karlovačka županija

Upozorenja Zavoda za javno zdravstvo nakon poplava

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Upozorenja Zavoda za javno zdravstvo nakon poplava
22.02.2014.
u 15:23
Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije uputila je upozorenje posebno namijenjeno žiteljima područja koje je bilo poplavljeno.
Pogledaj originalni članak

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije uputila je upozorenje posebno namijenjeno žiteljima područja koje je bilo poplavljeno. Među mjerama sanacije nakon povlačenja poplavih voda izdvajaju:

Na područjima gdje se voda povukla potrebno je započeti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada), nakon čega je potrebno pranje vodom i deterdžentima. Završna dezinfekcija podova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, preporuča se upotreba klornih preparata (na pr. IZOSAN G) prema preporuci proizvođača. Pri čišćenju trebamo paziti na osobnu sigurnost i koristiti zaštitna sredstva ( gumene rukavice i čizme ). Zidove premazati algicidima.Nakon isušivanja stambenih
prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine koji su bili u doticaju s poplavnim vodama.Po
mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izlijevanja, a ako je došlo do izlijevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom. Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijama.

Uputili su i upute o sanaciji bunara:

Prostor oko bunara sanirati odstranjivanjem prvog sloja zemlje i onečišćenja nabijanjem sloja gline oko bunara te popraviti oštećene zidove bunara. Spriječiti punjenje bunara otpadnim površinskim vodama.Ispumpati svu vodu iz bunara, a zidove bunara iščetkati otopinom dezinficijensa (npr. na bazi klora) pripremljenom prema uputi proizvođača. Kada se bunar napuni podzemnom vodom provesti postupak hiperkloriranja uz nadzor stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo i uz sudjelovanje lokalnih vatrogasnih službi, Crvenog križa ili DUZS-a.Nakon provedene dezinfekcije (npr. preparatima na bazi klora), voda se može koristiti nakon vremena određenog od strane proizvođača (minimalno 30 minuta). Obavezno se treba pridržavati uputa o rukovanju s dezinficijensom, a pri radu s granulatom ili otopinama klora preporučuje se koristiti zaštitnu odjeću, masku, gumene čizme, te gumene ili plastične rukavice.

Uz to upozoravaju stanovništvo kako treba pojačati mjere osobne higijene, češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje zdravstveno ispravne vode i po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava. U slučaju pojava znakova crijevnih zaraznih bolesti obratiti se izabranom liječniku, a ukoliko je došlo do ozljeđivanja obavezno se javiti izabranom liječniku radi zbrinjavanja rane i cijepljenja protiv tetanusa.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.