PRVI NACIONALNI PLAN U RH

Bačić objavio novu strategiju za stanove 'Svjestan sam da će jedna mjera izazvati polemike'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Nakon sastanka parlamentarne većine javnosti se obratio ministar Branko Bačić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Svečano otvorenje 51. međunarodnog sajma namještaja Ambienta i sajma arhitekture i graditeljstva ArhiBau
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Nakon sastanka parlamentarne većine javnosti se obratio ministar Branko Bačić
Foto: Mateja Šobak
18.10.2024.
u 11:56
Vlada je najavila niz mjera koje planiraju uvesti u pet godina za priuštivo stanovanje. Bačić je naveo kako će aktivirati prazne stanove, uvesti javno-privatno partnerstvo, izgraditi studentske domove...
Pogledaj originalni članak

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je predstavio prvi Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine. Radi se o prvom takvom dokumentu u 34 godine hrvatske državnosti, a kojim će država kroz mjere uložiti ukupno 1,2 milijardi eura u priuštivo stanovanje. 

– Proteklih godina bilježimo snažan rast cijena nekretnina. Do toga je dovelo ulaganje u nekretnine, a s obzirom na niske kamate kod štednje, mnogi su građani imovinu preveli u nekretnine, prije svega kuće i stanove. Samim time s tržišta je povučen velik dio nekretnina, a u najvećem dijelu su prazne. Drugi bitan razlog jest činjenica da je porasla potražnja stranih državljana, veći dio se plaćao gotovinom. Treći, možda i najvažniji, jest taj da je uslijed ruske agresije došlo do inflacije. Ukupno 40 posto stambenog fonda, od ukupno 2.380.000 stambenih jedinica u Hrvatskoj, ne služi stanovanju – objasnio je, dodajući kako je procjena različitih institucija da Hrvatskoj nedostaje od 232.000 do 286.000 stanova. 

Gore od nas su Latvija, Rumunjska, Bugarska i Poljska, kada je riječ o napučenosti u stanovima u Europi, gdje smo pri samom vrhu. Osim toga, mladi napuštaju dom s prosječno 33,4 godine, iznio je Bačić podatke. Indeks priuštivosti, odnos između prosječnog neto dohotka u kućanstvu i medijalne cijene stana u toj jedinici lokalne samouprave nije isti u Hrvatskoj – u Dubrovniku se s godišnjom plaćom može kupiti tek 3,2 kvadrata stana, u Zagrebu 6,7 kvadrata, a u Vukovaru 21,8 kvadrata.

– Naši su ciljevi prostor u funkciji stanovanja i održivo stanovanje. Aktivacija praznih nekretnina jedan je od prvih planova, ali i mjera gradnje novih stambenih jedinica. Jedna od mjera kako bismo aktivirati prazne nekretnine jest i uvođenje poreza na nekretnine koji je praktično porez na stambene nekretnine koje nisu u funkciji stanovanja, što nam je jedna od temeljih mjera. Međutim, nikada ne može porezna politika riješiti sve izazove priuštivog stanovanja, tako da to nije dovoljno. Kada bi on bio sam po sebi dovoljan, onda one države članice EU koje ga imaju ne bi imale problem priuštivog stanovanja, a svjedoci smo da je EU u sličnoj situaciji – objasnio je Bačić. 

Izmjena zakona

Ministar je najavio da će Vlada i sve nekretnine koje su u državnom vlasništvu u godinu ili dvije, a koje nisu useljive, aktivirati i urediti u sklopu druge mjere aktivacije praznih nekretnina. Nadalje, Bačić navodi uz to kako je nužno zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica u apartmane koji služe kratkoročnom najmu. 

 POVEZANI ČLANCI:

Potpredsjednik Vlade

Bačić o Milanovićevu protivljenju slanja hrvatskih časnika u Njemačku: 'Dok je bio premijer, provodio je drugačiju politiku...'

"Politika koju zastupa predsjednik Republike danas u velikoj mjeri odstupa od onoga što je ova država davno proklamirala kao svoje strateške ciljeve, a što je uostalom i sam, kao premijer  2015. proklamirao", rekao je Bačić u izjavi novinarima komentirajući Milanovićevo protivljenje slanju hrvatskih časnika u Wiesbaden, u NATO misiju NSATU. Drži da će takav stav Milanovića u velikoj mjeri erodirati poziciju Hrvatske i njezinu ulogu i značaj i u NATO-u i EU

– Godišnje imamo 50.000 zahtjeva za apartmane. Sprečavamo daljnje urušavanje stambenih jedinica. S obzirom na nesigurnost pravnog okvira, brojni se ne usuđuju ići u dugoročni najam pa onda svoj stan radije ostavljaju prazan. Mi ćemo izmjenama pravnih akata osnažiti poziciju i najmoprimca i najmodavca – kaže Bačić. Vlada želi uvesti i "Revolving fond" koji će se puniti sredstvima najmoprimaca, povratom kredita, ali i europskim sredstvima, a koji bi trebao financirati zadrugarsku gradnju.

