NAGLASAK

Utopija zvana bosanska nacija

21.08.2007.
u 18:45
Pogledaj originalni članak

Već odavno niti jedan bošnjački političar ili intelektualac u javnosti nije istupio s tezom o bosanskoj naciji. Dakako, ne treba se zavaravati da dio bošnjačke političke i intelektualne elite i dalje ne sniva utopistički san o bosanskoj naciji. I dok zagovornici takve pogubne politike u BiH mudro šute, umjesto njih javio se njemački veleposlanik Michael Schmunk.

Naravno, Schmunkova bosanska nacija daleko je od one koju snivaju bošnjački nacionalisti, no i kao takva opasnost je za opstanak BiH. Bit će prije da je Schmunk mislio na izgradnju bosanskohercegovačkoga identiteta s obzirom na to da u BiH gotovo ne postoji ništa što bi zemlju Bosnu i zemlju Hercegovinu, RS i FBiH te tri konstitutivna naroda povezalo u jedno društvo, a koje bi kasnije izrodilo normalnu državu BiH.

No stvaranje kakvog takvog bh identiteta ima jedan bitan preduvjet - bh administracija, dakle država, prema svima se mora odnositi jednako, što danas nije slučaj. Poznato je da je za vrijeme Austro-Ugarske bilo pokušaja stvaranja bosanske nacije, no takvi su pokušaji propali jer su već tada u BiH postojali jasno izgrađeni nacionalni identiteti Hrvata i Srba. Možda je najbolji odgovor na Schmunkove istupe dao ugledni sarajevski profesor Filozofskog fakulteta Ugo Vlaisavljević u knjizi "Etnopolitika i građanstvo".

Vlaisavljević zaključuje: "BiH ne može biti konstituirana kao nacija-država, jer mora osigurati jednakopravnost i konstitutivnost triju nacija". Politolozi idu dalje pa kažu da je za opstojnost složenih država, koje su u pravilu federalne, puno veća opasnost unitarizam i pokušaji asimilacije, nego što je separatizam tzv. manjinskih skupina. Bivša zajednička država SFRJ najbolji je pokazatelj koliko je unitarizam opasan. Upravo je moćna SFRJ srušena u Beogradu, a političko Sarajevo svako malo ponavlja gafove Beograda, ne shvaćajući da BiH najveća opasnost prijeti upravo od onih koji u 21. stoljeću žele stvoriti novu bosansku naciju.

Pogledajte na vecernji.hr