Povijesni događaj

VIDEO Plenković: 'Ovo je svehrvatski i nadstranački projekt. Projekt ponosa i projekt generacije'

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković stigao na otvorenju Pelješkog mosta
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogled iz zraka na Pelješki most koji je spreman za večerašnje svečano otvorenje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogled iz zraka na Pelješki most koji je spreman za večerašnje svečano otvorenje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Za otvorenje Pelješkog mosta spremna je Rimčeva Nevera
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Za otvorenje Pelješkog mosta spremna je Rimčeva Nevera
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogled iz zraka na Pelješki most koji je spreman za večerašnje svečano otvorenje
26.07.2022.
u 21:40
Promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć. Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je u Komarnu kod Pelješkog mosta u društvu ministara.
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković u Komarnu je stigao u društvu ministara. U govoru na svečanom otvaranju bio je kratak i zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom velikom projektu. 

''Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti ponosa i zahvalnosti', rekao je na uvodu govora. 'Realizirali smo ovaj projekt skladno, na pravi način. Ovo je potez generacije u trenutku kad smo znali iskoristiti ono za što smo se zalagali posljednjih 30 godina. Realizirali smo ovaj projekt skladno. Realizirali smo ga temeljem ključnog načela EU-a - solidarnosti koja pomaže onima koji su manje razvijeni. Osim s Europskom unijom, ovo je projekt koji nas je na fantastičan način povezao s Kinom, čuli ste nakon ovakvog projekta odnosi između Hrvatske i Kine više nikada neće biti isti', rekao je premijer te spomenuo i druge izvođače koji su radili na mostu. 

''Ovo je svehrvatski i nadstranački projekt. Projekt ponosa i projekt generacije, jer smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanje južnog dijela s ostatkom zemlje. Ostvarili smo čin spajanja juga Hrvatske. To je potez koji je u ravni ključnih trenutaka koji su nam priuštili hrvatski branitelji kad se oslobađala Hrvatska", istaknuo je premijer. 

''Budimo sretni što će oni koji budu koristili ovaj most doprinijeti gospodarskom razvoju ovog dijela, ali i cijele Hrvatske. Veselim se što smo ovako svečano obilježili ovaj dan. Uspjeli smo zajedno, ostvarili smo hrvatski san, budimo sretni", zaključio je.

Cijeli državni vrh danas je na svečanom otvaranju Pelješkog mosta. Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje - Rimčeva Nevera te automobil koji "gradi" proslavljeni automobilistički as Niko Pulić. Promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć. Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada. 


 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

FO
fortinaf
21:40 26.07.2022.

Prelijep most, hrvatsko jedinstvo večeras, on i mi zajedno s njim!!

HR
hr76
22:32 26.07.2022.

Današnji dan treba proglasiti državnim praznikom!

TM
trade_mark
08:58 27.07.2022.

svehrvatski? pa u tom mostu nema ničeg hrvatskog. projektirali ga slovenci, izgradili kinezi, platila EU. garant je i ona krunica Made in China. nego andrej, kako ide poslijepotresna obnova??