USKOK OPTUŽIO OSMORICU

Podijelili zločinačku grupu na tri kraka pa ilegalcima uzimali i 300 eura po osobi za prijevoz do Slovenije

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Reportaža iz Maljevca i op?ine Cetingrad gdje je migrantska ruta
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Reportaža iz Maljevca i op?ine Cetingrad gdje je migrantska ruta
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Reportaža iz Maljevca i op?ine Cetingrad gdje je migrantska ruta
29.11.2022.
u 08:45
USKOK optuženike tereti da su ovako prebacili najmanje 214 ilegalnih migranata, pri čemu su ukupno sebi pribavili 30.150 eura
Pogledaj originalni članak

Osam osoba, među kojima je šest državljana Hrvatske, jedan državljanin BiH i jedan državljanin Ukrajine optuženi su za krijumčarenje ljudi i krivotvorenja isprava, a optužnicu je protiv njih podigao USKOK.  Tereti ih se da su od 10. ožujka do 23. srpnja 2022. na širem području Rijeke, krijumčarili ljude, prema ranijem dogovoru s nepoznatim osobama iz Srbije i Turske.

"Posao" je odrađivan u sklopu zločinačke grupe, bio je podijeljen na tri kraka,  a svaki član grupe imao je svoj zadatak. Terete se da su organizirali prihvat većeg broja stranaca koji su ilegalno iz BiH ušli u Hrvatsku, a potom su organizirali njihov transfer do slovenske granice.

Za prvi dio te priče bio je zadužen prvooptuženik koji je bio zadužen i za troškove, pa se brinuo o nabavi, održavanju i popravku vozila za prijevoz stranaca te mobitele.  Ujedno je organizirao i smještaj, čuvanje i daljnji transport ilegalnih migranata do neposredne  blizine granice sa Slovenijom.

Kada bi ilegalce dovezli do granice, dalje bi uz pomoć  i vodstvo zasad neutvrđenih osoba kretali kroz šumu, a zatim su prevoženi u Sloveniju. Za to im se uzimala naknada od najmanje 150 eura po osobi.

Za prijevoz ilegalnih migranta bila su zadužena dva optuženika  koji su ih osobnim vozilima prevozili dalje prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Hrvatske prijeđu u Sloveniju. Konkretne upute o broju osoba koje treba preuzeti, vremenu i lokaciji njihovog preuzimanja i iskrcavanja te cijeni usluge prijevoza davao  prvooptuženik koji je ujedno za vodiče organizirao smještaj i njihov prijevoz iz Rijeke u šumski predio neposredno uz slovensku granicu. USKOK optuženike tereti da su ovako prebacili najmanje 214 ilegalnih migranata, pri čemu su ukupno sebi pribavili 30.150 eura

Unutar zločinačke grupe bio je organiziran i drugi krak tog "posla" o kojem se brinuo drugooptuženik kojeg se tereti da je krijumčarenje organizirao s nepoznatom osobom iz Srbije. I on se brinuo za prijevoz ilegalaca do Slovenije, njihov smještaj, čuvanje, prehranu a po potrebi odjeću, obuću i tehničke uređaje za punjenje mobitela za vrijeme njihovog boravka na širem području Rijeke.

Osim toga je organizirao i njihov transport do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom od kuda su ilegalni migranti izvan graničnog prijelaza prevoženi u Sloveniju, a potom i u druge zemlje Europske unije za novčanu naknadu od najmanje 300 eura po osobi. 

Dvojica optuženika koja su radila po njegovom nalogu preuzimali su ilegalne migrante u blizini državne granice na području Ličko-senjske županije, a zatim su ih dalje osobnim vozilima prevozili na šire područje Rijeke i prema  Sloveniji.  Terete se da su ovako prebacili najmanje 23 ilegalna migranta čime su stekli nepripadajuću imovinsku korist od najmanje 9150 eura.

Ostatak posla  je pak organizirao trećeoptuženik, koji se brinuo o prihvatu većeg broja stranaca koji su ilegalno ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, a on je ilegalcima uzimao 150 eura po osobi. Njegov krak grupe se tereti da je ovako prebacio najmanje 19 ilegalnih migranata čime su stekli materijalnu korist  od ukupno 4800 eura.  USKOK je u optužnici tražio da se istražni zatvor produlji jednom optuženiku.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.