'NE UVODIMO SANKCIJE RUSIJI'

Vučić: Plenković je govorio o agresiji 1991., ja sam rekao da Srbija stopostotno vidi stvari drugačije

Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao na sastanak u Dubrovnik
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao na sastanak u Dubrovnik
Foto: Dario Topić
09.10.2024.
u 17:49
Umjesto Vučića isprva se navodilo kako će summitu prisustvovati ministar vanjskih poslova, no na koncu je u Dubrovnik stigao sam predsjednik, koji je prvi nakon summita dao izjave za medije
Pogledaj originalni članak

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, iako suprotno najavama, stigao je ove srijede u Dubrovnik u kojem se održao summit Ukrajina - jugoistočna Europa. Na njega su stigli brojni čelnici s Balkana, a po prvi puta je tamo i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Umjesto Vučića isprva se navodilo kako će summitu prisustvovati ministar vanjskih poslova, no na koncu je u Dubrovnik stigao sam predsjednik, koji je prvi nakon summita dao izjave za medije. 

- Premijer Plenković je govorio o agresiji 1991., ja sam rekao da Srbija stopostotno vidi stvari drugačije - komentirao je Vučić na početku, referirajući se na na dio Plenkovićevog govora u kojemu spominje da je Ukrajina bila jedna od prvih zemalja koje su Hrvatskoj pomogle da se obrani od velikosrpske agresije. ''Za nas je važno da otvorimo iskren dijalog s Hrvatskom, važno je da te odnose popravljamo i gradimo na drugačiji način'', kazao je Vučić.

- Srbija će nastaviti voditi svoju politiku, podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija. Inzistirali smo da se govori o bilo kakvoj pomoći, ali nismo bili za to da piše vojna pomoć. Mi smo se koncentrirali na teritorijalni integritet Ukrajine - kazao je. Novinari su ga pitali i dokad će sjediti na dvije stolice, udovoljavajući i EU i Rusiji, Vučić je odgovorio: ''Ja stojim ovdje pred vama i predstavljam pononosno Srbiju, mi imamo svoju stolicu i nastavit ćemo na njoj sjediti''.

- Jedino što očekujem je da imamo otvoren dijalog s Hrvatskom, nemam problem razgovarati o temama iz prošlosti. Ja vas ne pitam koliko stolica vi imate, mi nismo ni najmanje zainteresirani za bilo koju drugu stolicu osim srpske - dodao je.Novinari su Vučića pitali i kako komentira prisustvo Vjose Osmani, predsjednice Kosova, na summitu.

- Važno je što će biti u budućnosti, a ako me pitate bez obzira na sve probleme iz moje obitelji, ja sam sasvim siguran da Hrvatsku i Srbiju očekuju bolji odnosi - poručio je Vučić, a u nekoliko navrata i inzistirao da mu pitanja postavljaju srpski mediji, dodajući kako ''ne shvaća kako je takav interes izazvao u Hrvatskoj''. 

>> Summit možete uživo pratiti iz minute u minutu OVDJE

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

PR
pravedno
17:46 09.10.2024.

Tko tom čovjeku išta vjeruje, on je najveći muljator svih vremena na ovim prostorima i treba prste maknuti od tog Šešeljevogučenika.

PE
Pentagon
19:18 09.10.2024.

Prvo denacifikacija Srbije. Previše je "bradonja" u vlasti Srbije a najveća "brada" je u Čubija i Vulina.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:05 09.10.2024.

Vučić 100 % drukče vidi Glinu 😊