ŽENA KOJA JE ODGOJILA PODPREDSJEDNIKA

Umrla Jean Biden, majka američkog podpredsjednika

Foto: Reuters
Umrla Jean Biden, majka američkog podpredsjednika
09.01.2010.
u 16:16
Jean Biden, koja je bila velika pomoć svojem sinu i pomogla mu u brojnim nedaćama, te podržala njegovu političku karijeru, preminula je u petak u 93. godini
Pogledaj originalni članak

Catherine Eugenia "Jean" Finnegan Biden, majka američkog podpredsjednika, preminula je nakon što je od ožujka 2009. bila nepokretna zbog slomljenog kuka. Žena koja je u ekonomskoj krizi, s nezaposlenim suprugom (koji je nakon pet godina uspio naći posao u Delawareu), uspješno na ulicama Pennsylvanije podigla četvoro djece, najstarijem sinu Joeu uvijek je bila iznimna podrška. U svojoj autobiografiji, Joe Biden se sjeća kako mu se jedna časna u sedmom razredu rugla zbog mucanja, nakon čega je Jean Biden došla u školu i rekla: "Još jednom se tako obrati mom sinu i iščupat ću ti taj prevjes s glave!"

Majka je Bidenu bila velika podrška u teškoj osobnoj tragediji: krajem 1972., tek što je izabran za senatora kao šesti najmlađi senator u povijesti SAD, Biden je u prometnoj nesreći izgubio suprugu i jednogodišnju kćer, a dva sina su jedva preživjela ozljede (zakletvu za Senat položio je u bolnici, uz njihove krevete).

U govoru na demokratskoj konvenciji 2008., na kojoj je izabran za podpredsjedničkog kandidata, Joe Biden govorio je koliko mu je značila njegova majka (koja je bila u publici):

Načelo moje majke je američko načelo: nitko nije bolji od tebe. Svi su tebi jednaki, i ti si ejdnak svakome. Moji roditelji naučili su ans da živimo svoju vjeru i cijenimo svoje obitelji. Naučili smo d aje rad dostojanstvena stvar, i da svatko može uspjeti ako se dovoljno trudi. Kad su me kao malog šakama obarali veći dječaci, ona me slala natrag na ulicu i govorila mi: "Sad ti njima raskrvari nos da možeš sutra proći ulicom." I to sam i činio.

Kad se zdravlje Jean Biden, udovice od 2002., pogoršalo, podpredsjednik je napustio dužnosti u Washington da bi bio uz majku; bio je s njom kad je preminula u obiteljskom domu u Wilmingtonu u Delawareu.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

CA
Cantalamessa
17:43 09.01.2010.

Poslije ove vjesti , njezin autor i urednik koji mu je dozvolio da napiše za nas stvarno nebitnu \"vijest\" trebaju se zapitati tko je ovdje lud...

OB
-obrisani-
17:57 09.01.2010.

ZANIMAJU ME MAJKE NASIH POLITICARA KOJE SVOJU DJECU NISU VASPITALE SAD POKRADOSE HRVATSKU NA SVAKOM KORAKU KAKVE SU TO ZENE BILE ZANIMA ME

KA
karambita
16:31 09.01.2010.

Kad umiru nase majke, nitko nista ne pise, a tamo neks americka baba umrla, pa koga to interesira, totalno zutilo