MHP

Ukrajinci najavili nova ulaganja u Hrvatsku, tvrtka je trenutačno vodeća u Europi

Foto: MHP
Ukrajinci najavili nova ulaganja u Hrvatsku, tvrtka je trenutačno vodeća u Europi
25.10.2024.
u 17:44
Tvrtka MHP do sada je u Hrvatsku uložila više od 44,5 mil. eura i osigurala više od 1500 radnih mjesta
Pogledaj originalni članak

Tvrtka MHP, u čijem se portfelju od 2019. nalaze i Perutnina Ptuj i PP Pipo Čakovec, drugu si je godinu zaredom osigurala prvo mjesto u Europi i osmo na globalnom tržištu po ljestvici WattPoultry International, priopćili su iz te kompanije, koja proizvode izvozi u više od 70 zemalja svijeta.

– MHP ima snažnu ekspertizu u proizvodnji peradi – kombiniramo godine iskustva s inovativnim tehnologijama. Kontinuirano unapređujemo svoje proizvodne procese, implementiramo vrhunske tehnologije i osiguravamo strogo poštivanje međunarodnih standarda kvalitete i sigurnosti, u skladu s načelima održivog razvoja. To je MHP-u osiguralo da nastavi biti broj 1 u proizvodnji peradi u Europi i da bude na osmome mjestu globalnog tržišta peradi – komentirao je Andriy Bulakh, član MHP-ova Upravnog odbora.

Ukrajinac Jurij Kosiuk, osnivač i glavni dioničar tvrtke, nedavno je na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem potvrdio zainteresiranost za nastavak investicija u podizanje kapaciteta hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije. MHP je, ističe se, do sada u Hrvatsku uložio više od 44,5 milijuna eura i osigurava više od 1500 radnih mjesta, a od ove godine je i vlasnik Tonija, jedne od vodećih domaćih kompanija u otkupu, sušenju i skladištenju žitarica. Nedavno je najavljena i investicija u prvi hrvatski proizvodni pogon mokre hrane za kućne ljubimce nedaleko od Zagreba u vrijednosti od 40 milijuna eura, koja bi s radom trebala početi 2026. te zaposliti 200 radnika. U tijeku je i analiza razvoja projekta proizvodnje piletine u Hrvatskoj na području Siska, koji, kako tvrde iz MHP-a, ima potencijal gospodarski potaknuti to područje i povećati domaće izvozne kapacitete.

VEZANI ČLANCI:

PILOT PROJEKT VLADE RH I HGK

U Beču o povratku iseljenih Hrvata u domovinu. Državni predstavnici i uspješne domaće tvrtke uvjeravali Hrvate da se isplati vratiti

Središnji cilj okupljanja bio je pružanje informacija Hrvatima koji trenutno žive i rade u Austriji o mogućnostima povratka u domovinu, s naglaskom na prilike za zapošljavanje za radno sposobno stanovništvo, u uspješnim hrvatskim tvrtkama. I upoznavanje s aktualnim mjerama hrvatske Vlade, subvencijama i poticajima te dugoročnim planovima RH, vezano uz povratak iseljenika i demografsku obnovu Hrvatske.

Ulažemo u Hrvatsku već pet godina i ključno nam je da hrvatsko društvo stekne dublje razumijevanje naših ciljeva. Kao i kad je riječ o našem poslovanju u Ukrajini, Europi i globalno, naši su ciljevi u Hrvatskoj usmjereni na jačanje lokalne prehrambene industrije, povećanje održivosti proizvodnje hrane u zemlji i doprinos regionalnom gospodarskom razvoju – dodao je Bulakh.

Podsjetimo, najave MHP-a da će u Hrvatskoj graditi megafarmu pilića, uglavnom za izvoz, nisu naišle na odobravanje hrvatskih peradara pri HPK, tim više što je najavljena još jedna gotovo identična ukrajinska investicija u istoj županiji, dok iz krovnog europskog Udruženja prerađivača i trgovine peradi (AVEC) traže ponovno uvođenje kvota i zaštitnih klauzula prema Ukrajini, tvrdeći kako je EU tržište preplavljeno jeftinom ukrajinskom piletinom kojoj teško konkuriraju.

MHP ima godišnje prihode veće od 2,72 milijarde eura i 32.000 zaposlenika diljem svijeta u sektorima poljoprivrede, proizvodnje hrane i maloprodaje, proizvodne pogone u Ukrajini i na Balkanu, a upravlja i s 360.000 ha poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SE
Serengeti
20:15 25.10.2024.

Ukrajinski oligarh ulaže u Hrvatsku. Ma bravo Plenković. Zašto nam ne dolaze ulagači iz Njemačke ili Francuske?

NS
N.S.P.
22:24 25.10.2024.

Odakle im pare 🤔🤔🤔

FE
fefellerunt
21:52 25.10.2024.

Hoće li niknuti koja farma peradi na zrinjevcu?