PREDSJEDNIKU HND-A

Ustavni sud tvrdi da je otkaz Hrvoju Zovku na HRT-u bio zakonit, Hedl: 'To je cijena koju plaća'

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Dodjela medijske Nagrade Europa za najuspješnija ostvarenja u području praćenja europskih politika i njihovog utjecaja na svakodnevicu građana
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: HND je dodijelio nagrade za najbolja novinarska ostvarenja u 2023. godini
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Konferencija za novinare HND-a uoči glasovanja u Saboru o izmjenama Kaznenog zakona "Lex AP"
26.09.2024.
u 18:33
Hrvoju Zovku Ustavni sud nije osigurao zaštitu od arbitrarne i nepravilne odluke Vrhovnog suda, te nije ispunio svoju zadaću, navodi odvjetnica Vanja Jurić
Pogledaj originalni članak

Ustavni sud odbacio je ustavnu tužbu Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND), u slučaju nezakonitog otkaza na HRT-u još 2018. godine. Zovko je ranije podnio ustavnu tužbu kao odgovor na odluku Vrhovnog suda koji je bio poništio sve ranije odluke sudova, a koje su nalagale kako je njegov otkaz nezakonit. Povodom svega se oglasio i potpredsjednik HND-a i cijenjeni novinar Drago Hedl. 

- To je cijena koju Hrvoje plaća zbog javnih prosvjeda HND prema prozorima AP-a i protiv Lex AP-a, javnih istupa i borbe za slobodu medija. Ne smijemo dopustiti da nas i njega slome, mada on sve to, za razliku od nas,  jako skupo plaća i osjeća na svojoj koži. Fascinantna je brzina kojom je Ustavni sud donio presudu, za njihov uobičajeni način rada ovo je brzina svjetlosti - poručio je. 

Inače, odvjetnica Hrvoja Zovka, Vanja Jurić, navela je za Index kako odluka nije u skladu s činjenicama koje su tijekom postupka utvrdili i općinski i županijski sud. 

- Zadaća Ustavnog suda je da štiti temeljna prava građana, koja uključuju i ustavna prava na rad i pravično suđenje. Ustavni sud, u ovom slučaju, nije ispunio tu zadaću, s obzirom da Hrvoju Zovku nije osigurao zaštitu od arbitrarne i nepravilne odluke Vrhovnog suda - kazala je. 

POVEZANI ČLANCI:

Inače, radi se o izvanrednom otkaz ugovora o radu još iz 2018. koji je tada bio na funkciji izvršnog urednika HTV-a 4. Iako su i Županijski i Općinski sud odredili kako je taj otkaz bio nezakonit, Vrhovni sud je poništio te odluka, a Ustavni je 12. rujna ove godine u sastavu Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović, donio odluku da se žalba, odnosno zahtjev za reviziju postupka - odbija.

>> VIDEO U Zagrebu se planira postavljanje više od 2200 polupodzemnih spremnika za odlaganje otpada

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VA
VanjaPlank
18:51 26.09.2024.

Sud je donio jedinu moguću presudu. Zovko godinama misli da je iznad zakona i da za njega pravila ove države ne vrijede.