Test za prozapadnog predsjednika

Ukrajinci na izborima, Porošenko gubi popularnost zbog sukoba na proruskom istoku zemlje

Foto: Reuters/PIXSELL
Petro Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Petro Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Petro Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Petro Porošenko
25.10.2015.
u 08:46
Izbori se neće provesti na područjima koja nadziru pobunjenici, gdje je u 18 mjeseci poginulo više od 8000 ljudi.
Pogledaj originalni članak

Ukrajinci danas izlaze na lokalne izbore, umorni od rata i ekonomske krize, a njihove bi odluke mogle biti ključni test za prozapadnog predsjednika Petra Porošenka. 

Birališta su otvorena u 6 sati po GMT-u, a biraju se gradonačelnici i općinski vijećnici,  arezultati će biti poznati tek za nekoliko dana s obzirom na kompliciran sustav prebrojavanja glasova. Izlazne ankete nisu predviđene. 

Ovi izbori održavaju se nakon donošenja novog izbornog zakona u srpnju ove godine i ustavne reforme usmjerene na decentralizaciju i jačanje regionalne i lokalne samouprave. 

Izbori se smatraju testom za predsjednika  Porošenka, koji gubi popularnost zbog sukoba na proruskom istoku zemlje i izostanka reformi koje je obećao.

Izbori se neće provesti na područjima koja nadziru pobunjenici, gdje je u 18 mjeseci poginulo više od 8000 ljudi.

Borbe su ondje od rujna gotovo posve utihnule, no mirovni proces, koji se odvija pod pokroviteljstvom Europljana, tek je u povojima. I dok neki ukrajinskom predsjedniku predbacuju da nije ispunio obećanje da će prekinuti rat u roku tri mjeseca od svojeg izbora u svibnju 2014., drugi smatraju da je pristao na ponižavajuće ustupke separatistima, koje podržava Kremlj.

Predstavnici bivšeg režima proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, srušenog u veljači 2014. nakon tromjesečnih proeuropskih prosvjeda na Majdanu ugušenih u krvi, mogli bi postići dobar rezultat u ključnim rusofonim regijama poput Harkiva i Dnjipropetrovska, koji graniče s područjima sukoba, kao i u Odesi na Crnom moru, smatraju analitičari.

Proruska oporba, ali i stranka bivše premijerke Julije Timošenko Otadžbina, koja je članica vladine koalicije, igraju na kartu razočaranja Ukrajinaca teško pogođenih ekonomskom krizom i pritisnutih visokim porezima koje su nametnuli zapadni vjerovnici. Čini se da njihovi populistički slogani nailaze na plodno tlo.

Vladina koalicija koja je dobila 70 posto glasova na zadnjim parlamentarnim izborima prije godinu dana danas ima potporu 45 posto birača, odnosno samo 21 posto kad je riječ o njezinu srcu - Bloku Petra Porošenka i Narodnoj fronti premijera Arsenija Jacenjuka, pokazuju ankete. Predsjednikove poteze ne odobrava 71 posto birača, a prije manje od dvije godine izabran je s 54,7 posto glasova. 

Jacenjukova stranka koja ima potporu manje od 2 posto birača ne sudjeluje na današnjim izborima.

>>Ukrajina na dnu: BDP 12%, inflacija 46%

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar lvan12
lvan12
09:26 25.10.2015.

Eto vam željene demokracije koje su vam uvele EU/SAD... Htijeli ste biti ono što niste, svađate se sa većim bratom i trčite tamo gdje vas ne žele. Za suporedbu, vama najsličnija nacija Bjelororusija, danas ima 3x veći BDP po glavi i 4x manji dug kao postotak BDP-a, s time da se vama i dalje crno piše... No Bjelorusi znaju gdje im je mjesto ekonomski i kulturološki i ne bježe o toga i zato im je bolje nego vama.

DU
Deleted user
14:48 25.10.2015.

Jacenjukova stranka koja ima potporu manje od 2 posto birača ne sudjeluje na današnjim izborima....a I ovo vam je dokaz cija je namjestaljka bila u ukraini. covjek koji je premijer Ukraine dolazi iz stranke koja ima toliko malo birackog dijela da ne moze izaci ni na izbore . to bi isto bilo ko da je u hrvatskoj premijer iz stranke koja ne prelazi ni izborni prag.

RB
renato.belic.7
10:58 25.10.2015.

Jeste li sigurni da Porošenko gubi popularnost zbog sukoba na istoku?Nisu li možda Ukrajinci konačno shvatili kako ih je on izigrao i kako je majdanska revolucija bila jedna velika parada koja će Ukrajinu uvesti u propast.Pa sada pred lokalne izbore Merkelova izjavljuje da ulaže u Ukrajinu da barem malo popravi popularnost Porošenku i ostalim nelegalnim strukturama koje upravljaju Ukrajinom.