ministrica u Vrbanji

Uskoro započinje obnova kuća stradalih u poplavama u Posavini

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Uskoro započinje obnova kuća stradalih u poplavama u Posavini
26.06.2014.
u 14:53
Anka Mrak Taritaš dodala je da bi proces obnove u stradalim područjima mogao potrajati godinu dana s tim da će prvo biti useljive kuće koje su najmanje stradale u poplavama
Pogledaj originalni članak

- Obnova kuća stradalih u poplavama u županjskoj Posavini započet će za najmanje dva tjedna, a prvi povratnici u obnovljene kuće moći će se vratiti već tijekom rujna, rekla je to danas nakon sastanka u Vrbanji sa predstavnicima županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje i načelnicima stradalih općina ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Dodala je da bi proces obnove u stradalim područjima mogao potrajati godinu dana s tim da će prvo biti useljive kuće koje su najmanje stradale u poplavama.

– Osnovni preduvjet početka radova bila je izrada i usvajanje Zakona o saniranju posljedica katastrofe u Vukovarsko – srijemskoj županiji koji će sutra biti objavljen u Narodnim novinama, a na snagu će stupiti u subotu. Bez obzira na to mi smo napravili sve pripremne radove kao i program po kojem će se obnavljati zgrade i on će se naći na sjednici Vlade 3. srpnja, rekla je ministrica pozivajući same mještane kao i zaposlene u javnim radovima da započnu sa uklanjanjem podnih obloga i žbuke do razine do koje je u objektima vila voda.

Dodala je i da je na poplavljenim područjima nešto manje od 600 zgrada koje su opasne za život, a koje će stručnjaci narednih dana obići još jednom kako bi se utvrdilo moraju li se rušiti ili je moguća njihova obnova. Prva rušenja označenih građevina započet će za desetak dana. Istaknula je kako je želja da se obnova stradalih objekata provede kvalitetno. Upravo radi toga jedna je od ideja da se podovi od parketa ne postavljaju odmah u obnovljene objekte nego da se to napravi naknadno. Naime, prvo bi bili postavljeni linoleumi. Pojasnila je da se na taj način žele spriječiti mogući slučajeve pojave gljivica u obnovljenim objektima i to samo iz razloga što se sa obnovom žurilo i nisu poštivala pravila struke.

>> U mjesec dana samo 200 kuna pomoći za žrtve poplave

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZD
zdepar
19:26 26.06.2014.

naglasak na USKORO

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:44 26.06.2014.

Katastrofalne poplave uzrokovane dugotrajnom jakom kišom i istovremenim maksimumom bujičnih riječnih voda iz BiH bile su tragedija koja se javlja jednom u tisuću godina. Priroda koju do kraja ne poznajemo pokazala je svoju moć. Međutim, najveća tragedija se desila na mjestu novoizgrađenog nasipa, voda je prodrla kroz podlokani nasip. U tome trenutku u Zagrebu HDZ ima "poticajni dernek" iako je već Orljava potopila stotine kuća. Ali dernek zbog "važnih izbora" nije otkazan, došli su i slavonski aktivisti HDZ-a u Zagreb iako je u tome trenutku već svakome bilo jasno da se dešava katastrofa. Video snimljen na skupu može se pogledati na YouTube, svi radosni i veseli, a crna voda upravo ruši nasip i uništava ljudima sve njihovo. Crveni križ je posebna priča. Bili su brzi u objavi telefona i žiro računa. Šaljite novac! Za pomoć stradalima. Hitno je! A onda političke kombinacije. Prvo organizirane žalbe aktivista i dužnosnika HDZ-a "s terena". Te nesposobna vlada, te nema obećane pomoći, nitko ne pomaže ... Mediji upregnuti u kola, svi po vladi koja provodi dane na terenu. A kad tamo Crveni križ nije nikome dao niti kunu. Aktivist HDZ-a na čelu Crvenog križa dosjetio se da će ankete pokazati pad povjerenja u SDP-ovu vladu. Što duže neće Crveni križ dodjeliti pomoć to će više razjareni i očajni ljudi svoju ljutnju iskazivati neprema onima koji sui "dernečili" kad je pukao nasip, već prema vladi SDP-a. Rezultat je poznat, vlada gubi povjerenje u anketama građana, aktivist HDZ-a na čelu Crvenog križa lukavo odradio prljavi stranački posao, Crveni križ nikome nije dao ništa, stradalnici i svi mi prevareni. Hoće li vlada konačno nešto poduzeti i takve koji pokupe novac za humanitarnu pomoć i nikome ga ne dodjele ukloni s pozicija na kojima se tako ponašaju? Može li se nevladinoj udruzi pod kontrolom HDZ-a stati na kraj u ovakvom sramoćenju ideje pomoći građanima putem Crvenog križa?