Spasio AIG

Umro milijarder Robert Benmosche, vlasnik Ville Splendid u Dubrovniku

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Robert Benmosche
Foto: Zvonimir Pandža/Pixsell
Villa Splendid
Foto: Zvonimir Pandža/Pixsell
Villa Splendid
28.02.2015.
u 00:11
Pod njegovim kormilom kompanija je cijeli dug vratila do 2012. godine.
Pogledaj originalni članak

Robert H. Benmosche, jedan od najbogatijih Amerikanaca i vlasnik Ville Splendid u Dubrovniku, umro je u New Yorku u 70. godini, objavio je NY Times.

Benmosche se proslavio spašavanjem osiguravajućeg diva AIG nakon što je nekad najveća svjetsku osiguravajuću tvrtku postala žrtvom velike svjetske krize. "Operacija spašavanja počela je sunčanog popodneva u Hrvatskoj u srpnju 2009. godine. Uživao je u mirovini u vili u Dubrovniku, dok se Jadransko more prostiralo ispred njega, a njegov vinograd je bio iza, kada je primio očajnički poziv iz New Yorka", piše New York Times kako su Benmoscha pozvali u American International Group.

Kompanija je izvijestila da je prije smrti bolovao od raka pluća, a na čelu AIG-a naslijedio ga je Peter D. Hancock. AIG je prije dolaska Benmoschea na čelo dobio 182 milijarde dolara pomoći te je bio označen kao "najomraženija kompanija u Americi". Pod njegovim kormilom kompanija je cijeli dug vratila do 2012. godine.

Rodio se u Brooklynu 1944. godine, a njegov djed je pola stoljeća radnije u SAD stigao iz Litve. Otac mu je vodio neuspješan motel u Monticellu, a Benmosche se još kao tinejdžer zaposlio kao vozač kamiona za Coca-Colu kako bi si platio studij na Sveučilištu Alfred gdje je diplomirao matematiku.

>>Američki milijunaš čeka da mu bageri sruše divlju gradnju

>>Američki milijarder traži pomoć premijerke Kosor

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar viki_nuland
viki_nuland
00:25 28.02.2015.

Spasio je AIG s 182 miljarde dolara ukradenih (da ukradenih) o poreznih obveznika kako bi se pokrili gubici privatne kabale. Socijalizam za privatnike miljardere i najgrublji oblik kapitalizma na granici robovlasnistva za stoku sitnog zuba.

Avatar Abcda
Abcda
00:27 28.02.2015.

Splendid bar ; Nekad bio strip-tease bar. Titin i Rankovicev susjed.

PL
plotto
06:56 28.02.2015.

"Umro milijarder Robert Benmosche, vlasnik Ville Splendid u Dubrovniku" !!! Naravno da je Benmosche pripadnik izabrane khazarske sekkte jer u SAD nije moguće biti milijarder ako ste niža gojimska vrsta.Samo izabranici talmudskog boga mogu biti milijarderi.Romantično filantropski opisi krvoločnih i beskrajno pohlepnih lihvara su posebno štivo !!