danas u Večernjem

Uzburkan dio hrvatske crkvene javnosti

Foto: VL
Uzburkan dio hrvatske crkvene javnosti
15.10.2014.
u 07:21
U radikalnijim vjerničkim krugovima vijest je primljena s negodovanjem, a neki se na društvenim mrežama čude što su “homoseksualci uopće spomenuti u ovome dokumentu”.
Pogledaj originalni članak

Revolucija? Ne. Ništa se nije promijenilo? Ne. Veliki korak naprijed – da.

Tako bi ukratko mogao glasiti sažetak reakcija prvoga dana nakon što je u Vatikanu objavljen “Relatio post disceptationem” s biskupske sinode, koji je otvorio vrata Crkve homoseksualnim osobama. Međutim, nekoliko uglednih svećenika i biskupa, koji inače rado nastupaju u javnosti na tu temu, nisu htjeli sa svojim mišljenjem izlaziti u javnost, čekajući ponajprije više službenih informacija iz Rima, jer će biskupi tek u subotu prihvatiti zajednički dokument. Nacrt mu je, dakako, ovaj već objavljeni, koji je itekako zainteresirao javnost.

Puno jasnije i glasnije

U radikalnijim vjerničkim krugovima vijest je primljena s negodovanjem, a neki se na društvenim mrežama čude što su “homoseksualci uopće spomenuti u ovome dokumentu”.

– Sve što su sinodalni oci rekli o homoseksualnim osobama, a što medije očito najviše zanima, premda je tome posvećeno najmanje pažnje na sinodi, jer je prevladavala tematika obitelji, već je rečeno u Crkvi i ništa se nije promijenilo u crkvenom stavu. Samo je izgovoreno jasnije i glasnije, tj. da Crkva nikoga ne odbacuje i da je zajednički dom svima - kaže jedan od naših sugovornika.

>> Biskupska sinoda: Homoseksualce treba prihvatiti

>> Papa Franjo: Tko sam ja da sudim gay osobama?

>> Cijeli tekst pročitajte u izdanju Večernjeg lista od srijede

Foto: VL

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

IH
iron.hide.54966
22:33 14.10.2014.

Zasto bi bio uzburkan, zato što vi novinari, skloni homoseksualcima, iz nekog razloga, tako pišete...ili vam je netko platio i narucio clanak pa da malo skrenete paznju s bitnijih stvari.

KK
kroki.krokic1
23:04 14.10.2014.

opet površno i tendeciozno - Bog je stvorio svakog čovjeka - u tom se svjetlu pokušava sagledati ovaj problem. Crkva će prihvatiti homoseksualce ako oni budu željeli biti dio nje, a papa sigurno neće mijenjati 10 zapovijedi.

PU
punto
00:55 15.10.2014.

Darko Pavičić, lažete. Vi dobro znate da je stav Crkve prema homoseksualnim osobama takav i da to nije nikakva novost. Nikada Crkva ne osuđuje osobu, samo grijeh, a osoba je uvijek prihvaćena i ima mogućnost oprosta grijeha.