ORGANIZIRALI I FOTO SHOOTING

Ukrajinski hakeri nasamarili supruge ruskih vojnika pa objavili njihove zavodljive fotografije

Foto: InformNapalm
Foto: Stringer/REUTERS
A view shows graves damaged by a Russian military strikes at a cemetery in Kharkiv
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
FILE PHOTO: Ukraine's farmers sow bitter crop into mined fields
12.04.2023.
u 15:07
Ukrajinski tim Cyber Resistance koristio je lažne ruske identitete predstavljajući se kao aktivisti koji snažno podržavaju rusku vojsku i rusku invaziju na Ukrajinu. Nakon što su identificirali mladu gospođu Liliju Atroščenko, potaknuli su je na organizaciju foto sessiona s 12 supruga pilota eskadrile
Pogledaj originalni članak

Uspješnom diverzijom, ukrajinski hakeri uspjeli su nasamariti skupinu supruga pripadnika ruskih vojnih snaga koje su pozirale za kalendar i pritom nenamjerno otkrile identitet svojih muževa izlažući dvanaest borbenih pilota u elitnoj eskadrili zračnih snaga Kremlja mogućim optužbama za ratne zločine, tvrdi se u izvješću koje su objavile dvije vodeće civilne aktivističke skupine povezane s Kijevom. Pritom, u skupini pilota identificirali su i jednog od zapovjednika ruskog zrakoplovstva kojeg smatraju odgovornim za bombardiranje Mariupolja. I usput objavili zavodljive fotografije njegove supruge i još nekoliko partnerica ruskih časnika u škakljivim pozama.

Naime, ukrajinska obavještajna volonterska organizacija InformNapalm izradila je detaljno izvješće o tome kako su aktivisti hakerske skupine Cyber Resistance, predstavljajući se kao ruski domoljubi, koristili kombinaciju taktike inženjeringa na društvenim mrežama i brutalnog kibernetičkog napada kako bi hakirali zatvorene podatkovne mreže ruske vojske, navodi Kyiv Post.

Pritom su identificirali ženu koja živi na Krimu kao suprugu pukovnika Sergeja Valerijeviča Atroščenka, zapovjednika ruske 960. jurišne avijacijske pukovnije, koji je naredio zrakoplovima ispuštanje dvije bombe od 500 kilograma na kazalište u Mariupolju 16. ožujka 2022. kada su ubijene stotine civila.

Prema izvješću, tim Cyber Resistance koristio je lažne ruske identitete predstavljajući se kao aktivisti koji snažno podržavaju rusku vojsku i rusku invaziju na Ukrajinu.

Nakon što su identificirali mladu gospođu Liliju Atroščenko, kontaktirali su je i potaknuli na organizaciju foto sessiona s 12 supruga pilota eskadrile, uključujući i nju osobno, u svrhu tiskanja pin-up kalendara za podizanje morala vojnicima i njihovim obiteljima. Pritom su računali na rusku vojnu tradiciju prema kojoj žena zapovjednika postrojbe ima znatan utjecaj na "niže rangirane" supružnike u postrojbi, posebno kada je riječ o pitanjima pružanja podrške za obitelji vojnika, kao i jačanja morala na bojišnici.

Fotografiranje je organizirano 16. ožujka 2023., točno na godišnjicu krvavog bombaškog napada na kazalište u Mariupolju. Lilia Atroščenko je hakerima osigurala pristup grupnim fotografijama na kojima 12 žena pozira u visokim potpeticama i ultrakratkim suknjama ili tajicama do visine bedara, koje su kombinirale sa odorama svojih muževa ukrašenim vojnim odličjima, s borbenim avionom Su-25 u pozadini. U drugoj seriji, supruga "mesara" Mariupolja poslala je i set fotografija na kojima su neke od supruga polugole. Pomoću zaprimljenih fotografija, aktivisti su osim Atroščenka identificirali još nekoliko ruskih zapovjednika za koje vjeruju da stoje iza napada.

