UŽIVO: RAT U EUROPI

Pronađeno svih deset tijela i crne kutije aviona u kojem je bio Prigožin; Ukrajina: Wagner je uništen

Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS
Makeshift memorial near former PMC Wagner Centre in Saint Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russian President Putin and his Belarusian counterpart Lukashenko visit the Valaam Monastery in the Republic of Karelia
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS
Aftermath of crash site of plane linked to Wagner's Prigozhin who was on passenger list
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS
Aftermath of crash site of plane linked to Wagner's Prigozhin who was on passenger list
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
FILE PHOTO: Ukrainian servicemen fire small MLRS toward Russian troops near a front line in Zaporizhzhia region
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
FILE PHOTO: Ukrainian serviceman points a small MLRS before firing toward Russian troops near a front line in Zaporizhzhia region
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
FILE PHOTO: Ukrainian serviceman carries shell for a small MLRS near a front line in Zaporizhzhia region
Autori Vecernji.hr, Hina
25.08.2023.
u 20:39
Ukrajina je jučer obilježila 32. obljetnicu svoje neovisnosti, dok je hrvatska Vlada najavila slanje osmog paketa pomoći u vrijednosti od 30 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

U četvrtak je na mjestu pada zrakoplova u Rusiji, u kojem je bio i šef Wagnera Jevgenij Prigožin, započela istraga koja bi trebala otkriti uzroke koji su doveli do toga. U međuvremenu, Ukrajina tvrdi kako nije upletena u njegovu smrt, no ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je kako ''zna tko ima''.

Osim toga, Ukrajina je jučer obilježila 32. obljetnicu svoje neovisnosti, dok je hrvatska Vlada najavila slanje osmog paketa pomoći u vrijednosti od 30 milijuna eura. 

TIJEK DOGAĐAJA:

20.35 Pronađeno svih deset tijela i crne kutije aviona u kojem je bio Prigožin

Ruski istražitelji objavili su u petak da su pronašli tijela svih deset osoba  iz srušenog zrakoplova u kojem je na popisu putnika bio i Jevgenij Prigožin, zapovjednik skupine Wagner, a pronađene su i crne kutije koje bi trebale pomoći rasvijetliti uzroke nesreće. U padu mlažnjaka Embraer Legacy sjeverozapadno od Moskve u srijedu navečer poginulo je deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade.

Ruske vlasti su rekle da je Prigožin bio naveden kao putnik u srušenom avionu, dva mjeseca pošto je zapovjednik plaćeničke skupine Wagner poveo neuspjelu pobunu protiv ruskog vojnog vrha. Ruski predsjednik izrazio je u četvrtak sućut obiteljima poginulih no nema službene potvrde da je među njima bio i Prigožin.

"Tijela deset žrtava pronađena su na mjestu nesreće. U tijeku su analize kako bi se utvrdio njihov identitet. Istražitelji su uzeli crne kutije i provodi se temeljita analiza", objavilo je Rusko istražno povjerenstvo na Telegramu. Kremlj je u petak opovrgnuo da je naredio Prigožinovo ubojstvo. Brojni kritičari ruskog režima ili njihovi bivši pristaše koji su pali u nemilost su ubijeni ili su bili mete pokušaja ubojstva, no Kremlj odbacuje bilo kakvu umiješanost.

20:10 - Selo Rabotino u oblasti Zaporižje u potpunosti je uništeno, niti jedna zgrada nije ostala cijela - izjavio je guverner Jevgenij Balitski, prenosi ruski Tass. "Rabotino više ne postoji osim na karti. U stvarnosti, tog sela više nema" kazao je za rusku televiziju.

19:41 - Paravojna skupna Wagner je "uništena", ocijenio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov, u razgovoru objavljenom u petak, nakon navodne smrti njezina vođe Jevgenija Prigožina. "Iskreno govoreći, Wagner grupa više ne postoji kao ozbiljna postrojba, kakva je bila prije godinu dana. Uništeni su", ocijenio je Reznjikov u razgovoru za njemački tjednik Welt am Sonntag koji izlazi nedjeljom.

Po riječima ukrajinskog ministra, Prigožinov navodni odlazak je "oslabio" ruskog predsjednika Vladimira Putina. "To svijetu pokazuje da se Putinu više ne može vjerovati, ako je s nekim sklopio dogovor, a onda ga prekršio", dodao je Reznjikov, vidi se iz isječaka tog razgovora objavljenog unaprijed. 

