BANKARSTVO

UniCredito i Allianz kupuju Zagrebačku banku

20.12.2001.
u 00:00
* Bank Austriji odobreno preuzimanje Splitske banke
Pogledaj originalni članak

Talijanski UniCredito i njemački Allianz jučer su dobili prethodnu suglasnost Savjeta Hrvatske narodne banke za stjecanje 100 posto dionica Zagrebačke banke. Time su završeni višemjesečni, napeti i teški pregovori predstavnika hrvatskih institucija s predstavnicima druge najmoćnije talijanske bankarske grupacije. Ključan je bio pristanak UniCredita da proda svoj vlasnički udjel u Splitskoj banci, kako bi hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja imala dokaze da neće doći do stvaranja monopola. Stoga je na istoj sjednici Savjeta HNB-a odobreno Bank Austriji AG da preuzme 100 posto dionica Splitske banke.

Valja pojasniti da UniCreditovim i Allianzovim preuzimanjem Zagrebačka banke neće prijeći u strano vlasništvo iz jednog jednostavnog razloga - već je bila u pretežitom stranom vlasništvu. Sada bi Zaba trebala dobiti pravog strateškog partnera umjesto brojnih anonimnih stranih udjeličara.

Sada HNB-u i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja ostaje paziti hoće li doći do spajanja UniCredita s najvećom talijanskom bankarskom grupacijom IntesaBCI. Ona je, naime, vlasnica PBZ-a, pa bi zbog mogućeg spajanja tih dviju talijanskih bankarskih grupacija automatski mogla nastati monopolistička situacija na hrvatskom tržištu jer bi i Zaba i PBZ tada imale istog vlasnika. No, i iz jedne i iz druge bankarske grupe ove su godine stizale poruke kako to nije izgledna varijanta.

Nakon realizacije ponude UniCredito bi trebao imati 85 posto dionica Zagrebačke banke, a Allianz oko 15 posto. Trenutačno, prema podacima HNB-a, i jedan i drugi ponuditelj imaju po 9,9 posto Zabinih dionica, a ukupni je temeljni kapital Zabe 289 milijuna DEM.

- Rješenje koje smo pronašli najbolje je za sve strane jer potiče bankarsku konkurenciju na hrvatskom tržištu - izjavio je jučer zamjenik predsjednika Uprave UniCredita Roberto Nicastro. Zahvalio je HNB-u, DAB-u i Agenciji na profesionalnosti i korektnosti.

G. Drljača

Pogledajte na vecernji.hr