>> VIDEO Pogledajte snimku razorenog Mariupolja iz zraka: "Ledeni pakao, s ulicama zatrpanim truplima i ostacima uništenih zgrada"

Ruska 960. jurišna avijacijska pukovnija stacionirana je na okupiranom poluotoku Krimu i upravlja jurišnim zrakoplovima Su-25. Prema ukrajinskim dužnosnicima, pukovnija je izvela stotine zračnih napada na ukrajinske domove i poslovne objekte, uključujući razorno bombardiranje kazališta u Mariupolju koje je korišteno kao sklonište od zračnih napada. Tog 16. ožujka prošle godine ondje su ubijene stotine civila usprkos činjenici što je na vanjskoj strani dvorišta stajao natpis "djeca", a upravo ovu pukovniju za pokolj je optužio i gradonačelnik Mariupola u egzilu Petro Andriuščenko. Iako je nedvojbeno da su jedinice ruskog zrakoplovstva odgovorne za bombardiranje Mariupolja, identitet postrojbe koja je izvela napade egzistira kao vojna tajna. No, poveznica ove postrojbe i napada na kazalište dala se naslutiti i dva dana nakon tragedije u Mariupolju, kada su Atroščenkovoj pukovniji dodijeljena priznanja koja je potpisao sam Vladimir Putin "zbog njezinih izvrsnih borbenih performansi u napadima duž južnog fronta", bez navođenja lokacija ciljeva, te "hrabrosti i čvrstoće u borbenim djelovanjima za zaštitu domovine".

Osim golišavih fotografija supruga časnika, ostali osjetljivi ruski vojni materijali objavljeni u izvješću InformNapalma uključuju i imena, činove, kućne adrese, brojeve putovnica i osobne podatke ruskih pilota, kao i pojedinosti o vojnicima za koje je utvrđeno da su primali plaće nakon napuštanja službe u zrakoplovstvu, priručnike za rusku vojnu zračnu potragu i procedure kontrole zračnog prometa, te operativne upute za radar za zračnu potragu ruskih zračnih snaga Fazenda-T. Na svom Telegram kanalu, aktivisti Cyber Resistance tvrde da su također hakirali osobnu arhivu pukovnika Atrošenka unutar ruskog Ministarstva obrane, dobivši pristup zapisima o 960. pukovniji uključujući procjene uspješnosti pilota, časničke dosjee, biltene, dopise i dokumente operativnog planiranja, uključujući i tekst na 16 stranica i prezentaciju sa slajdovima o poboljšanju taktike presretača ruskog zrakoplovstva protiv NATO AWACS zrakoplova.

Objavljeni osobni podaci uključuju i 14-znamenkaste koordinate Atroščenkova doma i detalje iz njegove putovnice koji pokazuju da je 42-godišnji Antroščenko rođen u ukrajinskom gradu Ovruču prije nego se preselio u Rusiju. Jedno je vrijeme služio na okupiranom Krimu prije preseljenja u ruski grad Primorsko-Akhtarsk. U izvješću su objavljene i dvije fotografije gospođe Atroščenko u bikiniju uz komentar da “voli slati ‘foto iznenađenja’ svom suprugu”. Inform Napalm također tvrdi da objavljeni materijal predstavlja tek djelić povjerljivog sadržaja koji je sada u ukrajinskim rukama te da su hakeri proslijedili prikupljene podatke Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) kako bi doprinijeli istrazi ruskih ratnih zločina u Ukrajini. Cijeli ovaj događaj odvijao se u isto vrijeme kad je Bidenova administracija najavila da će ponuditi potporu za osnivanje suda posvećenog otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina.

Američki dužnosnici su poručili da predviđaju hibridni sud temeljen na ukrajinskom pravosudnom sustavu s uključenim međunarodnim komponentama, slično kao sa sudovima za ratne zločine koji su uspostavljeni u Kambodži, Čadu, Srednjoafričkoj Republici i Bosni, sa sjedištem, vjerojatno, u Haagu. Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda prije nekoliko tjedana izdao je naloge za uhićenje ruskog predsjednika i njegovog pomoćnika zbog otmice ukrajinske djece.

>> VIDEO Prva crta bojišnice u Bakhmutu: Kamera na tijelu ukrajinskog vojnika snimila borbe

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

VB
vlasta.blecic
17:29 12.04.2023.

Ako je Rusima dozvoljeno da anektiraju delove suverene države,kremirati gradove i ljude a mi treba da se uzbuđujemo zbog ovoga, mi smo duboko poremećeni. Žao mi je mladih Rusa koji stradavaju ali sam apsolutno na strani Ukrajine i ne bih se igrala moraliziranja.

AK
Al kemičar
19:48 12.04.2023.

genijalno, preko osobnih podataka žena i odjeće koje su nosile za slikanje Ukrajinci su saznali imena ruskih časnika u bazi, činove pa i dobili određene fotografije iz same baze

Avatar El Indio
El Indio
23:13 12.04.2023.

A sutra ce pozirat u bundama od krzna pred novom Ladom