Vladimir Putin je nazivao Jevgenija Prigožina, s kojim je bio blizak od 1990-ih, izdajnikom, zbog oružane pobune 23. i 24. lipnja. Prigožin je odustao od pobune nakon dogovora s Kremljem koji je predviđao njegov izgon u Bjelorusiju zajedno s njegovim ljudima i prekid kaznenog progona.

17:38 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da je upozorio vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina, za koje se vjeruje da su poginuli u padu aviona u Rusiji, da budu oprezni te tvrdi da će borci Wagnera ostati u Bjelorusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvo je obećao da će slomiti Prigožinovu lipanjsku pobunu, uspoređujući je s ratnim previranjima koja su započela revolucijom 1917., ali je nekoliko sati kasnije postignut dogovor da se Prigožinu, šefu Wagnera i nekim njegovim borcima dopusti odlazak u Bjelorusiju.

Lukašenko je rekao u petak da je Prigožinu dvaput izrazio zabrinutost za njegovu sigurnost, ali je Prigožin to oba puta odbacio. Lukašenko je rekao da je za vrijeme pobune upozorio Prigožina da će "umrijeti" ako nastavi marširati na Moskvu. "Dovraga više s tim - 'umrijet ću'", odgovorio mu je Prigožin, tvrdi bjeloruski predsjednik. 

VIDEO Očevid na mjestu pada Prigožinovog zrakoplova

Lukašenko je rekao da je drugi put upozorio Prigožina i Utkina kad su mu došli u posjet. Utkin je pomogao osnovati skupinu Wagner i naveden je kao putnik srušenog zrakoplova. "Momci - čuvajte se", rekao im je navodno Lukašenko. 

Lukašenko, stari Prigožinov znanac i bliski saveznik Rusije, rekao je da Putin nema nikakve veze s padom zrakoplova. "Poznajem Putina: on je proračunat, vrlo smiren, čak i spor", rekao je Lukašenko. "Ne mogu zamisliti da je Putin to učinio i da je Putin kriv. To je jednostavno pregrub i neprofesionalan posao", dodao je. 

Lukašenko je rekao da će Wagnerovi borci ostati u Bjelorusiji. "Wagner je živio, Wagner živi i Wagner će živjeti u Bjelorusiji", rekao je Lukašenko. "Sve dok nam bude potrebna ova jedinica, oni će živjeti i raditi s nama", rekao je bjeloruski čelnik. 

15:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro će osobno razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, priopćio je u petak Kremlj, a pretpostavlja se da će jedna od tema biti dogovor o izvozu ukrajinskog žita.

Dogovor o izvozu ukrajinskog žita, koji su posredovali Turska i Ujedinjeni narodi u srpnju 2022. kako bi se pomoglo ublažiti globalnu prehrambenu krizu, omogućio je isporuke žitarica iz crnomorskih luka Ukrajine. Međutim, Moskva je odustala od sporazuma prošlog mjeseca jer je smatrala da sporazum ne provodi.

POVEZANI ČLANCI:

- Ovaj će se sastanak održati uskoro. Najave takvih posjeta obično sinkroniziramo sa zemljama partnerima. Uskoro ćemo objaviti kada i gdje će se održati. Sastanak se priprema, i to vrlo temeljito - poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.  Ranije je ruska državna novinska agencija RIA izvijestila da će turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan posjetiti Rusiju, ali nije navela detalje.

14:21 - Istražitelji su u međuvremenu pronašli stajni trap i krilo zrakoplova koji se srušio u Rusiji, i to u rijeci nekoliko stotina metara od mjesta gdje je pronađen rep zrakoplova. Osim toga, naknadno je potvrđena i smrt pilota Alekseja Levšina koji je bio u zrakoplovu, a njegova obitelj morati napraviti DNA test kako bi se dokazale tvrdnje, prenosi Sky News

12:45 - Kremlj je u petak opovrgao da je naredio ubojstvo Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke skupine Wagner za kojeg se smatra da je poginuo u padu privatnog zrakoplova u srijedu navečer sjeverozapadno od Moskve. U padu mlažnjaka Embraer Legacy je poginulo deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade, a Prigožinovo ime je bilo na listi putnika.

"To je apsolutna laž, tom pitanju treba prići oslanjajući se na činjenice. Trenutno svjedočimo brojnim nagađanjima u vezi te zrakoplovne nesreće i tragične smrti putnika, posebice Prigožina. Dobro znamo u kojem smjeru idu zapadna nagađanja", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov reagirajući na insinuacije zapadnih čelnika da iza toga stoji ruski vrh.

