SASTANAK RADNE SKUPINE

Božinović: Vojni rok u Hrvatskoj nije ukinut, već je zamrznut

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Božinović dao izjavu nakon sastanka Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Božinović dao izjavu nakon sastanka Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Božinović: U Hrvatsku je ušlo desetak osoba iz Ukrajine
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Ministar Božinović obišao Prihvatni centar za izbjeglice
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Jastrebarsko: Božinović potpisao ugovore s HGSS-om, Hrvatskim Crvenim križem te Savezom izviđača
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Izjave nakon sjednice Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Božinović dao izjavu nakon sastanka Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine
10.03.2022.
u 15:43
Održan je sastanak Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine
Pogledaj originalni članak

Danas se u Ravnateljstvu policije održao sastanak Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Nakon sastanka ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu za medije.

 

– Nastavljamo sa svim našim aktivnostima kako bismo pomogli ljudima iz Ukrajine, a zadnji podatak govori da ih je do danas došlo oko 4300. Nekih 47 posto su žene, 42 posto su djeca, a 12 posto su muškarci. Kad govorimo o zbrinjavanju i o tim osobama, to su ranjive skupine koje su to po svim definicijama. Svi se oni zbrinjavaju kroz prihvatne centre, a najveći dio još uvijek ide u privatne smještaje, u privatne objekte koji su im poznati. Mi, naravno, kao i cijela Europa održavamo sastanke raspravljajući o tome kako na najbolji način zajednički uskladiti napore za ublažavanje ovog vala. Više od dva milijuna građana napustilo je Ukrajinu, ali sigurno je da će u jednom trenutku doći oko 5 milijuna ljudi – kazao je Božinović. 

– S nama su i predstavnici ukrajinskih zajednica kao vrijedan izvor informacija tako da možemo brzo reagirati na eventualne probleme koji se mogu događati u prvim danima, ali i kasnije, za vrijeme ostvarivanja svih prava koja imaju sa statusom osoba koje imaju privremenu zaštitu u EU – dodao je.

Kako je najavio, na razini EU uspostavlja se platforma solidarnosti.

– Mi smo se deklarirali da smo spremni zbrinuti 20.000 raseljenih osoba, dali smo EK suglasnost. Kako bi cijeli posao tekao koordinirao, potrebni su nam ovakvi sastanci. Nastavit ćemo intenzivno raditi po svim segmentima, bez obzira na to o čemu se radi jer je ovo sveobuhvatan pristup koji mora odgovoriti na sva pitanja. Ovdje su bili predstavnici više-manje svih resora, međutim najviše smo razgovarali o zdravstvenoj zaštititi, zapošljavanju, školstvu te socijalnoj skrbi. Nama je i cilj i interes da od prvog dana vrlo transparentno kroz fondove sve napravimo da smo u svakom trenutku u mogućnosti zatražiti sredstva – kazao je. 

– Radi se o najvećoj izbjegličkoj krizi u Europi od Drugog svjetskog rata koja je po brojnima tek u početnoj fazi. Ključeve rata imaju oni koji su pokrenuli agresiju. Mi smo u ovoj situaciji od prvog dana pokazali visoku razinu solidarnosti, ne samo s državnim institucijama, već i s nevladinim organizacijama – dodao je te najavio kako će biti kreirana web-stranica na kojoj će se objavljivati sve informacije vezane uz izbjegličku krizu.

MUP je u ovakvim situacijama na kraju lanca, kaže ministar. 

– Mi ćemo odraditi sve ono što radna skupina zaključi, a MUP će podijeliti sve o čemu ima saznanja te postupati u skladu s policijskim zadaćama – kazao je. 

Pojačano se mjeri radioaktivnost

– U tom smislu zasad nemamo nikakvog razloga za zabrinutost. Što se tiče skloništa, zakon iz 2015. dobrim je djelom taj posao spustio na jedinice lokalne samouprave. Vojni rok u Hrvatskoj nije ukinut već je zamrznut. Mi smo pitanjima sigurnosti posvećivali visoku pozornost i informirali smo javnost da dižemo sigurnost hrvatskih granica. Proračun Ministarstva obrane porastao je sa 4,5 milijardi kuna na 7,2 milijarde kuna kroz nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, odluka o integriranju i kupovini Bradleya te niza projekata kroz sustav domovinske sigurnosti. Postoji i jedan dio dragovoljačke obuke odakle se mladići regrutiraju u buduće vojnike. Imamo i aktivirane pričuve tako da nijedan segment bitan za sigurnost Hrvatske nije zanemaren, dapače, unaprijeđen je i tako ćemo nastaviti. Svakodnevno razgovaramo o tome kakva je sigurnosna situacija i vi ćete razumjeti da ne možemo govoriti o detaljima – završio je Božinović.   

– Svi u regiji prate sve što se događa u Ukrajini, prate invaziju na suverenu zemlju te se prati svaki aspekt tih borbenih djelovanja. Hrvatska je članica NATO-a i EU te sve što radimo koordinirano je u sklopu institucija čiji smo članovi – zaključio je ministar Božinović.

>> VIDEO Pregovori u Turskoj bez napretka, Lavovu ponestaje hrane i lijekova, Rusija izlazi iz Vijeća Europe

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
15:46 10.03.2022.

Treba hitno uvesti osnovnu vojnu obuku za sve starije od 18 godina, barem da nauče na koju stranu puca puška i kako izgleda mina

DU
Deleted user
17:52 10.03.2022.

Naša mladež bi trebala znati barem nešto osnovno ...pucati iz poluautomatske i automatske puške....koristiti ručne bombe... pucati iz ručnog raketnog bacača.... čitati vojne zemljovide...rabiti primopredajnik (popularno " Motorola").....gradnju skloništa... i još neke stvarce...Bilo bi dosta 6 tjedana obuke.

DU
Deleted user
16:19 10.03.2022.

Istina je da je uglavnom sve prodano strancima.. od hotela do banaka.. od trgovina do izvora vode. Sada bi trebalo ako nas netko napadne osim nase braniti i stranu imovinu i unterese