se iz cijele okupirane sjeverne Harkovske oblasti zapadno od rijeke Oskil usred ukrajinske protuofenzive.

 

10:28 – Ukrajinske snage u posljednja su 24 sata ponovno zauzele više od 20 naselja te se nastavlja njihovo brzo napredovanje na istoku zemlje, priopćili su iz Kijeva rano u ponedjeljak.

„Nastavlja se oslobođenje područja pod ruskom okupacijom u regijama Harkiv i Doneck“, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

U izvješću stoji i da su ruske snage napustile Velikji Burluk i Dvoričnu, dva velika naselja na sjeveru regije Harkiv.

Zbog pritiska ukrajinske protuofenzive, rusko ministarstvo obrane tijekom vikenda je, više od pola godine nakon početka rata, najavilo povlačenje ruskih trupa iz Harkiva.  Kao službeni razlog za povlačenje navedeno je „regrupiranje“ snaga.

9:15 – Kandidati koje podržava Kremlj očekivano su pobijedili na prvim regionalnim izborima u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, izvijestile su u ponedjeljak državne novinske agencije.

Svih 14 aktualnih guvernera koji su se kandidirali za ponovni izbor zadržali su svoje položaje, dok je kremaljska stranka Ujedinjena Rusija zadržala većinu u većini regionalnih i gradskih zakonodavnih tijela.

Glasanje je provedeno od petka do nedjelje u više od 80 regija. Neovisni izborni promatrači iz organizacije Golos upozorili su na brojne znakove prijevare, dok su ruske vlasti izvijestile da nisu zabilježena veća kršenja izbornih pravila.

6:30 – Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofenzivu ukrajinskih trupa tijekom vikenda koja je natjerala Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regiji Harkiv. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su mete osvetničkih napada bile vodna postrojenja i termoelektrana u Harkivu te da su prouzročili nestanak struje.

"Nema vojnih objekata, cilj je lišiti ljude svjetla i topline", napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru kasno u nedjelju. Američka veleposlanica u Ukrajini Bridget Brink također je osudila napade.

“Ruski očiti odgovor na ukrajinsko oslobađanje gradova i sela na istoku: slanje projektila u pokušaju uništenja kritične civilne infrastrukture”, tvitala je Brink.

Moskva negira da njezine snage namjerno gađaju civile. Zelenski je ukrajinsku ofenzivu na sjeveroistoku opisao kao potencijalni pomak u šestomjesečnom ratu i rekao da bi zima mogla donijeti daljnje teritorijalne dobitke ako Kijev dobije jače naoružanje.

U najgorem porazu moskovskih snaga otkako su u ožujku odbijene od predgrađa glavnog grada Kijeva, tisuće ruskih vojnika ostavile su za sobom streljivo i opremu dok su bježale iz grada Izjuma, kojim su se koristili kao logističkim središtem. Vrhovni zapovjednik Ukrajine, general Valerij Zalužnji, rekao je da su oružane snage od početka ovog mjeseca vratile kontrolu nad više od 3000 četvornih kilometara.

Gotovo potpuna šutnja Moskve o porazu, izostanak bilo kakvog objašnjenja za ono što se dogodilo u sjeveroistočnoj Ukrajini izazvali su bijes među nekim proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama, prenosi Reuters. Neki su u nedjelju pozvali predsjednika Vladimira Putina da odmah izvrši promjene kako bi osigurao konačnu pobjedu u ratu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar rusijajeagresor
rusijajeagresor
21:22 12.09.2022.

"Nesreće" su nešto učestale kod rusa? Još jedna smrt visokog dužnosnika u Rusiji -Tijelo Ivana Pechorina, generalnog direktora zrakoplovne industrije Dalekog istoka i Arktičke razvojne korporacije, pronađeno je na otoku Russky. Pechorin, ," pao" je s broda za razonodu.

DO
domolub
23:23 12.09.2022.

Rusi pokrite se ušima od velike sramote

KO
koraknaprijed
23:58 12.09.2022.

Jeli tko što čuo od Orbana i Milanovica? Ova tišina je uzasna,ha,ha