izbori u ukrajini

Ukrajina vjeruje Janukoviču, iznenađenje uspjeh nacionalista

Foto: Mi
sabor hdz-a
28.10.2012.
u 07:14
Nakon 28 posto prebrojanih glasačkih listića središnje izborno povjerenstvo objavilo je da prvi rezultati izbora u Ukrajini pokazuju da Stranka regija predsjednika Janukoviča vodi s 36.8 posto glasova
Pogledaj originalni članak

Središnje izborno povjerenstvo je nakon 28 posto prebrojanih glasačkih listića objavilo da prvi rezultati izbora u Ukrajini pokazuju da je Stranka regija predsjednika Janukoviča vodi s 36.8 posto glasova, javlja Reuters. Na drugom mjestu nalazi se Batkivščina bivše premijerke Julije Timošenko, a na trećem stranka Udar boksača Vitalija Klička. Najaveće iznenađenje priredila je nacionalistička stranka Svoboda koja je osvojila 7.5 posto glasova.

Parlamentarni izbori u Ukrajini održali su se jučer. Kao što su ankete najavljivale, glavna bitka vodila se među vladajućom Partijom regija predsjednika Viktora Janukoviča i opozicijskom Batkivščinom bivše premijerke Julije Timošenko. Iznenađenje na izborima postigla je nacionalistička stranka Svoboda (Sloboda),  barem prema izlaznim anketama koje joj daju 12 posto glasova. Time Svoboda po prvi put ulazi u sastav ukrajinskog parlamenta. 

Prema rezultatima dviju izlaznih anketa vladajuća je stranka dobila između 28 i 30,5  posto glasova. Iz samog vrha stranke izjavili su kako su sigurni u pobjedu i nadaju se da će dobiti dvije trećine zastupničkih mjesta. Ukrajinski parlament broji 450 članova, a Janukovičeva stranka imat će, kako stvari sada stoje, premoćnu većinu. 

Stranka Julije Timošenko ima potporu oko 24 posto birača dok je boksačka zvijezda V. Kličko dobio povjerenje oko 15 posto birača. 

- Izlazne ankete govore za sebe. Jasno je da je Partija regija pobijedila, a ovi su izbori potvrda povjerenja građana u politiku koju vodi predsjednik, izjavio je za Reuters ukrajinski premijer Mykola Azarov.

Ankete pokazuju i da tek devet posto Ukrajinaca očekuje fer izbore, a 47 posto ne bi bilo iznenađeno neregularnostima, prenose agencije.

>> Sportske zvijezde Vitalij Kličko i Andrej Ševčenko ruše Janukoviča

U predizbornoj kampanji neki kandidati davali su novac biračima, dijelili hranu, karte za nogometne utakmice, opremali škole, a neki su nudili i janjad.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MI
misoana
09:17 28.10.2012.

Sportaši se trebaju baviti sportom, a ne politikom. Vidjeli smo kod nas koliko su sportaši sudjelovali u diskusijama ili programima boljitka NI JEDNOM. Samo zauzimaju mjesto stručnjacia ako ih ima kod nas.

MO
mozel
09:44 28.10.2012.

Svaka zemlja koja je imala komunisticki sistem upravljanja,nemoze imati realne glasove bez korupcijskih smicalica.U komunistickim zemljama vladala je korupcija pa se ona i dalje nasljedjuje,pa se i glasacki listici namjestaju.

SA
Savjest
08:50 28.10.2012.

Bio je za vrijeme Pokreta nesvrstanih u nekoj afričkoj zemlji predsjednik koji je bio boksač, doduše ne tako dobar kao Kličko, ali za svoje Afrikance dovoljno dobar da im bude diktator!