vlada izglasala

V. Pusić za kažnjavanje mušterija, a premijer nije baš sretan

Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
V. Pusić za kažnjavanje mušterija, a premijer nije baš sretan
04.10.2012.
u 09:15
Zoran Milanović kaže da je ovo prilično smiono rješenje jer mnoge zemlje EU imaju drukčiju praksu
Pogledaj originalni članak

Najzanimljiviju raspravu na sjednici Vlade izazvao je prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Točnije o novini prema kojoj će odsad biti kažnjavane i osobe koje se prostituiraju ali i njihovi klijenti.

Kazne i za “klijente”

Za nuđenje, odnosno traženje seksualne usluge predviđena je kazna od tisuću do pet tisuća kuna i za osobe koje su prostituiraju i za klijente, a ako se seks za novac i konzumira onda će se obje osobe kazniti sa 4.000 do 10.000 kuna.

Dok je ministrica Vesna Pusić pohvalila prijedlog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića zbog toga što se napokon uvode i novčane kazne za “mušterije”, premijer Zoran Milanović bio je puno skeptičniji prema tom, kako je nazvao, “švedskom modelu”.

– Ovo zakonsko rješenje slično je prilično smionom i avangardnom manevru Švedske i postavlja se pitanje zašto i druge izrazito liberalne zemlje u Europi nisu išle u tom pravcu? Ovako smo to sad iz rukava odradili, ali to je tema za ozbiljnu raspravu. Prostituciju treba osuditi i iskorijeniti, ali treba i vidjeti što je najprimjerenija mjera. Ovo ipak zahtijeva temeljitiju raspravu od mojih nekoliko rečenica – rekao je Zoran Milanović. Prilike za raspravu o načinu kažnjavanju, i visini kazna za sudionike u prostituciji ipak će biti jer se zakon ne donosi po hitnom postupku nego ide u redovitu saborsku proceduru. Vlada je jučer u Sabor uputila i prijedlog važnog zakona - o registru birača.

– U odnosu na popis birača iz važećeg zakona, ovim prijedlogom dobit će dimenziju koja će mu osigurati točnost i ažurnost. Postojat će dvije evidencije, registar birača i popis birača. Registar je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo i vodi se po službenoj dužnosti kroz tri evidencije, onih sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, te državljana EU. Smatramo da bi ova tri mehanizma trebala bitno utjecati na promjenu percepcije javnosti o nesređenosti popisa birača, a isto tako dobili bismo popis birača koji u najvećoj mjeri odgovara istinitom stanju – rekao je ministar uprave Arsen Bauk. Ako se zakon izglasa za očekivati je da će broj birača pasti s prenapuhanih 4,1 milijun na puno realnijih 3,7 do 3,8 milijuna građana s pravom glasa.

Što se tiče dijaspore tamo na popisu ubuduće neće biti 450 tisuća birača nego onoliki broj koliko se zainteresiranih birača s pravom glasa pred svake izbore doista i prijavi. Stoga se neće više moći dogoditi razne nepravilnosti, niti će “mrtvi” moći glasati.

Izbori bez sjene sumnje

– Ako ovo riješimo u prvoj godini mandata ne samo da smo ispunili izborno obećanje nego smo u zonu povjerenja stavili i jedan vrlo delikatan instrument koji je do sada još jedini bacao sjenu i sumnju na regularnost hrvatskih izbora – zaključio je predsjednik Vlade.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

JU
just4
09:56 04.10.2012.

u zemlji gdje nedostaje 130 000 žena populacije mlađe od 35 godina, bolesna je glupost braniti prostituciju. Šta da dio muških postene gej ili što je cilj??

VE
velikazmija
09:57 04.10.2012.

što je toliko umrlih---- nadam se da nisam i ja kao hdz-e glasač--- i -- po tom popisu umro--

OB
-obrisani-
09:53 04.10.2012.

. ha ha ha ha ha ha ..i sad ce to sprijeciti prostituciju u Hrvatskoj....sigurno ...100%...ha ha ha