Sjednica biskupa

Uskoro počinje s radom sud koji će rješavati pitanja nevaljanosti ženidbe

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
biskupi
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
biskupi
07.03.2014.
u 15:50
– To nije tehničko pitanje nego pitanje ozbiljne odgovornosti prema onoj vrijednosti braka koja je Božja ustanova i s druge strane prema čovjeku koji je u toj ustanovi – objasnio je biskup Škvorčević.
Pogledaj originalni članak

U Biskupskom domu u Požegi danas je održana skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na kojoj je glavna točka dnevnog reda bilo uspostava Međubiskupijskog suda.  Na početku sjednice biskup domaćin Antun Škvorčević pozdravio je nazočnog đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolitu Đuru Hranića, srijemskoga biskupa Đuru Gašparovića te kancelare navedenih biskupija.

Nadbiskup Hranić je podsjetio da Đakovačko-osječka crkvena pokrajina djeluje već šest godina i da se u tom razdoblju mnogo toga postiglo. – Jedan od plodova naših zajedničkih nastojanja je i Međubiskupijski sud prvoga stupnja. Do sada su se parnice s područja naše metropolije rješavale na Metropolitanskom sudu u Zagrebu. Kroz protekle godine naše su biskupije poradile na formaciji i dodatnom obrazovanju svećenika i vjernika laika tako da smo dobili stručne osobe i na taj način stekli uvjete  da možemo uspostaviti sud za našu metropoliju. Vjerujemo da će to doprinijeti brzini rješavanja parnica i olakšati situaciju vjernicima koji se obraćaju ovom sudu i traže da se ispita nevaljanost njihove ženidbe – objasnio je nadbiskup Hranić.

Napomenuo je da su nedavno dobili odobrenje od Apostolske signature iz Rima za uspostavu Suda koji će imati svoje sjedište u Đakovu te podružnicu u Požegi. Požeški biskup Antun Škvorčević je napomenuo da je u pripremi biskupska sinoda koja će se održati u Rimu te da je papa Franjo mnoge potaknuo pa tako i hrvatsku javnost na razmišljanje o pitanjima života rastavljenih osoba u Crkvi. Crkva mora uzeti u obzir, nastavio je biskup, neke situacije vezane za čovjeka i poteškoće u braku koje su se promijenile. Posebno se to odnosi na donošenje kriterija koje će Sudovi uzimati u obzir vezano za proglašenje nevaljanosti braka. – To nije tehničko pitanje nego pitanje ozbiljne odgovornosti prema onoj vrijednosti braka koja je Božja ustanova i s druge strane prema čovjeku  koji je u toj ustanovi – objasnio je biskup Škvorčević.

>>Biskup Košić o izjavi da su na vlasti 'sinovi udabaša': Vlada li demokracija ili jednoumlje?

>>Papa Franjo: Ne osuđujte razvedene. Poduprite ih!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DJ
darko.juric.737
11:54 08.03.2014.

što Bog spoji čovjek neka ne rastavlja kad su farizeji postavili pitanje Isusu o otpustu svojih žena preko otpusnog pisma odgovor je bio jasan : Mojsije vam je to dopustio zbog tvrdoće vaših srdaca... brakovi se upravo raspadaju zbog tvrdih karaktera ( sebičnost , egoizam , oholost , zavist , neposlušnost ) koji ne poznaju žrtvu proučite dakle Kristov karakter ( sebedarje , milost , poniznost , radost , poslušnost do smrti ) i nosite svoj križ , jer bez križa nema spasenja , zagrlimo svoj križ kao slamku spasa i uživajmo u Životu .

Avatar rokoprčina
rokoprčina
16:17 07.03.2014.

Oće li to oni iz vlastite prakse?

JA
james49
17:26 07.03.2014.

A kad će osnovita sud koji će suditi pedofilima iz njihovih redova?