CHRISTIAN SCHMIDT

Ured Visokog predstavnika objavio 10 mjera za unapređenje funkcionalnosti BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sarajevo: Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sarajevo: Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sarajevo: Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
04.10.2022.
u 17:36
Pojednostavljeno je i imenovanje sudaca u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH te unaprijeđena proporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda i regionalna zastupljenost Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Pogledaj originalni članak

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) Christiana Schmidta objavio je deset mjera na Twitteru s kojim će se unaprijediti funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

- Nakon ovih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani dužnosnik, neće više moći držati Federaciju taocem - kazao je u nedjelju navečer Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt i to je ponovljeno u današnjem tvitu.

Na Twitter računu OHR-a nabrojane su uvedene mjere, među kojima je i ona koja unapređuje odlučivanje u Federalnom parlamentu s jasnim rokovima kako bi se spriječile blokade.

 


Mjere prenosimo u cijelosti.

"Pojednostavljeno je imenovanje sudaca u Ustavni sud Federacije BiH te mjere kojima se sprečava zlouporaba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa s pitanjima koja nisu jasno navedena u Ustavu Federacije BiH.

Pojednostavljeno je i imenovanje sudaca u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH te unaprijeđena proporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda i regionalna zastupljenost Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Pojednostavljena je procedura izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te poboljšana transparentnost i ekspeditivnost u procesu potvrde listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

Pojednostavljena procedura za nominiranje kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, pojašnjena i zakonodavno utvrđena ograničenja u pogledu zastupljenosti kako bi se podstaklo stvaranje koalicija i spriječila prezastupljenost.

Dan je nalog parlamentarnim tijelima u Federaciji BiH da osiguraju sudjelovanje građana, uključujući i mlade, u zakonodavnom odlučivanju", stoji u mjerama, prenosi Vecernji.ba.

VIDEO: Prevara na izborima u RS

KAKO JE TEKLO LOBIRANJE

Visoki predstavnik donio izmjene uz lobiranje SAD-a, Vatikana i Plenkovića

Konzultacije Plenković - Schmidt bile su česte i detaljne. Istodobno, Schmidt je bio suočen s golemim pritiscima, prvenstveno s bošnjačke strane. Naposljetku je visoki predstavnik kazao da neće ići odmah s reformama, ostavivši razdoblje da se akteri u BiH sami dogovore, iako je s velikom sigurnošću znao da se neće dogovoriti. Procijenio je ipak da će paket promjena predstaviti nakon izbora kako ne bi došlo do antagonizama u bošnjačkom tijelu i utjecaja na rezultate izbora. To je i učinio, sat nakon zatvaranja birališta. U danima nakon kongresa EPP-a u Rotterdamu pitanje reformi se jako aktualiziralo, što je bila izrazita promjena u odnosu na, primjerice, nekoliko godina prije kad se o nečemu takvom nije moglo ni razgovarati. No za te poteze Schmidt je, naravno, trebao ohrabrenje i drugih zemalja, pogotovo tzv. Kvinte - SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Francuske. Hrvatska politika i diplomacija uložila je goleme napore u lobiranje prema tim zemljama

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
00:02 05.10.2022.

Znači li to da Komšić nije pobjedio?

DU
Deleted user
07:30 05.10.2022.

Nikad se BiH nece rjesiti zapadni vladara,prvo turci,pa austrugarska,pa partizani,pa evo dodje svabo na vlast u BiH,jadna je i ta septicka jama.....

KR
Krotila
18:09 04.10.2022.

Herceg ⚔ Bosna