MATICA UMIROVLJENIKA

Umirovljenici strepe od novih cijena

13.08.2002.
u 00:00
* Umirovljenici traže pomoć državnog proračuna za socijalno najugroženije, usklađivanje mirovina prema rastu plaća i dodatak "sto kuna plus šest posto" u mirovinsku osnovicu
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Što učiniti kad za mjesec dana života preostane od 200 do 300 kuna? To će se upitati ove jeseni, kad najavljena poskupljenja stignu na naplatu, bar 500.000 umirovljenika. - Na pomolu je prava umirovljenička tragedija, s nesagledivim posljedicama na zdravlje i život velike skupine umirovljenika i članova njihovih obitelji - pokušao je jučer na konferenciji za novinare alarmirati javnost i odgovorne u državi, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer.

Prosječna je mirovina oko 1640 kuna, rečeno je novinarima. Kad se izdvoje korisnici povlaštenih mirovina, oni s graničnom svotom najviše mirovine, te umirovljenici kojima su mirovine više od 2000 kuna, više nego 750.000 umirovljenika ima mirovinu nižu od 2000 kuna. Prosječna je mirovina te najveće skupine umirovljenika 1256 kuna, a u taj se prosjek računaju mirovine s dodatkom "sto kuna plus šest posto". Unutar te skupine oko 500.000 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od oko 1040 kuna. Troškovi stanovanja nakon jesenskih poskupljenja većini umirovljenika odnijet će 80 posto mirovine. Dakle, za život umirovljeničke obitelji preostat će od 200 do 300 kuna na mjesec.

Matica umirovljenika Hrvatske vidi nekoliko izlaza. Od Vlade traže da izradi posebne kriterije prema kojima će pomagati umirovljenike koji ne mogu preživjeti od mirovine. Država bi morala, očekuju umirovljenici, iz proračuna subvencionirati razliku osnovnih životnih troškova koju umirovljenici ne mogu podmiriti mirovinama.

Matica traži novu formulu prema kojoj se usklađuju mirovine, tako da se ubuduće mirovine usklađuju s porastom plaća.

Daljnja isplata dodatka "sto kuna plus šest posto" ne bi smjela uopće biti upitna, kažu, jer bi njeno ukidanje s krajem godine značilo pad mirovina 13 posto.

Umirovljenici traže da se u dopunskom zdravstvenom osiguranju obitelj umirovljenika tretira na isti način kao umirovljenik, odnosno da im je polica zdravstvenog osiguranja 50 posto niža od ostalih osiguranika.

V. Širanović

Pogledajte na vecernji.hr