Tu je i gradnja novih studentskih domova, najavio je Bačić, kao i implementiranje novog zakona o gradnji. Ministar je najavio i zakon o prostornom uređenju gdje će biti prvi put definiran "prostor za priuštivo stanovanje".

– Taj će prostor imati brži i fleksibilniji pristup u realizaciji izgradnje. Svim investitorima poručujemo kako ćemo im omogućiti lakši pristup, ali je obveza da dio stambenih zgrada ostavljaju za priuštivo stanovanje. Morat ćemo napraviti lokalne programe kako bismo mogli distribuirati ta sredstva iz države – objasnio je. 

Novi pristup pružit će i izmjena jednog od najvažnijih pravnih akata u idućoj godini – Zakon o društveno poticanoj stanogradnji, objašnjava dalje Bačić. Uvodit će se novi način izgradnje zgrada, a to će podrazumijevati raznolikosti među jedinicama lokalne samouprave. Čak 50 posto tih stanova bit će za najam, a 50 za prodaju, s time da će se postotak prilagođavati posebnostima svake jedinice lokalne samouprave.

Javno-privatno partnerstvo

Bačić kaže kako je svjestan da će program priuštivog stanovanja izazvati najviše polemika, i to u dijelu koji se odnosi na stambene jedinice u privatnom vlasništvu. Program će obuhvatiti kućanstava koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, pri čemu će prioritet u Programu imati mladi. 

Putem javno-privatnog partnerstva uspostavit će se javni poziv svim najmodavcima i vlasnicima praznih stanova da ih prijave u program priuštivog najma i u njihovo će ime tim nekretninama u svrhu najma upravljati APN. Agencija će u dvije rate isplatiti najmodavcima iznos za razdoblje u kojem će taj stan biti u najmu i preuzeti sve što se tiče odnosa sa najmoprimcem, a Agencija će u taj stan useliti najmoprimca koji će mjesečno isplaćivati priuštivi iznos najamnine koji će ići u revolving fond.

– Time jamčimo sigurnost najmodavcima. Kada bi se vlasnici 5 posto od 600.000 nekretnina odlučilo za to, riješili bismo problem 30.000 stanova u kratkom vremenu u kojem te stanove ne možemo sami izgraditi. Uz to, država će kupcima stanova vraćati pola iznosa PDV-a za kupnju stana ako se kupuje prva nekretnina. Ipak, neće se vraćati porez ako je stan iznad kriterija koje ćemo mi uspostaviti – objasnio je. U 23 godine izgrađeno je 9000 stanova, napomenuo je Bačić, a ovim planom sada planiraju isto napraviti u 5 godina. Kombinacijom svih modela POS-a planira se izgraditi 8000 stambenih jedinica.

Kako javno-privatno partnerstvo izgleda na primjeru?

U Vladi navode kako bi, primjerice, obitelj s dvoje djece mlađe od 14 godina najam stana u Zagrebu plaćala 571 euro. To je, naime, 30 posto od ukupne medijalne plaće dvije odrasle osobe koja iznosi ukupno 2118 eura, s time da se od tog iznosa odbijaju i cijene režija od prosječno 213 eura, što se, prema Vladi, smatra priuštivim stanovanjem. Svi koji troše više od 30 posto dohotka na stanovanje imat će pravo na takav najam, objašnjava Bačić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

DA
dallas1974
10:45 18.10.2024.

Zašto bi netko pustio stanare u svoj stan? Plaćali oni stanarinu ili ne, zbog HR pravosuđa godinama će ih "izbacivati" iz stana a oni neće plaćati stanarinu. Vlasniku stana će doći ovrha zbog neplaćenih računa stanara. To treba prvo riješiti.

SS
simpatican.simpa
10:42 18.10.2024.

I tko je oprao, zamračio najviše love u tom građevinskom businessu ? Tko je vlasnik tih neiskorištenih stanova ?!?!? Što je radila porezna uprava i brojne građevinske inspekcije koje su žmirile i davale podršku takvoj gradnji. Naravno da je za to kriv drug Tito, Putin, Ovo izvješće je poraz izvršne i pravosudne vlasti, priznanje da sudjeluju u korupciji i pranju novca. Kod nas ne funkcionira najvažniji institut - PORIJEKLO IMOVINE.

PA
papiribica
11:18 18.10.2024.

Zagreb - rijetko zapušten grad. Infrastruktura 0, ne krpaju se ni rupe na asfaltu, troši se na lijeve ”udruge”, a cijena stanova kao da su u Londonu.