>> VIŠE OVDJE

11:22 - Nizozemski proizvođač piva Heineken završio je svoj izlazak iz Rusije prodajom tamošnjih operacija ruskoj Arnest grupi za simboličan jedan euro, objavila je kompanija u petak. Drugi po veličini svjetski proizvođač piva priopćio je da je za taj sporazum dobio sve potrebne dozvole i da će vjerojatno ostati iznimno visoki gubici od 300 milijuna eura.

Heineken je objavio svoju namjeru izlaska iz Rusije nakon ruske invazije na Ukrajinu u ožujku 2022. godine, a sada priznaje da je cijeli proces trajao dulje od očekivanoga.

"Nedavni razvoj događaja pokazuje značajne izazove s kojima se sučeljavaju velike proizvodne tvrtke pri napuštanju Rusije", naveo je u priopćenju izvršni direktor Dolf van den Brink. Mnoge multinacionalne kompanije pohrlile su napustiti Rusiju nakon što je Zapad uveo oštre sankcije Moskvi, ali je Kremlj uzvratio zapljenom imovine niza zapadnih kompanija.

 

8:19 - Ruske snage protuzračne obrane uništile su 42 bespilotne letjelice koje je lansirala Ukrajina iznad Krimskog poluotoka i jednu raketu iznad regije Kaluga rano u petak, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Ministarstvo je priopćilo da su devet bespilotnih letjelica uništile snage protuzračne obrane, dok su 33 onesposobljene elektroničkim ratovanjem i srušile su se iznad Krima ne dosegnuvši svoje mete. Rusija je anektirala poluotok od Ukrajine 2014. godine.

Mihail Razvožajev, guverner lučkog grada Sevastopolja na Krimu, objavio je na Telegramu da je više dronova uništeno iznad rta Hersones u predgrađu Sevastopolja. Ranije je ministarstvo obrane priopćilo da je oborilo raketu koju je lansirala Ukrajina iznad regije Kaluga, koja graniči s regijom Moskve.

POVEZANI ČLANCI:

Nema trenutačnih izvješća o žrtvama ili šteti u napadima za koje je Rusija okrivila Ukrajinu. Ruske zračne luke obustavile su letove na nekoliko sati. Broj lansiranih dronova bio je jedan od najvećih u nizu sličnih napada. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini, ali je posljednjih mjeseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže protuofenzivi Kijeva.

7:47 - Ruska vojska priopćila je rano u petak da je Ukrajina pokušala napasti civilne ciljeve na ruskom teritoriju modificiranim projektilom S-200.

Projektil je uništen sustavima protuzračne obrane iznad regije Kaluga, koja graniči s Moskvom, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Zračne luke Vnukovo i Domodjedovo u Moskvi obustavile su letove rano u petak, izvijestila je ruska novinska agencija TASS. Također, stanovnici ruskih regija Tula i Kaluga ranije su objavili na društvenim mrežama o eksplozijama koje su čuli tijekom noći, izvijestio je ruski online medij Baza.

Raketni sustav S-200 u doba Sovjetskog Saveza služio je za protuzračnu obranu te je on zapravo preteča modernijih modela S-300 i S-400, a rakete ispaljene iz S-200 već su pogodile ciljeve u Rusiji, točnije u Brjanskoj oblasti, sjeverno od Ukrajine. Letovi su također bili nakratko prekinuti u utorak i srijedu tijekom napada ukrajinskih dronova.

>> VIDEO Ukrajinski vojnici već se gotovo godinu i pol bore protiv agresora

Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina Bahmut
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
storyeditor/2023-02-07/ukrajinaaa_rat.JPG
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 108

DA
davaj
09:00 25.08.2023.

dolaze prvo info da su nakon oslobađanja Robotine snage ukrajinske vojske ušle u Novoprokopivku!

SA
Savudrija
08:43 25.08.2023.

po običaju, ruski neboderi i vojarne presrele su svojim zidovima i krovovima ukrajinske dronove 😆

ZU
zubovad
09:12 25.08.2023.

Ukrajinski domaći morski dronovi "paralizirali su aktivnost ruske Crnomorske flote" i sada su u masovnoj proizvodnji... Budanov "30-40% pogodio cilj . Njihovi brodovi nikada ne idu sjeverno od Sevastopolja" Jedan moćni ukrajinski morski dron eksplodirao je 100 m od ruske fregate Admiral Essen i izazvao tako snažnu eksploziju da je ratni brod izbačen iz pogona na 3 i pol mjeseca"