KUĆNA VIDEOTEKA

Ukrasti DVD-ove jeftinije nego ih iznajmiti

Foto: Netflix
Ukrasti DVD-ove jeftinije nego ih iznajmiti
24.09.2009.
u 20:42
Sad već bivši poštar iz Massachusettsa bio je veliki filmofil - iz pošiljaka ukrao je više od 3.000 diskova koje je videoteka Netflix slala mušterijama.
Pogledaj originalni članak

Poštar iz Massachusettsa koji je ukrao više od tri tisuće Netflixovih diskova vratio je sve ukradeno, pa ga čeka samo minimalna novčana kazna.

Svakom poštaru u Americi dnevno kroz ruke prođe bezbroj karakterističnih crvenih omota s DVD-ovima iz Netflixa, najuspješnije internetske videoteke na svijetu. Oni su razvili sustav posuđivanja filmova slanjem poštom, tko da je u filmofilski rječnik ušao izraz "Netflix queue" - popis filmova za koje ste se na Netflixu predbilježili da ih želite dobiti čim budu dostupni - kao sinonim za filmski ukus i interese.

A u filmski ukus i interese ljudi koje u svojoj ruti opslužuje imao je povjerenja i 48-godišnji poštar Myles Weathers iz Springfielda u Massachusettsu, koji je počeo nemilice "posuđivati" DVD-ove. Kidao je omotnice i krao diskove, i do 100-150 tjedno, a uhvaćen je nakon godinu dana. U Netflixu posumnjali su što im u jednoj maloj oblasti nestaje toliko diskova te je pokrenuta istraga tijekom koje je snimljen Weathers kako DVD-ove vadi iz omotnica i posprema u svoj ruksak.

Suočen s dokazima, Weathers je priznao krivnju, a u kući mu je bilo svih 3012 DVD-ova koje je otuđio (u vrijednosti 36.471 dolara) te su uredno vraćeni Netflixu.

Zbog tog protupravnog "čeprkanja" po pošti Weathersa čeka minimalna kazna od deset do 16 mjeseci zatvora i odšteta Netflixu u iznosu od otprilike 38.000 dolara. Međutim, kako u odštetu ulazi i vrijednost ukradene robe koju je on uredno vratio, na kraju će on morati platiti 2.032 dolara. Apsurd cijele priče je u tome što bi on, da je sve te diskove od Netflixa uredno posudio, čak i sa svim pretplatničkim popustima platio najmanje deset puta više od spomenutog iznosa.

Koliko će točno bivši poštar provesti iza rešetaka, znat će se nakon izricanja presude 23. prosinca, a hoće li mjesece unutar četiri zida skraćivati gledanjem filmova, ne znamo. Ne savjetujemo mu da se obrati Netflixu, jer bi sigurno došlo do pogrešaka kao na primjer - Joj, naručili ste Tarantinove "Nemilosrdne gadove", evo vam "Moj dečko se ženi".

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.