NEMA VELIKIH USPJEHA

Ukrajinski marinci o ofenzivi na jugu: 'Brutalno i uzaludno. Novi vojnici gaze po tijelima kolega'

Foto: Kuba Stezycki/REUTERS
Ukrajinski marinci o ofenzivi na jugu: 'Brutalno i uzaludno. Novi vojnici gaze po tijelima kolega'
18.12.2023.
u 13:32
Ukrajinski vojnici uspjeli su zauzeti ribarske kućice u selu Krynky na istočnoj obali uzvodno od Hersona. Tamo su se odvijale jedne od najžešćih borbi, no to je bilo jedino mjesto gdje su mogli uspostaviti uporište.
Pogledaj originalni članak

Brutalna i uzaludna, tako su ukrajinski marinci opisali ofenzivu kojom se pokušava probiti ruska obrana na jugu zemlje te na taj način preokrenuti tok rata. Dva mjeseca ukrajinski marinski korpus predvodi napade preko rijeke Dnjepar u regiji Herson, no bez uspjeha. Ukrajinski vojnici koji su razgovarali za New York Times ispričali su da su njihovi kolege pali i prije nego što su stigli do obale.

Uvjeti u kojima provode ofenzivu jako su teški, a snimke koje su vidjeli novinari The New York Timesa potvrdile su iskaze vojnika koji su kazali kako se nalaze pod teškim zračnim napadima koji su uništili kuće i pretvorili obalu rijeke u masu blata i polomljenog drveća. Kažu kako nema ni mjesta gdje mogu pokopati poginule kolege. Vojnici koji su razgovarali s novinarima zabrinuti su zbog velikog broja žrtava i "preoptimističnih izjava dužnosnika o napretku ofenzive". Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine rekao je da nije odmah moguće komentirati optužbe vojnika, ali da će odgovoriti u dogledno vrijeme.

Ukrajinski vojnici uspjeli su zauzeti ribarske kućice u selu Krinki na istočnoj obali uzvodno od Hersona. Tamo su se odvijale jedne od najžešćih borbi, a to je bilo jedino mjesto gdje su mogli uspostaviti uporište.

VEZANI ČLANCI

Vojnik Aleksej kazao je kako novi borci koji dolaze na istočnu obalu moraju gaziti po tijelima vojnika koja leže u blatu. Drugi vojnik Volodimir kaže kako se neka tijela tamo nalaze i više od dva mjeseca jer ih jedinice nisu mogle izvući zbog intenzivnog granatiranja. 

Ova se ofenziva pomno prati i Ukrajina se nada da može napraviti dovoljno dubok prodor da zaprijeti ruskim opskrbnim pravcima. Dužnosnici nastoje održati pozitivan narativ u ovom slučaju s ciljem da održe moral na razini kao i potporu u inozemstvu. Ne prijavljuje se broj žrtava kao i neuspjesi marinaca. Volodimir Zelenski i drugi dužnosnici nedavno su sugerirali kako su marinci stekli uporište na istočnoj obali, no marinci i vojnici koji su bili tamo kažu kako se ovi izvještaji preuveličavaju.

– Nema pozicija. Ne postoji nešto poput osmatračnice ili položaja. Tamo je nemoguće učvrstiti se, nemoguće je premjestiti opremu. To čak nije ni borba za opstanak, to je samoubilačka misija – kazao je vojnik. Rekao je kako se ranjeni vojnici ostavljaju zbog nedostataka čamaca, ali i kako brutalni uvjeti degradiraju moral i međusobnu potporu vojnika.

– Nisam vidio ništa slično u Bakhmutu ili Soledaru – rekao je.

VEZANI ČLANCI

Marinac Maksim oporavlja se u bolnici nakon ranjavanja. On je za New York Times ispričao kako su ruski napadi bili toliko intenzivni da njegov vod nije mogao napredovati iz podruma u koji su se sklonili. Nakon što su tri vojnika ubijena u zračnom napadu, vod je dobio naredbu da se evakuira. To se pretvorilo u kaos te su, nakon bijega po mraku i granatiranja, doznali da će tri sata morati čekati čamce za evakuaciju.

– Bila je to močvara, sva u kraterima ispunjenima vodom. Nismo imali izbora nego pokušati kopati što smo dublje mogli. Svi su tada već bili ranjeni – rekao je.

– Lijeva obala bila je poput čistilišta. Još nisi mrtav, ali se ne osjećaš živim – kazao je.

VIDEO Okršaj s umjetnom inteligencijom: Putinu pitanje o dvojnicima postavio – njegov dvojnik

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 111

YU
Yusty
14:56 18.12.2023.

Ukrajinci trnuntno ne napreduju, rusi jurišaju uz ogromne dnevne gubitke. samo jučer- preko 1000 poginulih i preko 40 uništenih borbenih vozila

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
14:21 18.12.2023.

Rusija, Rostov na donu - Ukrajinski dronovi (20 njih) napali vojni aerodrom sjeverozapadno od Rostova, oštetili Su-34 lovac bombarder i aerodromske instalacije. Ukrajinci su dronovima napali i Taganrog. Također i aerodrom Saky kod Novofedorivke na Krimu. Nema vijesti o nekoj ukrajinskoj ofanzivi, moguće je to samo uznemiravanje.

Avatar Bruno
Bruno
14:04 18.12.2023.

Samo jucer Rusi izgubili 40 tenkova i preko 100 drugih oklopa, o tom ni rijeci.