Bogata obitelj

USKOK na računima don Vinka Sanadera pronašao 3 mil. kuna

Foto: Vanja Zubčić/Vecernji list
USKOK na računima don Vinka Sanadera pronašao 3 mil. kuna
15.01.2011.
u 22:33
Nijedan račun, potvrdio nam je izvor blizak istrazi, nije crkveni nego ih je sve otvorio brat bivšeg premijera - župnik Gospe od Otoka u Solinu
Pogledaj originalni članak

Podaci iz istražnog spisa protiv bivšeg premijera Ive Sanadera otkrivaju da su članovi njegove uže i šire obitelji redom postali bogataši. Posljednji takav podatak objavio je Jutarnji list, a njegovu vjerodostojnost nam potvrđuje izvor blizak istrazi, a koji govori kako je još prije dva mjeseca utvrđeno da Vinko Sanader, brat bivšeg premijera i župnik svetišta Gospe od Otoka u Solinu, na više različitih bankovnih računa ima pohranjene veće svote novca, i to u različitim valutama koje bi se preračunate u kune mogle zaokružiti na tri milijuna kuna.

Nijedan račun, kaže naš sugovornik, nije crkveni, već ih se sve osobno otvorio Vinko Sanader. Računi, doznajemo, nisu blokirani i don Sanader novcem može slobodno raspolagati.

Novac za gradnju crkve?

Da mu brat nije postao premijer i predsjednik HDZ-a, za don Vinka Sanadera vjerojatno se ne bi čulo mnogo dalje od granica njegove župe. Ili barem Splitsko-makarske nadbiskupije, kojoj pripada. Međutim, rastom moći i utjecaja brata-premijera, rasla je važnost i značenje brata-župnika, pa se s vremenom po Splitu i njegovoj okolici pričalo kako se gotovo ništa u lokalnoj politici nije moglo napraviti bez Sanaderova blagoslova. Don Vinkova, dakako. Njegovi dugogodišnji kolege svećenici tvrdili su pak da ga činjenica da ima tako utjecajnog brata-premijera nimalo nije promijenila, nego da je ostao posve isti, jednostavan i otvoren prema ljudima, sklon radu s mladima, a u više od dva i pol desetljeća u njegovu radu u župi nije bilo nikakvih problema.

Kada se sunovratila zvijezda brata-premijera, krenuo je obračun i s don Vinkom Sanaderom, pa je u javnost plasirana priča kako je jednom splitskom piscu oteo suprugu, kupio joj stan i da pred očima cijele župe s njom živi u grijehu. Sanader to nije htio ni komentirati, dok su u nadbiskupiji poručili da su to obične gluposti i da ne misle mijenjati župnika u Solinu, jer je cijela priča plod mašte ostavljenog supruga pisca.

Štoviše, iz nadbiskupije su pred solinskog župnika stavili jedan od najzahtjevnijih zadataka u njegovoj karijeri, a to je gradnja nove crkve u svetištu Gospe od otoka i pripadajućeg pastoralnog centra. Radi se o tisućama četvornih metara, pa novac koji je pronađen na njegovu računu može biti i za tu namjenu. Dakako, ako je na računu župe. Svaki drugi “poziv na broj” don Vinkova računa s otkrivena tri milijuna kuna bacit će sasvim drugu sliku na djelovanje toga iskusnog pastoralca koji je jednako omiljen kako u vjerničkim tako i u svećeničkim krugovima.

Štedili za djecu

Ogroman iznos je, podsjetimo, otkriven i na računu Sanaderova punca, Ivana Šarića otvorenom u Austriji. Ovaj umirovljenik koji živi od relativno skromnih primanja na inozemni je račun pohranio oko milijun eura. Navodno je Šarić u USKOK-u rekao da to nije on stavio na taj račun, no bez obzira tko ga je otvorio, radi tih je novaca u Austriji otvoren postupak zbog sumnje u pranje novca.

Pozamašne svote našle su se i na računima Sanaderovih kćeri, Brune i Petre, a navodno se radi o više od milijun kuna. Iz kruga obitelji Sanader može se čuti kako taj novac pripada upravo kćerima jer da je posrijedi iznos koji se skupljao godinama i to tako da su roditelji svakoga mjeseca kćerima na račun uplaćivali po tisuću kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 108

Avatar tomasesi
tomasesi
00:47 16.01.2011.

Đavao je u crkvi! Pomolite se.

ML
mlado
22:55 15.01.2011.

Sigurno je to pošteno stekao... Kao i mnogi političari. To nije ništa drugo nego naporan i mukotrpan rad. Mito i korupcija nikako ne dolaze u obzir. Ma ne, nikako.

MU
munemglobal
23:43 15.01.2011.

PONOVO RADI BIOSKOP!!!! Prisjetite se naših nezaboravnih filmova uz iPhone aplikacije: MARATONCI, KO TO TAMO PEVA, BALKANSKI ŠPIJUN Kupujte domaće!!!